Μέση Ανατολή: Ολονύχτιες αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα – Απάντησε με ρουκέτες η Χαμάς


Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε κατά τη διάρκεια της νύχτα και τα ξημερώματα της Δευτέρας (17/8),  δεκάδες πλήγματα από αέρος στη Λωρίδα της Γάζας.

Απο την πλευρά τους, μέλη ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων εκτόξευσαν νέες ρουκέτες εναντίον πόλεων του Ισραήλ.

Δεκάδες πύραυλοι έπληξαν διάφορες τοποθεσίες του θύλακα, διαπίστωσαν από την πλευρά τους δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σε λακωνικό ανακοινωθέν της, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία ανέφερε ότι «μαχητικά αεροσκάφη» της έπλητταν θέσεις «τρομοκρατών» στη Λωρίδα της Γάζας.

Δείτε νέες φωτογραφίες από τη Γάζα

Αιματοβαμμένη Κυριακή – 42 Παλαιστίνιοι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Τα ισραηλινά πλήγματα σκότωσαν την Κυριακή (16/5) τουλάχιστον 42 Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους οχτώ παιδιά στη Γάζα, ενώ επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο προκάλεσε τον τραυματισμό αρκετών αστυνομικών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, την 7η ημέρα μιας σύγκρουσης πρωτοφανούς έντασης, σύμφωνα με το Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (CICR).

«Η ένταση αυτής της σύγκρουσης είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ, με ακατάπαυστες αεροπορικές επιδρομές στην πυκνοκατοικημένη Γάζα και πυραύλους που πλήττουν μεγάλες πόλεις στο Ισραήλ», είπε ο Ρόμπερτ Μαρντίνι, γενικός διευθυντής του Ερυθρού Σταυρού.

Τουλάχιστον οχτώ παιδιά σκοτώθηκαν την Κυριακή στις αεροπορικές επιδρομές σε μια συνοικία στην πόλη της Γάζας, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 40 άνθρωποι.

Αυτός είναι ο βαρύτερος ημερήσιος απολογισμός από την αρχή της βίας στη Γάζα, έναν φτωχό θύλακα δύο εκατομμυρίων ανθρώπων υπό ισραηλινό αποκλεισμό τα τελευταία σχεδόν 15 χρόνια.

Το CICR (Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού) κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «να ασκήσει τη μέγιστη επιρροή για να τεθεί τέλος στις εχθροπραξίες».

Τους 192 έφατσαν οι νεκροί

Συνολικά, από τις 10 Μαΐου, 192 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, ανάμεσά τους τουλάχιστον 58 παιδιά σύμφωνα με έναν τελευταίο παλαιστινιακό απολογισμό.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 1.230 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί από την αρχή του νέου κύκλου βίας μεταξύ του ισραηλινού στρατού και των παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων στη Γάζα, μεταξύ αυτών η Χαμάς, που ελέγχει τον θύλακα των 2 εκατομμυρίων κατοίκων.

Τις τελευταίες 24 ώρες, ο ισραηλινός στρατός στοχοθέτησε στη Γάζα 90 θέσεις της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ, όπως έκανε γνωστό, έπειτα από «βροχή» ρουκετών στο ισραηλινό έδαφος.

Στο Ισραήλ, 10 άνθρωποι, μεταξύ αυτών ένα παιδί κι ένας στρατιώτης, έχουν σκοτωθεί έπειτα από ρίψεις ρουκετών από τη Γάζα, ενώ 282 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Μπάιντεν: H κυβέρνηση των ΗΠΑ εργάζεται για να αποκατασταθεί «διαρκής ηρεμία»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε το βράδυ της Κυριακής (16/5) ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται σε επαφή με τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς και καταβάλλει προσπάθειες να τους πείσει να εργαστούν προς την αποκατάσταση διαρκούς ηρεμίας, συμπληρώνοντας πως οι δύο λαοί αξίζουν να ζουν με ασφάλεια.

«Πιστεύουμε επίσης ότι οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί αξίζουν εξίσου να ζουν με ασφάλεια και να απολαύουν εξίσου ελευθερία, ευημερία και δημοκρατία», ανέφερε ο Μπάιντεν σε βίντεο που είχε μαγνητοσκοπηθεί και δόθηκε στη δημοσιότητα με την ευκαιρία της μουσουλμανικής γιορτής Έιντ αλ Φιτρ.

«Η κυβέρνησή μου θα συνεχίσει να συνομιλεί με τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς και άλλους εταίρους στην περιοχή ώστε να κινηθούν προς την αποκατάσταση διαρκούς ηρεμίας», πρόσθεσε.

Διπλωματική πρωτοβουλία από Αμπντάλα

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ δήλωσε την Κυριακή (16/5) ότι η το βασίλειό του συμμετέχει σε εντατικές διπλωματικές προσπάθειες για να σταματήσει η ισραηλινή στρατιωτική κλιμάκωση, όπως τη χαρακτήρισε, που οδήγησε στη χειρότερη έξαρση βίας εδώ και χρόνια.

Ο μονάρχης, του οποίου η χασεμιτική οικογένεια έχει το ρόλο του θεματοφύλακα των μουσουλμανικών και χριστιανικών ιερών τόπων στην Ιερουσαλήμ, δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις, αλλά τις τελευταίες ημέρες προειδοποίησε ότι η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ κινδυνεύει να προκαλέσει μεγάλη αστάθεια στην περιοχή.

Μια μέρα νωρίτερα, ο βασιλιάς της Ιορδανίας εξέφρασε τον φόβο ότι η στάση του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστινίους μπορεί να ευνοήσει τον “εξτρεμισμό” και να αποσταθεροποιήσει την περιοχή.

Ο Αμπντάλα προειδοποίησε «για τις συνέπειες που θα μπορούσαν να προκύψουν εάν η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση παρέμενε χωρίς δίκαιη και συνολική λύση», σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από τα Ανάκτορα.

«Η αδικία και η έλλειψη πολιτικής λύσης ευνοούν τον εξτρεμισμό», δήλωσε ο βασιλιάς, προσθέτοντας ότι οι ισραηλινές ενέργειες στα Παλαιστινιακά Εδάφη απειλούν τη «σταθερότητα και ασφάλεια» στην περιοχή.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ