Κορονοϊός: Πότε θα γίνει «πράσινη» η Ελλάδα από κρούσματα – «Καμπανάκι» για την ινδική μετάλλαξη


Ο κ Τζανάκης ανέφερε ότι γύρω στις 10 Ιουνίου η Ελλάδα θα βρίσκεται στην πράσινη ζώνη, «με την βούλα των διεθνών οργανισμών»

Αισιόδοξος για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα εμφανίστηκε ο καθηγητής πνευμονολογίας, του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, ο οποίος τόνισε ότι σε περίπου ένα μήνα η χώρα θα έχει 1.000 με 1.100 κρούσματα κορονοϊού την ημέρα. Τα νούμερα αυτά μάλιστα πρόκειται να αλλάξουν την κατάταξη της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) «βάφοντας» την Ελλάδα «πράσινη».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο οποίος μίλησε στον ΣΚΑΪ, όταν τα ημερήσια κρούσματα κυμαίνονται από 1.000 έως 1.100 την ημέρα «πιάνουν το μαγικό νούμερο» των 150 κρουσμάτων ανά 14 ημέρες ανά 100.000 πληθυσμού που είναι και το όριο του ECDC για να είναι μια περιοχή στην πράσινη ζώνη.

Ο κ Τζανάκης ανέφερε στη συνέχεια ότι γύρω στις 10 Ιουνίου η Ελλάδα θα βρίσκεται στην πράσινη ζώνη, «με την βούλα των διεθνών οργανισμών», αλλά όπως προειδοποίησε προϋπόθεση είναι να κυλήσουν τα πράγματα το επόμενο διάστημα, ιδανικά, καθώς παρουσιάζεται μια «αντίσταση» λόγω της μετακίνησης του Πάσχα.

Ο εμβολιασμός θα καταργήσει τα οριζόντια μέτρα

Ο καθηγητής πνευμονολογίας, στάθηκε στην σημαντικότητα των εμβολιασμών και στην δυναμική μέχρι τα τέλη τα τέλη Ιουλίου η χώρα φτάσει στο 50% των εμβολιασμένων.

Εξήγησε ότι από εκεί και πέρα «θα αρχίσει η αντίσταση από αυτούς που δυσπιστούν, που δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο». Τώρα βρισκόμαστε στη φάση όπου οι πολίτες τρέχουν να κάνουν το εμβόλιο οπωσδήποτε και όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

«Θα πρέπει πραγματικά να τρέξουμε να εμβολιαστούμε οπωσδήποτε. Το εμβόλιο είναι απόλυτα ασφαλές οι επιπλοκές και οι παρενέργειες που προκαλεί είναι αντιμετωπίσιμες στο 99% των περιπτώσεων, είναι πάρα πολύ σπάνιες, μα πάρα πολύ σπάνιες, δεν πρέπει καθόλου να δυσπιστούμε ως προς αυτό το θέμα», τόνισε ο κ. Τζανάκης.

Όπως είπε εάν η ινδική μετάλλαξη εκτοπίσει τη βρετανική ίσως να χρειαστεί να ανέβει στο 75% – 80% το ποσοστό εμβολιασμού ώστε να αποτραπεί ένα σοβαρό πανδημικό κύμα που ενδεχομένως θα προκαλέσει τη λήψη αποφάσεων για οριζόντια μέτρα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ