«Δεν χαλαρώνουμε», το μήνυμα της κυβέρνησης – Η ανησυχία για τις μεταλλάξεις


Μήνυμα για εντατικοποίηση των ελέγχων από τον πρωθυπουργό – Ο φόβος της χαλάρωσης και του πισωγυρίσματος.

Ανησυχία έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση η χαλάρωση αναφορικά με την τήρηση των μέτρων μέτρα κατά του κορωνοϊού που έχουν απομείνει. Αυτός είναι ο λόγος που χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τακτική σύσκεψη για τον κορονοϊό επεσήμανε πως δεν έχουμε ξεμπερδέψει οριστικά με την πανδημία.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους πολίτες να τηρήσουν πλήρως τα «λίγα μέτρα τα οποία έχουν απομείνει» και από τους επαγγελματίες, ειδικά της εστίασης, να εφαρμόσουν απόλυτα τα μέτρα που έχουν καταρτιστεί με βάση τις συστάσεις των ειδικών.

Και ταυτόχρονα έστειλε μήνυμα για εντατικοποίηση των ελέγχων, δηλώνοντας: «Θα είμαστε αυστηροί στην επιβολή του νόμου καθώς είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτή η θετική πορεία η οποία έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες να συνεχιστεί απρόσκοπτα».

Επίσης καθόλου τυχαία δεν θεωρείται η παρέμβαση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος τόνισε την ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης. «Η επιδημια συνεχίζει να μας απειλεί. Χρειάζεται διαρκής επιφυλακή. Ανησυχώ για τα μεταλλαγμένα στελέχη τα οποία οδηγούν σε επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής αντιμετώπισης της πανδημίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, η οποία στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών υπογράμμισε πως «Δεν τελειώσαμε με την πανδημία. Δεν ξεχνάμε ότι ο ιός παραμένει ανάμεσά μας και καραδοκεί. Και γι΄ αυτό -όπως επίμονα συνιστούν οι ειδικοί- οφείλουμε όλοι να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας: Να φοράμε τη μάσκα, να κρατάτε τις αποστάσεις, να αποφεύγουμε το συγχρωτισμό. Αναπτύσσουμε δραστηριότητες που μας έλειψαν, εγκαταλείπουμε περιορισμούς που μας κούρασαν, αλλά παραμένουμε σε εγρήγορση. Δεν εφησυχάζουμε. Ο εφησυχασμός μπορεί να είναι καταστροφικός».

Σε επιφυλακή βρίσκονται στο κυβερνητικό στρατόπεδο καθώς η τήρηση των μέτρων κατά του κορωνοϊού βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα, προκειμένου μετά την άρση του σκληρού lockdown, να μην αναγκαστούμε σε πισωγυρίσματα.

Οι εικόνες συνωστισμού τις τελευταίες ημέρες και τα κορωνοπάρτι έχουν προκαλέσει προβληματισμό σε κυβέρνηση και ειδικούς, με αποτέλεσμα την εντατικοποποίηση των ελέγχων.

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε μάλιστα, το οποίο ήταν και το πρώτο μετά από πολλούς μήνες στο οποίο επιτρέπονταν οι διαδημοτικές και οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις σε συνδυασμό και με την λειτουργία της εστίασης, αρκετές ήταν οι περιπτώσεις κατά τις οποίες εντοπίστηκαν παραβάσεις.

Ειδικότερα τα προηγούμενα 24ωρα οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες κατέγραψαν παραβάσεις στη λειτουργία καταστημάτων εστίασης στην Αττική, τη Δυτική Ελλάδα, την Ήπειρο, το Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη. Το Σάββατο σε 72.911 ελέγχους, καταγράφηκαν 278 παραβιάσεις των μέτρων, επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 151.400 ευρώ, έγιναν πέντε συλλήψεις και επιβλήθηκε κύρωση αναστολής λειτουργίας δεκαπέντε ημερών σε οκτώ επιχειρήσεις. Ήδη, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αναδιαμορφώνουν το πρόγραμμά τους και συνεχίζουν ακόμα πιο εντατικά τους ελέγχους, όπως ανέφερε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν στο Newsbomb.gr πως το άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι πρέπει να υπάρξει χαλάρωση. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους οι πολίτες και οι επιχειρήσεις επιβάλλεται να τηρούν τα μέτρα, διότι ο ιός καραδοκεί, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα πως ο εφησυχασμός ενδέχεται να οδηγήσει σε πισωγύρισμα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ