Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την κατάργηση της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση

Κεντρικός στόχος του νοοσχεδίου είναι η διευκόλυνση της κυβερνησιμότητας στους Δήμους και τις Περιφέρειες.

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για τις αλλαγές στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης με την κατάργηση της απλής αναλογικής και την αντικατάστασή της με νέο τρόπο εκλογής των αιρετών.

Κεντρικός στόχος του νοοσχεδίου είναι η διευκόλυνση της κυβερνησιμότητας στους Δήμους και τις Περιφέρειες, ενώ οι βασικές ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου αφορούν στη δυνατότητα εκλογής Δημάρχων και Περιφερειαρχών από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 43% συν μία ψήφο, στην εξασφάλιση της εκλογής των 3/5 των μελών του συμβουλίου στον νικητή των εκλογών, την επαναφορά της 5ετούς θητείας για τα όργανα που θα προκύψουν από τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2023, αλλά και στη θέσπιση πλαφόν εισόδου 3% στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια ανεξάρτητα από τον αριθμό των μελών τους.

Στο νομοσχέδιο, υπάρχει πρόβλεψη για την εκλογή συμβουλίων ή προέδρων δημοτικών κοινοτήτων σε όλη την επικράτεια, χωρίς εξαίρεση. Για τις κοινότητες με πληθυσμό μέχρι και 300 κατοίκους, κάθε συνδυασμός μπορεί να έχει πάνω από έναν υποψήφιο πρόεδρο.

Πρόεδρος εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς, ανεξαρτήτως συνδυασμού, από τον πρώτο γύρο. Η υποβολή των υποψηφιοτήτων γίνεται μόνο μέσω συνδυασμών και με δήλωση που υποβάλλεται στην ηλεκτρονική πύλη gov.gr, κατ’ επιλογή του υποψηφίου με το πατρώνυμο ή το μητρώνυμό του.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ