Ιταλία:«Xωριό φάντασμα» αναδύθηκε από λίμνη 71 χρόνια μετά – Το σκηνικό που έγινε σειρά του Νetflix


Ένα μεσαιωνικό τιρολέζικο χωριό στη Βόρεια Ιταλία, αποκαλύφηκε ξανά μέσα απο τη λίμνη της περιοχής, μετά απο εργασίες. Η άμπωτη φανέρωσε ξανά σκαλοπάτια, κελάρια και τοίχους, ξυπνώντας μνήμες στους κατοίκους της περιοχής που εκτπίστηκαν αναγκαστικά το 1950 για να κατασκευαστεί ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο.

Εδώ και δεκαετίες, το μοναδικό σημάδι του «εξαφανισμένου» χωριού Κουρόν της βόρειας Ιταλίας ήταν η απόκοσμη εικόνα ενός καμπαναριού του 14ου αιώνα που αναδυόταν από τα νερά μίας λίμνης. Το
Ο μεσαιωνικός οικισμός βρισκόταν εκεί που σήμερα υπάρχει η λίμνη Ντι Ρέσια, στα σύνορα της Ιταλίας με την Αυστρία και την Ελβετία. Το 1950, το χωριό είχε δώσει τη θέση του σε ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο.

Περίπου 163 σπίτια χάθηκαν στην κοίτη της λίμνης και μόνο το καμπαναριό της εκκλησίας του 14ου αιώνα παρέμεινε ορατό στην επιφάνεια του νερού, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό ορόσημο που έγινε εκτοτε τουριστικό αξιοθέατο.

Σήμερα μετά από επτά και πλέον δεκαετίες, οι εργασίες προσωρινής αποξήρανσης της λίμνης, σε συνδυασμό με την άμπωτη, έφεραν ξανά το χωριό πάνω από την επιφάνεια του νερού. Προς έκπληξη των κατοίκων της περιοχής, το στοιχειωμένο περίγραμμα του χωριού άρχισε να εμφανίζεται αργά.

Φωτογραφίες στα social media δείχνουν τουρίστες και ντόπιους να περπατούν ξανά στα ερείπια σκαλοπατιών, τοίχων και κελαριών του πρώην οικισμού. Περίπου 400 άτομα που εκτοπίστηκαν από το χωριό το 1950 δημιούργησαν ένα νέο χωριό σε μια γειτονική τοποθεσία. Λέγεται ότι οι ντόπιοι είχαν αρχικά ενημερωθεί ότι η λίμνη θα ήταν περίπου 5 μέτρα βαθιά, αφήνοντας μερικά σπίτια πάνω από την επιφάνεια του νερού.

Η Λουίζα Ατζολίνι, κάτοικος της περιοχής δημοσίευσε πολλές φωτογραφίες από τα ερείπια του χωριού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και έγραψε στο Twitter: «Το Κουρόν όπως δεν το έχετε ξαναδεί. Για λόγους συντήρησης, η λίμνη Ρέσια έχει ημι-αποστραγγιστεί και τα ερείπια του παλιού χωριού ξαναεμφανίστηκαν. Έίναι παράξενο συναίσθημα να περπατάς στα ερείπια των σπιτιών».

Σήμερα, η λίμνη είναι δημοφιλής στους πεζοπόρους το καλοκαίρι, ενώ το χειμώνα οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν στην παγωμένη επιφάνεια της για να φτάσουν στο κωδωνοστάσιο.

Ο συγγραφέας Μάρκο Μπαλζάνο, ο οποίος έγραψε το 2018 το μυθιστόρημα «I’m Staying Here», το οποίο αναφέρεται στο Κουρόν, δήλωσε στους Times πως το θέαμα έφερε ξανά στην επιφάνεια «μια προβληματική μνήμη που εξαπλώνεται από αυτό το μικρό χωριό στην υπόλοιπη Ιταλία, και μας επιστρέφει σε δύσκολους καιρούς».

Η ιστορία του χωριού έχει εμπνεύσει μάλιστα ένα δράμα του Netflix, με το όνομα «Curon». H πρώτη σεζόν έκανε πρεμιέρα τον Ιούνιο του 2020.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ