Σύγκρουση Ισραήλ- Παλαιστινίων: Επανέναρξη εχθροπραξιών μετά από μικρή παύση


Οι διπλωματικές κινήσεις προς την κατεύθυνση της κατάπαυσης του πυρός στη σύγκρουση Ισραήλ- Παλαιστινίων φάνηκαν να πιάνουν τόπο την Πέμπτη, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε αποκλιμάκωση, ωστόσο το Ισραήλ συνέχισε τους βομβαρδισμούς στη Γάζα και η Χαμάς άρχισε εκ νέου τις εκτοξεύσεις ρουκετών μετά από μια μικρή παύση.  

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς προέβλεψε κατάπαυση πυρός εντός ημερών. Ισραηλινός υπουργός είπε ότι το Ισραήλ θα σταματήσει τις επιχειρήσεις του μόνο όταν επιτύχει τους στόχους του.

Οι επιθέσεις με ρουκέτες στο Ισραήλ σταμάτησαν για οκτώ ώρες την Πέμπτη- την 11η ημέρα εχθροπραξιών- πριν αρχίσουν ξανά ενάντια σε κοινότητες στα σύνορα Ισραήλ- Γάζας.

Το Ισραήλ συνέχισε τα αεροπορικά πλήγματα στη Γάζα, λέγοντας ότι επιθυμεί να αποτρέψει την ισλαμιστική οργάνωση από μελλοντικές αντιπαραθέσεις μετά το τέλος της παρούσας σύγκρουσης.

Από τότε που άρχισαν οι εχθροπραξίες στις 10 Μαΐου, αξιωματούχοι του κλάδου της υγείας στη Γάζα έχουν πει ότι έχουν σκοτωθεί 228 Παλαιστίνιοι σε βομβαρδισμούς που έχουν επιδεινώσει μια ήδη κρίσιμη ανθρωπιστική κατάσταση. Οι ισραηλινές αρχές κάνουν λόγο για 12 νεκρούς στο Ισραήλ, όπου οι επανειλημμένες επιθέσεις με ρουκέτες έχουν προκαλέσει πανικό και στέλνουν τους ανθρώπους στα καταφύγια.

Αιγυπτιακή πηγή ασφαλείας είπε ότι οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει επί της αρχής σε κατάπαυση πυρός με βοήθεια από διαμεσολαβητές, μα γίνονται μυστικές διαπραγματεύσεις για τις λεπτομέρειες.

«Νομίζω ότι οι συνεχιζόμενες προσπάθειες σχετικά με την κατάπαυση πυρός θα επιτύχουν» είπε ο Μουσά Αμπού Μαρζούν, πολιτικός αξιωματούχος της Χαμάς, στο al-Mayadeen TV του Λιβάνου. «Αναμένω κατάπαυση πυρός μέσα σε μία ή δύο ημέρες, και η κατάπαυση του πυρός θα είναι στη βάση αμοιβαίας συμφωνίας».

Ερωτηθείς πάντως σε ισραηλινό ραδιόφωνο εάν η κατάπαυση πυρός θα μπορούσε να αρχίσει την Παρασκευή, ο Ιλάι Κοέν, υπουργός Πληροφοριών, είπε «όχι. Σίγουρα βλέπουμε πολύ σημαντική διεθνή πίεση…θα ολοκληρώσουμε την επιχείρηση όταν αποφασίσουμε πως επιτύχαμε τους στόχους μας».

Ο Νετανιάχου, που μίλησε στο τηλέφωνο με τον Μπάιντεν την Τετάρτη, έχει πεί ότι το Ισραήλ θέλει να επιτύχει «ισχυρή αποτροπή» για να αποθαρρύνει τους ισλαμιστές της Χαμάς που κυβερνούν τη Γάζα από μελλοντική σύγκρουση.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ