Η ΕΕ επιδιώκει συμφωνία με Τυνησία και Λιβύη για το μεταναστευτικό


Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε συζητήσεις με την Τυνησία για μια συμφωνία που θα πρότεινε στη χώρα αυτή οικονομική βοήθεια με αντάλλαγμα μια αυξημένη προσπάθεια εκ μέρους της προκειμένου να εμποδίζει τους μετανάστες να φθάνουν στην Ευρώπη, ανακοίνωσε υψηλόβαθμη Ευρωπαία αξιωματούχος. 

Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica πως παρόμοιες συζητήσεις έχουν επίσης ξεκινήσει με τη Λιβύη.

Η Ιταλία διεκδικεί σταθερά από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να τη βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τις όλο και πιο σημαντικές αφίξεις μεταναστών, που επιχειρούν τον διάπλου προς το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, το οποίο βρίσκεται κοντά στις τυνησιακές και τις λιβυκές ακτές.

Η Γιόχανσον εξήγησε στη συνέντευξή της στη La Repubblica πως οι Βρυξέλλες οργανώνουν ένα «δίκτυο εθελοντικής βοήθειας» γι’ αυτό το καλοκαίρι, εν αναμονή μιας πιο μακροπρόθεσμης λύσης με μια συμφωνία διαμοιρασμού των μεταναστών μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Όμως «επιζητούμε επίσης να παρεμποδίσουμε τις αναχωρήσεις» μεταναστών προς την Ευρώπη, εξήγησε, κυρίως χάρη σε αυτή τη συμφωνία με την Τυνησία, η οποία αναμένεται να επιτευχθεί έως τα τέλη του έτους.

Η Ευρωπαία αξιωματούχος εξήγησε πως σήμερα μεταβαίνει στην Τυνησία μαζί με την Ιταλίδα υπουργό Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμοργκέζε «προκειμένου να εργαστούμε για μια συμφωνία που θα έδινε στη χώρα αυτή μια βοήθεια για την οικονομία της, η οποία υπέφερε φοβερά από την κρίση που προκάλεσε ο κορονοϊός, αλλά και πόρους ώστε να της επιτρέψουν να αγωνιστεί καλύτερα κατά των διακινητών ανθρώπων».

«Θα υπάρξουν ευρωπαϊκά κεφάλαια για την οικονομία, τις επενδύσεις, την απασχόληση. Από την πλευρά τους, οι τυνησιακές αρχές δεσμεύονται να επιτηρούν καλύτερα τα σύνορά τους, ώστε να στέλνουν πίσω στις χώρες τους τους μετανάστες που δεν είναι πρόσφυγες, και να επαναπατρίζουν τους πολίτες τους που αναχώρησαν για την Ευρώπη παράνομα», εξήγησε.

Συζητήσεις διεξάγονται και με τη λιβυκή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά για μια συμφωνία για καλύτερο έλεγχο των αναχωρήσεων μεταναστών από τις λιβυκές αρχές, πρόσθεσε, εκτιμώντας πως «δεν είναι απαραίτητο να περιμένουμε τις εκλογές του Δεκεμβρίου» στη χώρα αυτή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ