Τσίπρας: Κακοποίηση της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός να μην παρίσταται σε κρίσιμες συνεδριάσεις

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την συνεπιμέλεια. Ωστόσο, αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του επιτιθέμενος στην κυβέρνηση για τις διαδικασίες που ακολουθούνται στη Βουλή και ανακοίνωσε ότι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ θα εισέρχεται με το σύνολο της κοινοβουλευτικής του ομάδας στην αίθουσα, τηρώντας τα μέτρα.

«Η κυβέρνηση του κύριου Μητσοτάκη έχει αναδειχθεί συνειδητά σε κακοποιητή της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και της ίδιας της δημοκρατικής λειτουργίας. Είναι κακοποίηση της Δημοκρατίας ο τρόπος που εδώ και μήνες με απόλυτη ευθύνη του πρωθυπουργού, με εντολές του πρωθυπουργού, ασκείται η κοινοβουλευτική διαδικασία. Η Βουλή ασκεί την συνταγματική της εξουσία χωρίς την παρουσία βουλευτών. Με ονομαστικές ψηφοφορίες που διεξάγονται πρωτοφανώς στα χρονικά χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία των βουλευτών. Δια της εξουσιοδότησης της ψήφου στους εντεταλμένους των κοινοβουλευτικών ομάδων. Δεν τηρείται το κριτήριο της μυστικότητας!» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε «κακοποίηση της Δημοκρατίας» την απουσία του πρωθυπουργού από τις κρίσιμες συνεδριάσεις: «Είναι κακοποίηση της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός να μην παρίσταται σε κρίσιμες συνεδριάσεις. Να περιφρονεί την Βουλή, τα κόμματα. Να βολεύεται με την μονοφωνία των μονολόγων και των διαγγελμάτων αντί της πολυφωνίας του δημοκρατικού διαλόγου» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Από πότε έχω ζητήσει την διεξαγωγή προ ημερήσιας διατάξεως συζήτησης ακριβώς για αυτά τα θέματα που θέτω τώρα, τα θέματα της Δημοκρατίας. Για την κακοποίηση της Δημοκρατίας την περίοδο της πανδημίας. Θα σας απαντήσω από πότε έχω ζητήσει. Από τον Δεκέμβρη του προηγούμενου χρόνου. Αρνείστε να την διεξάγεται αυτή τη συζήτηση. Έχετε αποδεχθεί δύο προ ημερησίας διάταξη ως συζήτηση στη Βουλή, αιτήματα της κυρίας Γεννηματά και τα δύο για το ίδιο θέμα. Έγνοια σας είναι πως θα φιμώσετε και πως θα εξαφανίσετε κάθε φωνή ελέγχου από το δημόσιο διάλογο».

Ο ιδιος ανακοίνωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ακολουθήσει τα μέτρα που έχουν επιβληθεί στη Βουλή για την διεξαγωγή των συζητήσεων και των ψηφοφοριών. «Με όλη την ευθύνη της θέσης μου είμαι υποχρεωμένος να δηλώσω σήμερα στο σώμα ότι ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ως μία παράταξη που αγωνίζεται για την δημοκρατία και την λειτουργία των θεσμών και το κοινοβούλιο δεν πρόκειται να ανεχθούμε άλλο αυτή την κατάσταση. Δεν θα ανεχθούμε άλλο να συμμετέχουμε σε μία Βουλή με κανόνες σιωπής, σε μια Βουλή των σκιών. Καλώ τον πρωθυπουργό να βάλει εδώ και τώρα ένα τέρμα στην καραντίνα της Δημοκρατίας και το lockdown της Βουλής. Είναι απαράδεκτο να έχουν ανοίξει τα πάντα και να παραμένει σε καθεστώς εγκλεισμού το κοινοβούλιο. Έχω την τιμή να σας ενημερώσω ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα προσέρχονται κανονικά στις συνεδριάσεις, θα προσέρχονται στο σύνολο τους σε όλες τος συνεδριάσεις τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας».

Κλείνοντας το σκέλος που αφορά στις διαδικασίες της Βουλής, είπε: «Όταν εσείς επιχειρείτε να μετατρέπετε την Δημοκρατία σε θεραπαινίδα σας και την Βουλή σε θέατρο σκιών, εμείς να το ξέρουμε δεν θα μένουμε απαθείς. Θα είμαστε εδώ με την παρουσία μας, με τα μέτρα προστασίας τα οφειλόμενα».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ