Παραβίαση χωρικών υδάτων της από αμερικανικό πολεμικό καταγγέλλει η Κίνα


Η Κίνα υποστήριξε την Πέμπτη ότι ένα αμερικανικό πολεμικό είχε εισέλθει παράνομα στα χωρικά της ύδατα στη Νότια Σινική Θάλασσα και εκδιώχθηκε από τις δυνάμεις της, κάτι που οι ΗΠΑ διαψεύδουν, στη νεότερη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με τις αξιώσεις της Κίνας στην πολυσύχναστη θαλάσσια οδό.  

Σε σχετική ανακοίνωσή τους οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις υποστήριξαν πως το USS Curtis Wilbur εισήλθε στα ύδατα της Κίνας κοντά στα νησιά Παρασέλ χωρίς να δοθεί σχετική άδεια και ότι πλοία και αεροπλάνα ακολούθησαν το αμερικανικό σκάφος και το «εκδίωξαν».

Η κινεζική πλευρά εξέφρασε την αντίθεσή της στην αμερικανική ενέργεια, για την οποία υποστηρίχθηκε πως παραβίαζε την κυριαρχία της και υπονόμευση την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.

Ωστόσο ο 7ος Στόλος των ΗΠΑ ανέφερε ότι το σκάφος χρησιμοποίησε «δικαιώματα πλοήγησης και ελευθερίες» κοντά στα νησιά Παρασέλ, τα οποία διεκδικούν η Κίνα, η Ταϊβάν και το Βιετνάμ.

Οι κινεζικοί ισχυρισμοί για την αποστολή, όπως υποστηρίχθηκε, ήταν ψευδείς, πρόσθεσε. «Το USS Curtis Wilbur δεν “εκδιώχθηκε” από την επικράτεια καμιάς χώρας» τονίστηκε.

Η Νότια Σινική Θάλασσα έχει γίνει ένα από τα πολλά σημεία εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με την Ουάσινγκτον να απορρίπτει αυτά που χαρακτηρίζει ως παράνομες κινεζικές αξιώσεις στα πλούσια σε πόρους ύδατα.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ