Δένδιας στο Κάιρο: Συνάντηση με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ για διμερή συνεργασία και Μ. Ανατολή

Με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι συναντήθηκε σήμερα, Πέμπτη, στο Κάιρο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο το μαραθωνιού διπλωματικών επαφών, στον οποίο έχει επιδοθεί υπό το φως των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και τον υπαρκτό κίνδυνο περαιτέρω αποσταθεροποίησης της περιοχής.

Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκε η διμερής συνεργασία Ελλάδας και Αιγύπτου, καθώς και οι εξελίξεις στην περιοχή, σε συνέχεια της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών στο Ισραήλ, τα Παλαιστινιακά εδάφη και την Ιορδανία, όπως ανέφερε ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Twitter.

Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν σχετικά με το «μαραθώνιο» επαφών Δένδια ότι υπήρξε ο πρώτος Ευρωπαίος υπουργός Εξωτερικών που επισκέφθηκε το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά εδάφη, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει, τόσο σε επίπεδο συμβολισμού όσο και ουσίας, ότι ο κ. Δένδιας συμμετείχε στην άτυπη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων μέσω τηλεδιάσκεψης τη Δευτέρα, ευρισκόμενος στην περιοχή.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε ενδελεχώς για τις επαφές του τους Ευρωπαίους ομολόγους του, ενώ παράλληλα είχε, μέχρι στιγμής, τηλεφωνικές επαφές με τους ομολόγους του της Κύπρου, της Κροατίας και της Σλοβακίας. Την περιοχή θα επισκεφθούν σήμερα οι ομόλογοί του της Γερμανίας, Σλοβακίας και Τσεχίας.

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας συνεχίζει τις επαφές και με τους ομολόγους του της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου.

Κατόπιν της επίσκεψής του στην Ιορδανία μετέβη σήμερα στην Αίγυπτο, ενώ πριν επισκεφθεί το Κάιρο συναντήθηκε νωρίτερα στην Αθήνα με τον υπουργό Πολιτισμού της Σαουδικής Αραβίας. Επίσης, είχε επανειλημμένα τηλεφωνικές επαφές με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Πέρα από τα μηνύματα που εξέπεμψε ήδη, όντας στην περιοχή, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε στο σύνολο των συνομιλητών του τη σημασία σταθεροποίησης της κατάστασης σε μια ήδη ταραγμένη περιοχή, καθώς και τον ιδιαίτερο ρόλο που μπορεί και διαδραματίζει η Ελλάδα, ως γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, η οποία μπορεί και συνομιλεί με το σύνολο των πλευρών, τόνιζαν οι ίδιες πηγές.

Στη συγκυρία αυτή προτεραιότητα για την Ευρώπη είναι η σταθεροποίηση της κατάστασης, αλλά και η αποφυγή μακροπρόθεσμων τριγμών, προσπάθεια στην οποία εντάσσεται και η βούληση της Ελλάδας, η οποία εκδηλώνεται εμπράκτως, για δημιουργία ενός πλαισίου φιλίας και συνεργασίας.

Τέλος, υποδηλώνεται ότι η Ελλάδα, με την ενεργητική εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, διαδραματίζει πλέον σημαντικό ρόλο σε μια περιοχή της άμεσης γειτονίας της, κατέληξαν οι διπλωματικές πηγές.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ