Η ανάκαμψη της ευρωζώνης στο επίκεντρο του σημερινού Eurogroup

Επειτα από σχεδόν εννέα μήνες τηλεδιασκέψεων ξεκινούν σήμερα οι διά ζώσης συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin στη Λισαβόνα και στο τραπέζι μπαίνει η σταδιακή απόσυρση και η μετάβαση των πακέτων στήριξης σε μέτρα ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας με το βλέμμα να αποφευχθούν λουκέτα και απολύσεις.

Η εμβολιαστική διαδικασία βάζει τα κράτη-μέλη στη νέα φάση με την προσδοκία ότι δεν θα υπάρξει νέος κύκλος περιοριστικών μέτρων από το φθινόπωρο.

Στις συνεδριάσεις, κατά τις οποίες θα συμμετέχει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, θα συζητηθούν οι δημοσιονομικές και μακροοικονομικές προοπτικές, με βάση και τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ θα εξεταστούν οι προκλήσεις της υγειονομικής κρίσης στην ευρωπαϊκή οικονομία. Συγκεκριμένα:

  • Το Eurogroup θα ανταλλάξει απόψεις με την Πρόεδρο της επιτροπής ECON του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Irene Tinagli, σχετικά με τη μακροοικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στην ευρωζώνη, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, τις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής. Αυτή η ανταλλαγή απόψεων εντάσσεται σε έναν εν εξελίξει διάλογο που στοχεύει στην ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Eurogroup.
  • Οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν τη λειτουργία των μηχανισμών προσαρμογής στην ευρωζώνη, εστιάζοντας στην πανδημία COVID-19. Τον Σεπτέμβριο του 2017 το Eurogroup συμφώνησε να χρησιμοποιήσει την οικονομική ανθεκτικότητα ως γενικό πλαίσιο για μελλοντικές θεματικές συζητήσεις σχετικά με την ανάπτυξη και την απασχόληση. Στο πλαίσιο αυτού του άξονα εργασιών, οι υπουργοί εξετάζουν μηχανισμούς προσαρμογής, οι οποίοι αποτελούν σημαντικό στοιχείο της οικονομικής ανθεκτικότητας στην ευρωζώνη.

  • Ο Πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Αντρέα Ένρια θα ενημερώσει το Eurogroup σχετικά με τα εποπτικά καθήκοντα που εκτελέστηκαν μετά την τελευταία έκθεση.

  • Η Πρόεδρος του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης (ΕΣΕ), Elke König, θα ενημερώσει το Eurogroup σχετικά με τις πρόσφατες δραστηριότητες του ΕΣΕ, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά τη δυνατότητα εξυγίανσης, τις ελάχιστες απαιτήσεις ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL) και τη δημιουργία του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης.


Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ