Εμβόλια πλατφόρμα: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια για τους 40-44 -Ποιοι ακολουθούν


Εμβόλια πλατφόρμα: Από σήμερα ανοίγουν τα ραντεβού για όλα τα εμβόλια για τις ηλικίες 40-44 (μέχρι τώρα μπορούσαν να εμβολιαστούν μόνο με AstraZeneca). Αμέσως μετά σειρά θα πάρουν οι ηλικίες 35-39 και 30-34 ετών. Το πρόγραμμα θα ανεβάσει στροφές και τον Ιούνιο και μάλιστα το μήνα αυτό αναμένεται να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί για τους 20-29 ετών.

Οι λίστες με τους ΑΜΚΑ

Τις τελικές λεπτομέρειες ώστε σήμερα να ανοίξει για τις ηλικίες 40-44 ετών η διαδικασία προγραμματισμού ραντεβού, για όλα τα εμβόλια, ρύθμιζε και χθες το επιτελείο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr είχαν ξεκινήσει από χθες να «φορτώνονται» με ταχύτατους ρυθμούς στο σύστημα της πλατφόρμας εμβολίων οι λίστες με τους ΑΜΚΑ των πολιτών 40 έως 44 ετών. Αυτό σημαίνει ότι σήμερα, όπως έχει ήδη εξαγγελθεί, θα ανοίξει κανονικά η διαδικασία προγραμματισμού ραντεβού για τα εμβόλια Pfizer, AstraZeneca, Moderna και Johnson από τα άτομα που υπάγονται στις παραπάνω ηλικίες (γεννηθέντες/είσες από 1976 έως και 1981). Υπενθυμίζεται πως όσοι είναι εγγεγραμμένοι στο σύστημα της άυλης συνταγογράφησης θα λάβουν μήνυμα SMS στο κινητό τους για το ραντεβού τους. Όσοι δεν έχουν ενεργοποιήσει την υπηρεσία της άυλης θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr για να προγραμματίσουν το ραντεβού τους.

«Φουλάρισμα» για τον στόχο των 5,5 εκατ. εμβολιασμών

Εκτιμάται έτσι ότι μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουν γίνει περισσότεροι από 5.500.000 εμβολιασμοί, κάτι που αποτελεί στόχο του προγράμματος. Πάνω από 3,5 εκατομμύρια πολίτες θα έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση (ποσοστό 34%) και περισσότεροι από  2.000.000 θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι (ποσοστό 20%). Σημειώνεται ότι σε εξέλιξη είναι και η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» για τον εμβολιασμό όλων των κατοίκων των διαμενόντων  και των εργαζόμενων άνω των 18 ετών σε 19 νησιά,  ενώ έχει ήδη  ολοκληρωθεί σε 40 νησιά και βαίνει προς ολοκλήρωση στην επόμενη εβδομάδα σε άλλα 27. Αυτή την στιγμή λειτουργούν 1.517 εμβολιαστικά κέντρα και τις αμέσως επόμενες μέρες θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο  με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και την προσθήκη εμβολιαστικών κέντρων στα νησιά.

Έκκληση από την Αριστοτελία Πελώνη

Έκκληση για την τήρηση των μέτρων ατομικής και συλλογικής προστασίας απέναντι στον κορωνοϊό απηύθυνε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Ελευθερία, όπως  τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν σημαίνει ασυδοσία. Κι αυτό είναι ανάγκη να συνειδητοποιηθεί από όλους. Διότι  -όπως προκύπτει από τα στοιχεία των ελέγχων- παρατηρείται χαλάρωση στη χρήση των μασκών,  την τήρηση των αποστάσεων, τους όρους λειτουργίας των εστιατορίων και των καφέ», είπε και συνέχισε: «Απέναντι σε όλα αυτά, οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες αναδιαμορφώνουν το πρόγραμμά τους και  προχωρούν σε σαρωτικούς ελέγχους. Δεν μπορεί να γίνονται ανεκτές ούτε πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού, ούτε φαινόμενα που δημιουργούν σοβαρά ζητήματα για τη δημόσια υγεία και για την πορεία ελευθερίας που ξεκινήσαμε».

Παράλληλα, η κ. Πελώνη απάντησε και σε ερώτηση σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στην ΕΜΑΚ και το ενδεχόμενο αν εξετάζει η κυβέρνηση να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό και για άλλες ομάδες στο δημόσιο, λέγοντας : Η απόφαση για την ΕΜΑΚ αφορά μία πολύ κρίσιμη υπηρεσία που αφορά την ασφάλεια, μία υπηρεσία που δεν μπορεί να λείψει κανένας από καμία βάρδια. Ο πρωθυπουργός έχει πει ότι θα γίνει η συζήτηση για τους υγειονομικούς τον Σεπτέμβριο και όχι ενώ βρισκόμαστε στη φάση της μάχης και των εμβολιασμών. Η υπόθεση της ΕΜΑΚ είναι ένα πρώτο βήμα και όλα αξιολογούνται και εξετάζονται.

Υπενθυμίζεται ότι στο προσεχές διάστημα η Ελλάδα αναμένει τις εξής παραδόσεις εμβολίων:

Από την Pfizer 1.860.000 δόσεις

Από την εταιρεία Moderna 308.000 δόσεις

Από την εταιρεία Johnson & Johnson 152.000 δόσεις

Από την AstraZeneca 348.000 δόσεις τον Μάιο και 450.000 δόσεις τον Ιούνιο

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ