Ερευνητές Επιστήμη: Οποιαδήποτε ποσότητα αλκοόλ μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο, σύμφωνα με μελέτη


Ερευνητές Επιστήμη: Οποιαδήποτε ποσότητα αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο, και περισσότερο από ό, τι έχετε ήδη συνειδητοποιήσει, σύμφωνα με μια μελέτη που οι ερευνητές αποκαλούν ως μία από τις μεγαλύτερες του είδους της μέχρι σήμερα. Τα προκαταρκτικά ευρήματα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο medRxiv πριν από την αξιολόγηση από ομοτίμους, αντλώντας κλινικά δεδομένα και δείγματα απεικόνισης από περισσότερους από 25.000 ενήλικες στη μελέτη του Ηνωμένου Βασιλείου Biobank. Τα άτομα για την έρευνα ήταν 40 έως 69 ετών όταν προσλήφθηκαν για πρώτη φορά από το 2006 έως το 2010.

Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες ταξινομήθηκαν ως τρέχοντες πότες, ενώ μόλις το 5,2% ήταν μη πότες, σύμφωνα με τη μελέτη. Σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες κατανάλωναν αλκοόλ σε επίπεδα πάνω από τις οδηγίες «χαμηλού κινδύνου» του Ηνωμένου Βασιλείου, αν και λίγοι θεωρήθηκαν βαριά πότες, έγραψαν οι ερευνητές.

Μέσω αναλύσεων μαγνητικής τομογραφίας, η ομάδα αναζήτησε συσχετίσεις μεταξύ της χρήσης αλκοόλ και της γκρίζας ύλης στον εγκέφαλο.

“Δεν βρέθηκε ασφαλής δόση αλκοόλ για τον εγκέφαλο. Η μέτρια κατανάλωση σχετίζεται με ευρύτερες ανεπιθύμητες ενέργειες στον εγκέφαλο από ό, τι είχε αναγνωριστεί προηγουμένως”, αναφέρει η μελέτη.

“Άτομα που πίνουν αλκοόλ ή με υψηλή αρτηριακή πίεση και ΔΜΣ μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα.

Οι επιβλαβείς επιδράσεις της κατανάλωσης αλκοόλ φαίνεται να είναι μεγαλύτερες από άλλους τροποποιήσιμους παράγοντες.

Οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές κατανάλωσης” χαμηλού κινδύνου “πρέπει να επανεξεταστούν για να ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις στον εγκέφαλο.”

Ίσως τα ευρήματα να μην προκαλούν έκπληξη, δήλωσαν οι συγγραφείς της μελέτης, λόγω του μηχανισμού με τον οποίο η αιθανόλη διαχέεται σε ολόκληρο τον εγκεφαλικό ιστό. Όσο περισσότεροι συμμετέχοντες κατανάλωναν αλκοόλ κάθε εβδομάδα, τόσο χαμηλότερη ήταν η πυκνότητα της γκρίζας ύλης στον εγκέφαλο, διαπίστωσαν οι ερευνητές, κατηγορώντας το αλκοόλ για 0,8% “διακύμανση όγκου γκρίζας ύλης”, η οποία αν και “μικρό μέγεθος” ήταν ένας μεγαλύτερος παράγοντας που συνέβαλε από άλλους δοκιμασμένους παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα. Επιπλέον, όλοι οι τύποι ποτών (κρασί, μπύρα ή οινοπνευματώδη ποτά) φάνηκαν να προκαλούν τον ίδιο βαθμό βλάβης.

“Δεν βρήκαμε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικής βλάβης που σχετίζεται με το αλκοόλ διαφέρει ανάλογα με τον τύπο οινοπνευματωδών ποτών”, γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Οι ερευνητές αναγνώρισαν το μεγάλο μέγεθος δείγματος προσφέροντας ισχυρά στατιστικά στοιχεία για να αποκαλύψουν προηγούμενες μη χαρακτηρισμένες συσχετίσεις σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου, καθώς και συνδέσεις με τα πρότυπα κατανάλωσης αλκοόλ.

Η μελέτη είχε τους περιορισμούς της, όπως ένα δυνητικά μη αντιπροσωπευτικό δείγμα. τα θέματα ήταν «υγιέστερα, καλύτερα μορφωμένα, λιγότερο στερημένα με λιγότερη εθνοτική ποικιλομορφία από τον γενικό πληθυσμό», έγραψαν οι συγγραφείς.

Υπάρχουν ακόμα κάποια άγνωστα, όπως η διάρκεια της κατανάλωσης που απαιτείται για να επηρεάσει τον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές πρότειναν ορισμένες περιόδους ζωής, όπως τα εφηβικά έτη και η μεγαλύτερη ηλικία, όταν ο εγκέφαλος υφίσταται σημαντική αλλαγή και  θα μπορούσε να αυξήσει την ευπάθεια.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ