Κορονοϊός: Στο «κόκκινο» οι εντατικές – Μετά τις 15 Ιανουαρίου θα υποχωρήσουν

Κρούσματα σήμερα: Παραμένουν στο “κόκκινο” οι εντατικές ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνετε καθημερινά ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει υψηλός. 

Η πίεση στα νοσοκομεία συνεχίζεται καθώς, 467 ασθενείς εξακολουθούν να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 67 έτη. Εξ αυτών, οι 146 (31.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 80.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Ακόμη, σημειώνεται, ότι 862 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Παράλληλα τα 476 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αποτελούν ένδειξη για την «πτώση» της επιδημίας στην χώρα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 135.931, εκ των οποίων το 52.4% άνδρες. Από τα συνολικά κρούσματα, τα 5.356 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 40.165 (29.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Δύσκολα θα υποχωρήσει ο επιδημιολογικός δείκτης, των διασωληνωμένων, η κατάσταση θα συνεχίσει να παραμένει δύσκολη για τους εκατοντάδες διασωληνωμένους ασθενείς για τις επόμενες εβδομάδες. Ο συγκεκριμένος επιδημιολογικός δείκτης, των διασωληνωμένων, αποδεικνύεται από τους πιο «σκληρούς», καθώς δεν κάμπτεται εύκολα.

Είναι ενδεικτικό ότι στις 11 Δεκεμβρίου, με βάση την πορεία της επιδημίας και τις προγνώσεις βάσει των επιδημιολογικών μοντέλων, οι ειδικοί είχαν… αποτολμήσει μια πρώτη εκτίμηση – αποδείχθηκε πολύ αισιόδοξη για να βγει και αληθινή. Είχαν αναφέρει τότε στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ότι μέχρι τα Χριστούγεννα οι διασωληνωμένοι – ήταν τότε γύρω στους 500- θα είχαν μειωθεί στους 300. Πλέον οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι διασωληνωμένοι θα υποχωρήσουν στους 300 μετά τις 15 Ιανουαρίου.

Η ημερήσια κατανομή των κρουσμάτων

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Η ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα:

Ημερήσιος αριθμός και κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού επιβεβαιωμένων εγχώριων κρουσμάτων COVID-19 ανά περιφερειακή ενότητα:

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 2.759.530 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 524.091 δείγματα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here