Ο Ιούνιος του Ελληνικού, το «Chinese wall» της KPMG και η Hellenic Environmental Center


Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί  να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

H μεταβίβαση του Ελληνικού

Στο διάστημα 7 έως 17 Ιουνίου αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση μεταβίβασης στη Lamda Development του Ελληνικού. Έτσι, μετά από δεκαετίες και έχοντας ξεπεράσει και τα τελευταία γραφειοκρατικά εμπόδια, το έργο του Ελληνικού θα μπει (επιτέλους) στις ράγες. Μάλιστα, οι δύο πλευρές, Δημόσιο και Lamda είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν ανεξάρτητα, από το εάν θα υπάρξουν ενδιάμεσα εξελίξεις αναφορικά με το θέμα της άδειας του καζίνο. Προφανώς θα είναι καλύτερα να έχει λυθεί και αυτή η εκκρεμότητα, όμως στην τελική, το όλο θέμα αφορά στο Δημόσιο και στην κοινοπραξία που είναι ανάδοχος του Inspire Athens, και δεν εμποδίζει τη Lamda από το να προχωρήσει.

Το «Chinese wall» της KPMG

Ως «Chinese wall» στην επιχειρηματική διάλεκτο προσδιορίζεται η ειδική διαδικασία που θεσπίζει μια εταιρεία, ώστε να εμποδίζει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ τμημάτων της. Στο επόμενο διάστημα η KPMG Ελλάδος θα δοκιμάσει την αντοχή του δικού της «Chinese wall». Βλέπετε η KPMG είναι ο ορκωτός ελεγκτής της Attica Bank και την ίδια στιγμή είναι και ο σύμβουλος που επικουρεί τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), στη διαδικασία χορήγησης των κρατικών εγγυήσεων στα πλαίσια του «Ηρακλή». Καθώς η διοίκηση της Attica Bank προετοιμάζεται για να εντάξει στον «Ηρακλή» την τιτλοποίηση «Ωμέγα» ύψους 1,3 δισ. ευρώ, αργά ή σύντομα ο συμβουλευτικός βραχίονας της KPMG θα κληθεί να τεστάρει την τιτλοποίηση για λογαριασμό του ΟΔΔΗΧ. Και θα βασισθεί για αυτό, σε στοιχεία που έχει επαληθεύσει το τμήμα ορκωτών ελεγκτών της KPMG. Αρμοδίως πάντως η στήλη έχει πληροφορηθεί πως για τις Αρχές δεν υπάρχει κάποιο «conflict» και πως το «Chinese wall» θεωρείται επαρκές. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων δεν θα εξακολουθήσουν να παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις.

Οι διεργασίες στη HEC

Σχεδιασμούς που θα προσδώσουν στην Hellenic Environmental Center (HEC) πρόσθετη εξωστρέφεια δρομολογεί η διοίκησή της. Η Hellenic Environmental Center, εταιρεία του Δημήτρη Μελισσανίδη, ιδρύθηκε το 2000 με κύριο έργο τη διαχείριση των υγρών καταλοίπων των πλοίων και είναι σήμερα μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ευρώπη στον τομέα της. Η εταιρεία συλλέγει, μεταφέρει και επεξεργάζεται τα πετρελαιοειδή κατάλοιπα πλοίων και χερσαίων μονάδων, ενώ διαχειρίζεται επίσης όλα τα υγρά απόβλητα που παράγονται στα πλοία. Με κύκλο εργασιών κοντά στα 30 εκατ. ευρώ και προ φόρων κέρδη κοντά στα 5 εκατ. ευρώ η HEC έχει ακολουθήσει τα τελευταία έτη μια συντηρητική στρατηγική ανάπτυξης, με τιμονιέρη τον πολύπειρο manager Παναγιώτη Σταματογιάννη. Πληροφορίες της στήλης αναφέρουν πως η Hellenic Environmental Center προετοιμάζει πλέον μια νέα στρατηγική που θα τις προσδώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση. Και οι ανακοινώσεις δεν θα αργήσουν να γίνουν. Από τις κυοφορούμενες εξελίξεις αναμένεται να κερδίσει και η Εθνική Τράπεζα. Γιατί; Στο τέλος του 2014 η Hellenic Environmental Center υπέγραψε ως εγγυητής υπέρ της μητρικής της HEC EUROPE Limited, σύμβαση δανείου με την Εθνική Τράπεζα. Σύμφωνα με την εν λόγω σύμβαση η Hellenic Environmental Center ενεχυρίασε τις μετοχές της υπέρ της Εθνικής Τράπεζας. Οπότε κάθε τι καλό για τη HEC, ωφελεί και την Εθνική Τράπεζα.

Εθνικό Τουριστικό Σύμφωνο

Το που θέλουμε να βρίσκεται ο ελληνικός τουρισμός μετά από μια δεκαετία και πως μπορούμε να το πετύχουμε, θα κληθεί να προσδιορίσει πολυπληθείς ομάδα εργασίας που συνέστησε στο υπουργείο Τουρισμού ο Χάρης Θεοχάρης. Η ομάδα εργασίας, επικεφαλής της οποίας τέθηκε η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Βασιλική Λοΐζου, καλείται να καταρτίσει μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης δεκαετούς διάρκειας, η οποία θα φέρει τον τίτλο «Εθνικό Σύμφωνο για τον Βιώσιμο Τουρισμό 2021-2030». Το έργο αυτό είναι σίγουρα και απαιτητικό και μεγαλεπήβολο. Για το λόγο αυτό η ομάδα εργασίας αποτελείται από εκπροσώπους όλων των κλάδων του τουρισμού και από ακαδημαϊκούς γνώστες του αντικειμένου. Η επιλογή αυτή έγινε και για ακόμη έναν λόγο. Για να διευκολυνθεί και η διαβούλευση των προτάσεων πολιτικής που θα καταρτίσει η ομάδα εργασίας με εκπροσώπους του κλάδου του τουρισμού, την τοπική αυτοδιοίκηση και την επιστημονική κοινότητα. Η στήλη εύχεται καλή επιτυχία στην κ. Λοΐζου και στα μέλη της ομάδας εργασίας.

Εβδομάδα ΕΛΠΕ

Η τρέχουσα βδομάδα έχει ενδιαφέρον για τα ΕΛΠΕ, καθώς την Πέμπτη έχουμε την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του Ομίλου, ενώ την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η εξ’ αναβολής Έκτακτη Γενική Συνέλευση για την παρουσίαση του πλάνου το εταιρικού μετασχηματισμού αλλά και την έγκριση των αλλαγών στο καταστατικό, μετά τις τροποποιήσεις που ζήτησε το ΤΑΙΠΕΔ. Όπως πληροφορείται η στήλη, σύσσωμη η διοικητική ομάδα των ΕΛΠΕ περιμένει τις (τυπικές) εγκρίσεις της Γενικής Συνέλευσης αλλά και το νέο ΔΣ, για να «σηκώσει τα μανίκια» και να ξεκινήσει την πραγματική δουλειά. Όσο και αν αυτό δεν αρέσει σε κάποιους που είχαν… «καλομάθει» στα προηγούμενα δεδομένα.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ