Αεροπειρατεία Ryanair: Έλληνας ένας από τους επιβάτες που κατέβηκαν στη Λευκορωσία


Αεροπειρατεία: Εκτός από τον Λευκορώσο δημοσιογράφο Ρομάν Προτασέβιτς και τη φίλη του, στο αεροδρόμιο του Μινσκ κατέβηκε και ένας Έλληνας υπήκοος σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg

Νέες πληροφορίες έρχονται στο «φως» γύρω από την πτήση «θρίλερ» της Ryanair Αθήνα – Βίλνιους, η οποία εξετράπη της πορείας της από τις λευκορωσικές αρχές και προσγειώθηκε στο Μινσκ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, από τo αεροπλάνο κατέβηκαν άλλοι τρεις επιβάτες, πέρα του Λευκορώσου δημοσιογράφου, ο οποίος συνελήφθη, και της φίλης του. Ένας από τους επιβάτες, σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, ήταν Έλληνας και οι άλλοι δύο Λευκορώσοι.

Το πρακτορείο που επικαλείται πηγές προσκείμενες στις έρευνες, αναφέρει ότι προς το παρόν είναι άγνωστος ο λόγος για τον οποίο κατέβηκαν οι άλλοι τρεις επιβάτες.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο CEO της αεροπορικής εταιρείας Ryanair Michael O’Leary, έκανε λόγο για πράκτορες της KGB που επέβαιναν στο αεροπλάνο και αποβιβάστηκαν στο Μινσκ.

Τι ερευνά η ΕΥΠ για τους ξένους πράκτορες στην Αθήνα

Έρευνα για να εξακριβωθούν τα «κατασκοπευτικά μυστικά», γύρω από όλα όσα εκτυλίχθηκαν κατά την παρουσία του Λευκορώσου δημοσιογράφου, Ραμάν Προτάσεβιτς, στην Αθήνα, ξεκίνησε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Η ΕΥΠ πιάνει το νήμα από την αρχή, χωρίς να θεωρεί δεδομένο τίποτα από όλα όσα έχουν ειπωθεί και γραφτεί. Το πρώτο ερώτημα είναι εάν υπήρχε ομάδα ξένων πρακτόρων που παρακολουθούσε τον Προτάσεβιτς επί ελληνικού εδάφους.

Υπάρχουν ήδη πολλές ενδείξεις, βάσει των οποίων η απάντηση είναι μάλλον καταφατική. Το λευκορωσικό καθεστώς φαίνεται ότι γνώριζε την ακριβή ημέρα και ώρα αναχώρησης του δημοσιογράφου από την Αθήνα. Επίσης, ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair δήλωσε πως πιστεύει ότι πράκτορες είχαν επιβιβαστεί στο αεροσκάφος από την Αθήνα και αποβιβάστηκαν στο Μινσκ. Τέλος, ο αρχηγός της Αστυνομίας της Λιθουανίας δήλωσε ότι 126 επιβάτες αναχώρησαν από το αεροδρόμιο της Αθήνας και 121 αφίχθησαν τελικά στο Βίλνιους. Πέντε δηλαδή επιβάτες παρέμειναν στη Λευκορωσία. Από αυτούς ο ένας ήταν ο Προτάσεβιτς, ο δεύτερος η σύντροφός του, συνεπώς απομένουν τρία «μυστηριώδη» πρόσωπα που «εξαφανίστηκαν».

Από εδώ και πέρα η ΕΥΠ θα προσπαθήσει να δώσει απαντήσεις σε μία σειρά από ερωτήματα.

  • Ποιοι και πόσοι ήταν οι ξένοι πράκτορες που παρακολουθούσαν τον Προτάσεβιτς στην Αθήνα;
  • Που διέμεναν;
  • Καταγράφηκαν από κάμερες ασφαλείας;
  • Προσέγγισε κάποιος εξ αυτών τον δημοσιογράφο κατά την παρουσία του τελευταίου στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»;
  • Επιβιβάστηκαν ως «ταξιδιώτες» στο αεροσκάφος που μετέφερε τον Προτάσεβιτς;
  • Αν ναι, με ποια στοιχεία ταυτότητας.

Δεδομένου ότι ο δημοσιογράφος κινούνταν σε κάποια από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης, φαίνεται ότι οι ξένοι πράκτορες ήξεραν πώς να είναι «αόρατοι».

Οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες προσπαθούν να συνθέσουν το παζλ των προπαρασκευαστικών ενεργειών που μπορεί να έκαναν ξένοι πράκτορες σε ελληνικό έδαφος, μέχρι να επιβιβαστεί ο Λευκορώσος δημοσιογράφος στο αεροπλάνο της Ryanair στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Η ομάδα πρακτόρων που τον παρακολουθούσε εικάζεται ότι ήταν αυτή που μπορεί να ειδοποίησε τις ειδικές υπηρεσίες της Λευκορωσίας για την ημέρα και ώρα αναχώρησης (και φυσικά την πτήση) του Προτάσεβιτς από την Αθήνα.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα το πιθανότερο είναι οι πράκτορες που παρακολουθούσαν τον Λευκορώσο δημοσιογράφο να έχουν καταγραφεί (ενδεχομένως με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά, ενδεχομένως και όχι) από δεκάδες κάμερες ασφαλείας. Μία εκτίμηση είναι ότι αυτό δε μπορούσαν να το αποφύγουν και το γνώριζαν, χωρίς όμως να πτοούνται καθώς ήξεραν ότι θα έχουν την απόλυτη κάλυψη από τη στιγμή που θα προσγειωθεί το αεροπλάνο στην πατρίδα τους. Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για όλα τα παραπάνω, αναζητώντας απαντήσεις που θα βοηθήσουν τις ελληνικές Αρχές να ξεδιαλύνουν το κουβάρι των κατασκοπευτικών μυστικών.

Ήταν υποψιασμένος

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης σημειώνουν ότι θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι οι ξένοι πράκτορες είχαν πάνω τους «γνήσια» έγγραφα που δεν αντιστοιχούσαν στα πραγματικά στοιχεία ταυτότητάς τους. Βέβαιο επίσης θα πρέπει να θεωρείται ότι επρόκειτο για καλά εκπαιδευμένους πράκτορες με ειδικές γνώσεις στην αντιπαρακολούθηση. Ο Ραμάν Προτάσεβιτς είχε μπει εδώ και καιρό στο στόχαστρο του λευκορωσικού καθεστώτος και γνώριζε ότι μπορεί να τον παρακολουθούν οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας του. Έτσι ήταν υποψιασμένος και αυτό ανέβαζε το επίπεδο δυσκολίας της παρακολούθησής του.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ο Ραμάν Προτάσεβιτς παρέμεινε στην Ελλάδα για περισσότερες ημέρες από την αρχηγό της ηγέτιδας της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχάνοφσκαγια (πρώην υποψήφια για τη λευκορωσική προεδρία). Ο δημοσιογράφος ήρθε στη χώρα μας για να καλύψει ειδησεογραφικά τη συμμετοχή της Τιχάνοσφκαγια στις εργασίες του «Φόρουμ των Δελφών». Ωστόσο, η Τιχάνοσφκαγια αναχώρησε από την Αθήνα και ο δημοσιογράφος παρέμεινε για λίγες ακόμα ημέρες στην Ελλάδα (πιθανότατα για διακοπές). Αυτό σημαίνει ότι οι πράκτορες δε θα μπορούσαν να γνωρίζουν το πρόγραμμά του από τη στιγμή που αυτό δεν ταυτιζόταν με αυτό της Τιχάνοσφκαγια, παρά μόνο με τη φυσική του παρακολούθηση.

Σημειώνεται ότι η αρμόδια υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. για την άφιξη επισήμων στην Ελλάδα είχε ενημερωθεί για την παρουσία της Τιχάνοσφκαγια στην Αθήνα και είχε ακολουθήσει το σχετικό πρωτόκολλο.

Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά, σύμφωνα με την οποία ο δημοσιογράφος επικοινώνησε (λίγο πριν την επιβίβασή του στο αεροπλάνο) με φίλο του, αναφέροντας ότι ύποπτο άτομο (ρωσόφωνο) τον πλησίασε και προσπάθησε να τραβήξει φωτογραφία το ταξιδιωτικό του έγγραφο. Το ερώτημα είναι εάν πράγματι υπήρξε παρουσία υπόπτου στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Σε περίπτωση που υπήρχε, το άτομο αυτό θα πέρασε κάτω από πολλές κάμερες ασφαλείας για να προσεγγίσει τον Προτάσεβιτς. Επίσης, εάν υπήρξε πράγματι ύποπτος που προσέγγισε τον δημοσιογράφο, τότε ο μυστηριώδης αυτός άντρας πιθανότατα συνδέεται με την ομάδα πρακτόρων που παρακολουθούσε τον δημοσιογράφο στην Αθήνα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ