Στην Ολομέλεια η ψήφος των αποδήμων Ελλήνων – Αρνητική η πρόβλεψη, δεν συμπληρώνονται 200 ψήφοι


Μακρινό σενάριο μοιάζει αυτή τη στιγμή η συγκέντρωση των 200 ψήφων που απαιτούνται για να περάσει το νομοσχέδιο που θα επιτρέψει τη συμμετοχή στις εθνικές εκλογές όσων είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους από τον τόπο κατοικίας τους χωρίς περιορισμούς.  

«Είχα πει στην επιτροπή ότι είμαι διατεθειμένος ακόμη και να αποσύρω το συζητούμενο νομοσχέδιο προκειμένου να βρεθεί συγκλίνουσα λύση για να επιτευχθεί ο στόχος διευκόλυνσης άσκησης του εκλογικού δικαιώματος υπό δύο προϋποθέσεις, να μην υπάρχει κανένας περιορισμός και η ψήφος των απόδημων Ελλήνων να είναι ισότιμη με όλων των εκλογέων και να προσμετράται στο συνολικό αποτέλεσμα», είπε ανοίγοντας τη συζήτηση στην Ολομέλεια ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Υπενθυμίζεται, ότι προωθούμενο νομοσχέδιο προβλέπει ότι στις εθνικές εκλογές μπορούν να μετέχουν από τον τόπο κατοικίας τους όλοι οι απόδημοι που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και όχι μόνο όσοι μπορούν να αποδείξουν διετή διαμονή στην πατρίδα τα τελευταία 35 έτη και να έχουν φορολογική δήλωση το εκλογικό έτος, όπως ισχύει με το νόμο του 2019.

Το νομοσχέδιο στηρίζουν 190 βουλευτές της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης, ενώ αρνητικός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που ζητά να διεξάγονται δύο ξεχωριστές εκλογικές διαδικασίες Ελλήνων εξωτερικού και εσωτερικού αλλά και το ΚΚΕ που επιμένει στη διατήρηση περιορισμών προκειμένου όπως υποστηρίζει να διευκολύνονται μόνο οι ομογενείς που αποδεικνύουν δεσμούς με την Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι θέσεις του ΜεΡΑ25 είναι πιο κοντά με στην κυβερνητική πρόταση, αλλά ακόμη και μια θετική ψήφος από τους 9 βουλευτές του Μέρα25, δεν αρκεί για να περάσει το νομοσχέδιο, καθώς θα αγγίξει τις 199 ψήφους.

Για ανακοίνωση του νομοσχεδίου από «τα τηλεπαράθυρα» έκανε λόγο ο Γιώργος Κατρούγκαλος του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «σκοπός της κυβέρνησης δεν είναι να αλλάξει ο νόμος που δεν εφαρμόστηκε ποτέ και είναι αποτέλεσμα συνεννοήσεων και διαβουλεύσεων. Το σημερινό εγχείρημα του υπουργού δεν ικανοποιεί τα κριτήρια αυτά».

«Προφανώς θεωρώ αιτιολογημένη την άρνηση σας όταν δεν ικανοποιείται το αίτημα προσμέτρησης. Όμως εσείς κάνατε μια πρόταση ότι θα μπορούσατε να συζητήσετε κλπ για πραγματική εκλογή απόδημων σε επίπεδο περιφερειών. Ανεξάρτητα από την τύχη που θα έχει ο νόμος θα μπορούσατε από την στιγμή που έχετε την πρόθεση να κάνετε ευρύτερες αλλαγές και εκτός από την κατάργηση των περιορισμών να βάλετε επιστολική ψήφο και δημιουργία περιφερειών εξωτερικού. Δεν το κάνατε εσείς, θα το κάνουμε εμείς με πρόταση νόμου που θα καταθέσουμε» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Κώστας Σκανδαλίδης.

«Ποιος ο λόγος να συζητάμε ένα νομοσχέδιο ενώ υπάρχει πρόσφατος νόμος, όταν θα έπρεπε να συζητήσουμε άλλα ζητήματα. Ζητήματα εφαρμογής αυτού του νόμου, που εμείς ζητάμε εδώ και ένα χρόνο που υπάρχει η διακομματική… καλύτερης ενημέρωσης για το νόμο και για γραφειοκρατικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες μετανάστες. Ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός είναι ο λόγος που συζητούμε αυτό το νομοσχέδιο και από ΝΔ και από ΣΥΡΙΖΑ. Αντιμετωπίζετε τους απόδημους ως κουκιά και στις άλλες υποχρεώσεις που έχετε στους απόδημους, εκπαίδευση, προξενικές αρχές, δεν κάνατε τίποτα» ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιαννης Γκιόκας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ