Πώς να αντιμετωπίσεις την θαλασσοφοβία

Πώς να την αντιμετωπίσεις την θαλασσοφοβία. Η θαλασσοφοβία είναι ένα είδος ειδικής φοβίας που συνεπάγεται έναν επίμονο και έντονο φόβο για βαθιά νερά. Τι κάνει αυτή τη φοβία διαφορετική από την υδροφοβία, τον φόβο του νερού;

Όπου η υδροφοβία περιλαμβάνει το φόβο του ίδιου του νερού, η θαλασσοφοβία επικεντρώνεται σε υδάτινα σώματα που φαίνονται τεράστια, σκοτεινά, βαθιά και επικίνδυνα. Οι άνθρωποι δεν φοβούνται τόσο πολύ το νερό όσο φοβούνται για το τι κρύβεται κάτω από την επιφάνειά του. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας (NIMH), οι φοβίες είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος ψυχικής ασθένειας. Αν και οι ίδιες οι ειδικές φοβίες είναι αρκετά κοινές στον γενικό πληθυσμό, είναι άγνωστο πόσοι άνθρωποι έχουν θαλασσοφοβία.

Η θαλασσοφοβία θεωρείται συνήθως είδος ειδικής φοβίας φυσικού-περιβάλλοντος. Οι φόβοι για το φυσικό περιβάλλον τείνουν να είναι ένας από τους πιο συχνά έμπειρους τύπους φοβιών, με ορισμένες μελέτες να υποδεικνύουν ότι οι φοβίες που σχετίζονται με το νερό τείνουν να είναι πιο κοινές μεταξύ των γυναικών. Ορισμένα από τα κοινά φυσικά συμπτώματα της θαλασσοφοβίας περιλαμβάνουν: Ζάλη, ναυτία, ταχυκαρδία, γρήγορη αναπνοή, δύσπνοια, εφίδρωση. Αν και δεν υπάρχει διαθέσιμη έρευνα για τη θεραπεία της θαλασσοφοβίας συγκεκριμένα, θεωρείται ότι οι άνθρωποι θα έχουν παρόμοια αποτελέσματα θεραπείας με αυτά άλλων φοβιών.

Η έρευνα δείχνει ότι οι θεραπείες συμπεριφοράς, ιδιαίτερα οι θεραπείες με βάση την έκθεση, τείνουν να είναι αρκετά αποτελεσματικές στη μείωση των συμπτωμάτων συγκεκριμένων φοβιών.

  • Γνωστική θεραπεία συμπεριφοράς
  • Συστηματική απευαισθητοποίηση

Φυσικά, η έκθεση σε ένα αντικείμενο φόβου στην πραγματική ζωή δεν είναι πάντα δυνατή, ιδίως αν αφορά κάτι επικίνδυνο ή αδύνατο. Στην περίπτωση της θαλασσοφοβίας, η ζωντανή έκθεση σε ανοιχτό νερό μπορεί να είναι η πιο αποτελεσματική αλλά η εικαζόμενη έκθεση μπορεί να παρέχει ορισμένα οφέλη εάν αυτό δεν είναι δυνατό. Αν και η θαλασσοφοβία μπορεί απλά να ακούγεται σαν ένας ιδιόρρυθμος φόβος για κάποιους, μπορεί να κάνει τη ζωή δύσκολη για όσους αγωνίζονται με αυτήν.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here