Ψηφιακή ζωή τεχνολογία: Πώς θα αποκτήσουμε έλεγχο στο ψηφιακό περιβάλλον μας

Ψηφιακή ζωή τεχνολογία: Oι ψηφιακές διαδικασίες έχουν γίνει θεμελιώδεις για τις περισσότερες πτυχές της κοινωνίας και ενσωματώνονται όλο και περισσότερο σε αυτό που κάνουν και σκέφτονται οι άνθρωποι. Ωστόσο, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ψυχολογικά ζητήματα, όπως το άγχος και ένα αίσθημα απώλειας ελέγχου. Υπάρχουν λύσεις.

Για να αντιμετωπιστεί το μειονέκτημα του αυξημένου ψηφιακού επιπολασμού της κοινωνίας, η νέα έρευνα προτείνει διαφορετικές τεχνικές που βασίζονται σε ψυχολογικές και συμπεριφορικές επιστήμες. Το επίκεντρο είναι η μείωση των αρνητικών συνεπειών της χρήσης του Διαδικτύου. Κατά κύριο λόγο, για να καταπολεμήσουν αυτά τα συναισθήματα, οι ειδικοί προτείνουν ιδέες για άτομα που αποκτούν μεγαλύτερο έλεγχο στα ψηφιακά τους περιβάλλοντα. Αυτό συμβάλλει στην πρόκληση της ταχείας εξάπλωσης ψευδών πληροφοριών και της διαδικτυακής χειραγώγησης της κοινής γνώμης που είναι διαδεδομένη στα ψηφιακά μέσα.

Η πραγματεία υποστηρίζει ότι ενώ οι πτυχές της ψηφιακής μας ζωής καλύπτονται από νομικά και ηθικά πλαίσια (τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό), υπάρχουν και άλλες πτυχές που απαιτούν εξέταση. Αυτό περιλαμβάνει την αξιοποίηση των ψυχολογικών και γνωστικών επιστημών για την ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών για τη χρήση του Διαδικτύου. Αυτό επεκτείνεται επίσης στην εκπαίδευση, όπου συνιστάται όλα τα σχολεία και τα κολέγια να συμπεριλαμβάνουν στα προγράμματα σπουδών τους συγκεκριμένη διδασκαλία στον ψηφιακό γραμματισμό πληροφοριών.

Η ψυχολογία και οι επιστήμες συμπεριφοράς μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διαμόρφωση της τεχνολογίας. Αν και είναι τεχνικά απλό να δημιουργηθούν συστήματα που παρέχουν αυτοματοποιημένη ανίχνευση επιβλαβών υλικών, απαιτείται μια πιο λεπτή προσέγγιση για να βοηθήσει τους χρήστες και τους παρόχους περιεχομένου σε συστήματα που έχουν ηθικά σχεδιαστεί.

Υπάρχουν τρεις συγκεκριμένες συστάσεις στην έρευνα :

Οι διαδικτυακές υποδομές πρέπει να αναπτυχθούν έτσι ώστε να “ωθούν” τη συμπεριφορά των ανθρώπων προς πιο θετικά αποτελέσματα. Αυτό θα περιλαμβάνει πάντα την ύπαρξη προεπιλεγμένων ρυθμίσεων που σέβονται το απόρρητο και μόνο ο χρήστης μπορεί να επιλέξει να τις απενεργοποιήσει.

Προσθήκη “τεχνογνωσίας” στο διαδικτυακό σχεδιασμό περιεχομένου. Αυτό σημαίνει την κατάρτιση τεχνολογικών λύσεων που βασίζονται σε ψυχολογικές αρχές, οι οποίες δημιουργούν εμπόδια όταν ένας χρήστης σκέφτεται να μοιράζεται προσβλητικό υλικό στο διαδίκτυο. Ανάπτυξη τακτικών για την ενίσχυση της πρακτορείας χρηστών κατά τη λειτουργία σε ψηφιακά περιβάλλοντα. Αυτό θα περιλάμβανε την ανθεκτικότητα στην ανάπτυξη των χειρισμών.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Dr. Anastasia Kozyreva : “Είναι σημαντικό οι ψυχολογικές και συμπεριφοριστικές επιστήμες να χρησιμοποιηθούν για να διασφαλιστεί ότι οι χρήστες δεν χειραγωγούνται για οικονομικό όφελος και έχουν την εξουσία να εντοπίζουν και να αντιστέκονται σε χειραγώγηση”. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Psychological Science in the Public Interest , όπου το ερευνητικό έγγραφο με τίτλο “Citizens Versus the Internet: Confronting Digital Challenges With Cognitive Tools”.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here