Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Σήμερα τα αποκαλυπτήρια – «Ξεκλειδώνουν» ταξίδια και μετακινήσεις

Από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Κυριάκο Πιερρακάκη θα παρουσιαστεί σήμερα το πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού για τα ταξίδια το φετινό καλοκαίρι

Παρόντες στην παρουσίαση της Παρασκευής θα είναι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, αλλά και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη επιβεβαίωσε πως η Ελλάδα θα εφαρμόσει νωρίτερα από την 1η Ιουλίου το ψηφιακό πιστοποιητικό με τις χώρες που είναι ήδη έτοιμες».

«Η Κομισιόν διέψευσε τις ντόπιες Kασάνδρες και υιοθετεί την πρόταση του πρωθυπουργού για την εφαρμογή του Πιστοποιητικού COVID. Θα λειτουργεί ως λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για όλους τους Ευρωπαίους Πολίτες. Η επίσημη εφαρμογή σε ευρωπαϊκό επίπεδο την 1η Ιουλίου, η Ελλάδα θα είναι έτοιμη νωρίτερα« σημείωσε επίσης.

Στην ερώτηση, δε, εάν η κυβέρνηση έχει χαράξει στρατηγική για το ποιες θα είναι οι χώρες εκτός ΕΕ με τις οποίες θα συνεργάζεται η Ελλάδα, σημείωσε πως το πιστοποιητικό θα «εφαρμοστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο», αλλά η «χώρα μας ήδη εφαρμόζει πιλοτικά το Green Pass, που αφορά είτε σε πιστοποιητικά εμβολιασμού, είτε τεστ, είτε πιστοποιητικό νόσησης».

«Θα δούμε με ποιες χώρες μπορούμε να συμφωνήσουμε, πάντα με γνώμονα την ασφάλεια» συμπλήρωσε η κυρία Πελώνη.

Σημειώνεται πως όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός μετά το πέρας του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην αρχή της εβδομάδας, το πιστοποιητικό θα στηρίζεται σε μία ενιαία βάση δεδομένων, στην οποία θα φαίνεται

αν και πότε ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί,

αν και πότε έχει ασθενήσει, ή

αν έχει αρνητικό τεστ PCR ή τεστ αντιγόνου.

Τι είναι και πώς θα λειτουργεί

Από την 1η Ιουνίου οι Έλληνες πολίτες θα μπορούν να μπούνε στην Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα, gov.gr και να εκδίδουν το green pass χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ τους.

Να αναφέρουμε ότι το green pass υλοποιείται από την ΕΔΥΤΕ, την ΗΔΙΚΑ με τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ).

Τα ψηφιακά πράσινα πιστοποιητικά θα ισχύουν σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, θα περιέχουν έναν κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή για την προστασία του από τυχόν πλαστογράφηση, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημιουργήσει μια πύλη, μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν παντού στην ΕΕ. Τα κωδικοποιημένα προσωπικά δεδομένα που περιέχει το πιστοποιητικό δεν μεταβιβάζονται μέσω της πύλης, αφού αυτό δεν είναι αναγκαίο για την επαλήθευση της ηλεκτρονικής υπογραφής. Η Επιτροπή θα βοηθήσει επίσης τα κράτη μέλη να αναπτύξουν λογισμικό το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι αρχές για τον έλεγχο των κωδικών QR.

Όσον αφορά τα δεδομένα που θα περιέχει το πιστοποιητικό περιορίζονται στις απαραίτητες κύριες πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο/τη διαγνωστική εξέταση/την ανάρρωση και έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό. Τα πιστοποιητικά θα περιέχουν μόνο ένα περιορισμένο σύνολο απαραίτητων πληροφοριών. Οι πληροφορίες αυτές δεν θα μπορούν να διατηρούνται από τις χώρες που επισκέπτεται ο ταξιδιώτης. Για σκοπούς επαλήθευσης, ελέγχεται μόνο η εγκυρότητα και η γνησιότητα του πιστοποιητικού, μέσω της επαλήθευσης της αρχής έκδοσης και της υπογραφής. Όλα τα δεδομένα σχετικά με την υγεία παραμένουν στην αρμοδιότητα του κράτους μέλους που εξέδωσε το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό.

O Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Ντιντιέ Ρέιντερς κάλεσε τα κράτη-μέλη να αποφύγουν να επιβάλουν επιπλέον περιορισμούς σε Ευρωπαίους πολίτες που διαθέτουν το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό και ζήτησε την πλήρη ετοιμότητα ώστε τα κράτη-μέλη να μπορούν να ελέγχουν την εγκυρότητα του πιστοποιητικού αποκτώντας πρόσβαση στην Ψηφιακή Πύλη, ώστε να επαληθεύεται η γνησιότητα του ψηφιακού ή έντυπου πιστοποιητικού, ανεξαρτήτως σε ποιο κράτος-μέλος έχει εκδοθεί.

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ