Έκπτωση 3% για την εφάπαξ πληρωμή του φόρου εισοδήματος – Η διόρθωση της ΑΑΔΕ


Στη χρονική διευκόλυνση όσων καταβάλουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος και δικαιούνται την έκπτωση φόρου 3%, προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)

Μπορεί στο άρθρο 31 του Ν.4797/2021 να προβλέπεται ότι εφόσον η δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων υποβληθεί μέχρι την 28 Ιουλίου 2021 και ο προκύπτων οφειλόμενος φόρος καταβληθεί εφάπαξ μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου 2021, ότι παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των λοιπών συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών έκπτωση 3%, ωστόσο η ΑΑΔΕ κάνει ακόμη ένα μήνα «δώρο» στους συνεπείς φορολογουμένους.

Διαπιστώνοντας πως η διάταξη αυτή είναι εν πολλοίς άδικη η ΑΑΔΕ αποφάσισε η έκπτωση του 3% να ισχύσει για όλες τις περιπτώσεις φορολογίας εισοδήματος εφόσον ο προκύπτων οφειλόμενος φόρος καταβληθεί εφάπαξ μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, δηλαδή την 27η Αυγούστου 2021.

Σε οδηγίες που εξέδωσε χθες για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων η ΑΑΔΕ ξεκαθαρίζει τα εξής: «Αν ο φόρος εξοφληθεί εφάπαξ εντός της προθεσμίας της πρώτης δόσης, παρέχεται η έκπτωση 3% του άρθρου 72§65 ΚΦΕ».

Το ίδιο θα ισχύσει και για τις περιπτώσεις που η δήλωση υποβληθεί εμπρόθεσμα ηλεκτρονικά, αλλά ο φορολογούμενος κληθεί για έλεγχο δικαιολογητικών στη ΔΟΥ. Τα δικαιολογητικά σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να προσκομιστούν εντός προθεσμίας δ15 ημερών από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης και λήψης του μηνύματος με το οποίο θα κληθεί για έλεγχο. Μετά την πάροδο της προθεσμίας αυτής η ΔΟΥ θα εκκαθαρίσει τις εν λόγω δηλώσεις, με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της (άρθρο 32 παρ. 2 ΚΦΔ), αμελλητί και το αργότερο, εντός 30 ημερών από την παρέλευση της προθεσμίας. Εάν η εμπρόθεσμη δήλωση εκκαθαριστεί μετά την 31η Αυγούστου 2021 ο φόρος θα μπορεί να καταβληθεί εφάπαξ ή σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Στην εφάπαξ πληρωμή θα παρέχεται έκπτωση 3%.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ