Κίνα Κορωνοϊός: Τα εμβόλια covid-19 της Sinopharm εμφανίζονται ασφαλή & αποτελεσματικά, σύμφωνα με μελέτες

Κίνα Κορωνοϊός: Τα εμβόλια Sinopharm COVID-19 εμφανίζονται ασφαλή, αποτελεσματικά, σύμφωνα με μελέτες Η έκθεση στο Περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης  καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα εμβόλια έκαναν την κινεζική εταιρεία 73%, 78% αποτελεσματική. Δύο εμβόλια που έγιναν από τη Sinopharm της Κίνας φαίνονται ασφαλή και αποτελεσματικά έναντι της COVID-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε σε ιατρικό περιοδικό.

Οι επιστήμονες περίμεναν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα δύο εμβόλια, παρόλο που ήδη χρησιμοποιούνται σε πολλές χώρες, και μία πρόσφατα κέρδισε την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για χρήση έκτακτης ανάγκης.

Η έκθεση, που δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης , κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα δύο εμβόλια είναι περίπου 73% και 78% αποτελεσματικά, όπως ισχυρίστηκε προηγουμένως η Sinopharm. Ερευνητές από την Sinopharm και τους τοπικούς συνεργάτες της στη Μέση Ανατολή λένε ότι η δοκιμή περιελάμβανε περίπου 40.380 συμμετέχοντες με τα δύο εμβόλια της εταιρείας – ένα που αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Βιολογικών Προϊόντων της Wuhan και το άλλο από το Ινστιτούτο Βιολογικών Προϊόντων του Πεκίνου – και ένα εικονικό φάρμακο.

Η μελέτη διεξήχθη σε τέσσερις χώρες – το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και την Ιορδανία.

Ωστόσο, η μελέτη παρείχε δεδομένα μόνο για το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Δύο εμβόλια που έγιναν από τη Sinopharm της Κίνας φαίνεται να είναι ασφαλή και αποτελεσματικά έναντι της COVID-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε σε ιατρικό περιοδικό.

Οι επιστήμονες περίμεναν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα δύο εμβόλια, παρόλο που χρησιμοποιούνται ήδη σε πολλές χώρες και μία πρόσφατα κέρδισε την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

“Δεν υπάρχει τίποτα πολύ εκπληκτικό. Είναι σύμφωνο με αυτά που έχουν ισχυριστεί προηγουμένως, αλλά δεν εξαλείφει εντελώς τις αμφιβολίες για το Sinopharm”, δήλωσε ο Jin Dong-yan, ιατρός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ που δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Έθεσε αμφιβολίες σχετικά με το πόσο προστατευτικό ήταν το εμβόλιο βάσει μιας πρόσφατης αύξησης κρουσμάτων στο νησί των Σεϋχελλών, το οποίο είχε εμβολιάσει τη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού του με το εμβόλιο Sinopharm.

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε κυρίως σε νεότερους άνδρες, είχε λίγες πληροφορίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της σοβαρής νόσου.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες εξέφρασαν επίσης ανησυχία για την έλλειψη γυναικών στους συμμετέχοντες, με σχεδόν το 85% να είναι άντρες.

“Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το έχετε δοκιμάσει σε αρκετές γυναίκες για να μπορέσετε να αρχίσετε να βλέπετε τυχόν πιθανές ανησυχίες για την ασφάλεια”, δήλωσε ο Ashley St. John, αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Duke-NUS στη Σιγκαπούρη.

Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Τα εμβόλια, τα οποία και τα δύο παρασκευάζονται με απενεργοποιημένους ιούς, έχουν ήδη δοθεί σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διέκοψε το πλάνο του Ινστιτούτου Βιολογικών Προϊόντων του Πεκίνου για χρήση έκτακτης ανάγκης στις αρχές Μαΐου, καθιστώντας το πρώτο κινεζικό εμβόλιο που έλαβε την πιστοποίηση.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi είπε τον Απρίλιο ότι η Κίνα παρείχε εμβόλια σε περισσότερες από 100 χώρες, αν και δεν τα έχει εντοπίσει. Ενώ η Κίνα χρησιμοποιεί έξι εμβόλια, η πλειονότητα των εξαγωγών της προέρχεται από δύο εταιρείες: τις Sinopharm και Sinovac.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ