Αυτοφροντίδα: Απλές ιδέες Self-Care για να τις εντάξεις στο New Year’s Resolution

Ωστόσο φέτος, αντί να επιλέξω μία από τις πιο κοινές και συνηθισμένες προσπάθειες, όπως απώλεια βάρους, διακοπή του καπνίσματος και τακτική άσκηση, θα ήθελα να προτείνω ένα διαφορετικό τύπο ανάλυσης της Πρωτοχρονιάς: κάνε κάτι που να σχετίζεται με τον εαυτό σου κάθε μέρα.

Τι είναι η αυτοφροντίδα; Η αυτοφροντίδα είναι η στοχευμένη φροντίδα της σωματικής, ψυχικής, συναισθηματικής, σχεσιακής και πνευματικής σας ευεξίας. Και είναι μια εξαιρετική επιλογή για το Resolution της Πρωτοχρονιάς, διότι είναι πολύ εφικτό να συμβεί, όπου κι αν βρίσκεστε, και επιπλέον αποτελεί μια πολύ ολιστική προσέγγιση για να βελτιώσετε τον εαυτό σας. Με άλλα λόγια, το self care επικεντρώνεται στο τι είναι καλύτερο για εσάς και πού βρίσκεστε αυτήν τη στιγμή στη ζωή, αντί να εστιάζετε μόνο στη σωματική άσκηση ή να αγχώνεστε λιγότερο, για παράδειγμα. Είναι μια παγκόσμια προσέγγιση για να γίνετε η καλύτερη έκδοση του εαυτού σας.

Ευτυχώς, η εστίαση στην αυτοφροντίδα δε σημαίνει ότι πρέπει να αγοράσετε φανταχτερό εξοπλισμό ή να επενδύσετε σε ένα ακριβό πρόγραμμα. Έχει να κάνει λιγότερο με την προσθήκη επιπλέον δεσμεύσεων στο πολυάσχολο πρόγραμμά σας και περισσότερο με την πραγματοποίηση μικρών αλλαγών στη ρουτίνα που έχετε ήδη. Αυτό θα σας βοηθήσει να μειώσετε το άγχος και την ανησυχία στη ζωή σας και να αυξήσετε την αίσθηση ευεξίας σας. Η αυτοφροντίδα αφορά στην πραγματοποίηση αλλαγών στον τρόπο ζωής που θα έχουν διαρκή αποτελέσματα αντί να επιδιώκουν έναν εφάπαξ στόχο (ο οποίος μπορεί επίσης να είναι ικανοποιητικός αλλά με διαφορετικό τρόπο).

Ακολουθούν μερικές ιδέες:

 

Αλλάξτε την πρωινή σας ρουτίνα

Ο τρόπος που ξεκινάτε την ημέρα σας το πρωί, μπορεί πραγματικά να ρυθμίσει τον τόνο για το υπόλοιπο της ημέρας σας. Η αλλαγή της πρωινής ρουτίνας δε σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να σηκωθείτε στις 5 π.μ., ώστε να έχετε δύο ώρες για να ετοιμαστείτε χαλαρά. Αντίθετα, έχει να κάνει με την τρέχουσα πρωινή ρουτίνα σας και με το να δείτε ποιες μικρές αλλαγές μπορείτε να κάνετε για να σας βοηθήσουν να είστε λιγότερο αγχωμένοι, καθώς ετοιμάζεστε για να αρχίσετε την ημέρα σας.

 

Κάντε κάτι διασκεδαστικό

Η κοινωνία μας αποδίδει μεγάλη σημασία στο να είσαι πολυάσχολος και όχι αρκετή στις δραστηριότητες αναψυχής. Φυσικά, η δουλειά είναι ένα σημαντικό και απαραίτητο κομμάτι της ζωής, αλλά δεν πρόκειται να κάνουμε ποτέ ένα διάλειμμα. Οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούν να κάνουν διακοπές στην παραλία δέκα ημερών, αλλά υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να ενσωματώσετε τον ελεύθερο χρόνο στην καθημερινή σας ζωή, όπως το να ξεκινήσετε κάποιο νέο χόμπι ή απλά η πρόσκληση ενός φίλου σας για δείπνο ή μια κοντινή εκδήλωση της κοινότητας, θα μπορούσε να είναι ένας εφικτός τρόπος ενσωμάτωσης του ελεύθερου χρόνου στην καθημερινή σας ζωή.

 

Κοιμηθείτε καλύτερα

Γνωρίζατε ότι ο επαρκής ύπνος σχετίζεται με πολλά οφέλη σωματικής και ψυχικής υγείας; Εξαιτίας αυτού, ο καλύτερος ύπνος θα μπορούσε να είναι ένας εξαιρετικός τομέας για εστίαση της αυτοφροντίδας το νέο έτος. Ο μέσος άνθρωπος πρέπει να κοιμάται μεταξύ επτά και εννέα ωρών. Εάν δεν το πετυχαίνετε, υπάρχουν μερικές απλές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στη ρουτίνα του ύπνου σας, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να ξυπνήσετε και να αισθανθείτε ξεκούραστοι. Για παράδειγμα, δοκιμάστε να δώσετε στον εαυτό σας περίπου 20 επιπλέον λεπτά για να κοιμηθείτε. Εάν συνήθως κοιμάστε περίπου στις 10:30 μ.μ., δοκιμάστε να ολοκληρώσετε τη νυχτερινή σας ρουτίνα έως τις 10, έτσι ώστε να έχετε περισσότερο χρόνο για να αποκοιμηθείτε. Μια άλλη απλή αλλαγή που θα μπορούσατε να κάνετε για να αυξήσετε την ποιότητα του ύπνου σας είναι να ενσωματώσετε χαλαρωτικές δραστηριότητες στη νυχτερινή σας ρουτίνα. Η ανάγνωση, η εφημερίδα, η προσευχή και η ακρόαση χαλαρωτικής μουσικής είναι όλες εξαιρετικές επιλογές.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here