Επίσκεψη Τσαβούσογλου: Σε θέση μάχης η Αθήνα – Έτοιμη για κάθε πρόκληση η ελληνική διπλωματία


Χαμηλούς τόνους φαίνεται να κρατά η Αθήνα εν όψει της επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Ελλάδα.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα αρχίσει το πρόγραμμά του με ιδιωτική επίσκεψη στη Θράκη, όπου θα καταφθάσει την Κυριακή. Τη Δευτέρα, 31 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη συνάντηση με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια, με τις συνομιλίες τους να εστιάζουν στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, τον κ. Τσαβούσογλου θα υποδεχτεί τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αξίζει να σημειωθεί πως τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν πως η συνάντηση Τσαβούσογλου- Δένδια προετοιμάζει το έδαφος για τη συνάντηση Ερντογάν- Μητσοτάκη, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 14 Ιουνίου στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των κρατών μελών του ΝΑΤΟ.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή, όπου θα συναντηθεί με διπλωμάτες και τους ψευτομουφτήδες της Ξάνθης και της Κομοτηνής αλλά τελικά δεν θα βρεθεί στην Ξάνθη και τα Πομακοχώρια.

«Η επίσκεψη στη Θράκη είναι μια ιδιωτική επίσκεψη. Η Ελλάδα είναι μια ανοιχτή δημοκρατική χώρα δεν απαγορεύει ιδιωτικές επισκέψεις. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε ούτε να φοβηθούμε. Σε ό,τι αφορά στη μειονότητα απολαμβάνει καθεστώς ισονομίας και ισοπολιτείας» ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Η συνάντηση αυτή λαμβάνει χώρα στον απόηχο της έντασης κατά συνέντευξη Τύπου Τσαβούσογλου- Δένδια στην Άγκυρα. Αξίζει να σημειωθεί πως η τουρκική Yeni Safak, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, έγραψε πως η ένταση μεταξύ των δύο υπουργών «δεν θα υπάρξει και στην Αθήνα».

Όπως προαναφέρθηκε, η ελληνική πλευρά φαίνεται να διατηρεί μεν χαμηλούς τόνους, ωστόσο όπως τόνισε ο υφυπουργός Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, η Αθήνα παραμένει προσηλωμένη στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων.

Στο μεταξύ, τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας των δύο χωρών πραγματοποίησαν μέσω τηλεδιασκέψεως τον 4ο κύκλο συναντήσεων για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) από τις 26 ως τις 27 Μαΐου. Ο 5ος κύκλος αναμένεται να πραγματοποιηθεί προσεχώς στην Άγκυρα.

Η επίσκεψη Τσαβούσογλου λαμβάνει χώρα καθώς ο αμερικανοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε ιδιαίτερα κακό σημείο, ενώ παράλληλα αυξάνεται η ενόχληση και οι αντιδράσεις στην ΕΕ σχετικά με τις ενέργειες και την προκλητικότη που επιδεικνύει η γείτονας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ