Φρεγάτες: Τα δίνουν όλα οι Γάλλοι – «Φορτώνουν» με νέα όπλα τις Belh@rra και «σβήνουν» αντιπάλους


Νέα πρόταση από το Παρίσι στην οποία προστίθενται κι άλλα οπλικά συστήματα – Πληρέστατο το γαλλικό πακέτο – Θα αντέξουν την πίεση των Ολλανδών που δίνουν τις «Μ» για ενδιάμεση λύση;

Στον αθλητισμό λέμε πολλές φορές πως τον αγώνα τον κέρδισε αυτός που τον ήθελε περισσότερο, εννοώντας πως ο νικητής έπαιξε καθαρά, αποφασιστικά και ουσιαστικά.

Στη «ναυμαχία» που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μήνες στη λεωφόρο Μεσογείων, για το ζήτημα της απόκτησης νέων φρεγατών για το Πολεμικό μας Ναυτικό, βλέπουμε «παίκτες» που επιδίδονται σε διάφορα παιχνίδια τακτικής.

Για παράδειγμα, οι Αμερικανοί μοιάζουν με τις ομάδες που έχουν υπεροψία, που νομίζουν πως επειδή έχουν «βαριά» φανέλα θα μπορούν να πάρουν όλες τις αναμετρήσεις. Οι Ολλανδοί, όπως και στο ποδόσφαιρο, κάνουν παιχνίδι από πολλές πλευρές, με πάσες και εναλλακτικές λύσεις μέχρι να… σκοράρουν. Οι Βρετανοί όλοι γνωρίζουν ότι είναι δυνατοί, αλλά στο τέλος πάντα μένουν εκτός, οι Ισπανοί είναι καλοί αλλά στο τέλος τα… σπάνε, οι Ιταλοί παίζουν κατενάτσιο και οι Γερμανοί πλέον δεν είναι αυτοί που στο τέλος πάντα νικούν. Όσο για τους Γάλλους, στην προκειμένη περίπτωση δείχνουν να είναι αυτοί που θέλουν τον… αγώνα πιο πολύ από όλους.

Τι εννοούμε; Πώς από την αρχή που ξεκίνησε η φρεγατομαχία, το Παρίσι δεν πτοήθηκε καμία στιγμή. Συνέχισε να κάνει το παιχνίδι του, ψύχραιμα και αποφασιστικά, έχοντας πάντα εναλλακτικές λύσεις και απαντήσεις σε κάθε ενέργεια των αντιπάλων. Την ώρα που οι «υπερόπτες» Αμερικανοί έταζαν προτάσεις που δεν θα μπορούσαμε να αρνηθούμε, οι Γάλλοι είχαν έτοιμες λύσεις, προτείνοντας τις πανίσχυρες FDI Belh@rra με πανίσχυρο οπλισμό, σε μειωμένη τιμή και με τεχνολογικά συστήματα που όμοιά τους δεν έχει ο ανταγωνισμός.

Την Παρασκευή μάλιστα (28.05) και ενώ ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ επιχειρούσε να μας «φουσκώσει» τα μυαλά με νέες «ακαταμάχητες» προτάσεις, βάζοντας άτυπα στο «παιχνίδι» τα καταδρομικά Ticoderonga αλλά και τις αμερικανικές φρεγάτες FFGX (θα κατασκευαστούν σε 10 χρόνια), οι Γάλλοι της Naval Group έστελναν νέα αναβαθμισμένη πρόταση, επιβεβαιώνοντας πόσο σίγουροι είναι για αυτό που πουλάνε και πόσο έτοιμοι να το κατασκευάσουν και να το παραδώσουν στο Πολεμικό μας Ναυτικό, κάνοντάς το ακόμα πιο ισχυρό.

Η νέα πρόταση λοιπόν του Παρισιού προβλέπει δυνατότητα διαμόρφωσης του πλοίου για χρήση και βλημάτων MICA εκτός από τα ASTER 30 και ASTER 15 και ισχυρή συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Επίσης, η Naval Group επαναλαμβάνει ότι για τις Ηellenic FDI μπορούν να αποδεσμευτούν οι τρομακτικής ισχύος πύραυλοι SCALP NAVAL. Πρόκειται για στρατηγικά βλήματα με βεληνεκές που ξεπερνά τα 500 χλμ. Τι σημαίνει αυτό; «Σβήνεις απ’ το χάρτη» όλους τους τουρκικούς ναυστάθμους που βρίσκονται στα παράλια της Μικράς Ασίας και παράλληλα ελέγχεις όλη την Ανατολική Μεσόγειο, από την Κρήτη, μέχρι την Κύπρο.

Όσον αφορά την ενδιάμεση λύση, οι Γάλλοι επιμένουν να μας χαρίσουν την αντιαεροπορική φρεγάτα AAW Jean Bart και την ανθυποβρυχιακή φρεγάτα ASW Latouche-Treville, ενώ δίνουν ιδιαίτερη βάση στις υψηλές δυνατότητες που προσφέρει στις Belh@ra το ραντάρ SEA FIRE με εμβέλεια εκατοντάδων χιλιομέτρων και ταυτόχρονο εγκλωβισμό μεγάλου αριθμού στόχων, από μαχητικά και UAV μέχρι βλήματα μεγάλου βεληνεκούς και υπερηχητικούς πυραύλους.

Το Παρίσι επισημαίνει για μια ακόμη φορά τη μεγάλη συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας στην κατασκευή των νέων φρεγατών, υποστηρίζοντας πως το σχέδιο Ελληνικής Βιομηχανικής Συμμετοχής (ΗΙΡ) έχει διαμορφωθεί με τρόπο που προσφέρει “made in Greece” πολεμικά πλοία αντίστοιχης ποιότητας και επιδόσεων με τις φρεγάτες FDI που βρίσκονται υπο κατασκευή στη Γαλλία για το Γαλλικό Ναυτικό, απολύτως προσαρμοσμένα στις επιχειρησιακές απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού και πλήρως διαλειτουργικά με το Γαλλικό Ναυτικό αλλα και με λοιπές ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

Επικίνδυνο το ενδεχόμενο παράτασης – Νέα πλοία εδώ και τώρα

Όπως τονίζουν στρατιωτικές πηγές, όλες οι ευρωπαϊκές προτάσεις ικανοποιούν τις απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού, με ορισμένες να έχουν ένα προβάδισμα.

Υπενθυμίζουμε πως οι Γερμανοί προτείνουν τις A200 και A300 μαζί με 2 υποβρύχια Type 214, οι Άγγλοι τις φρεγάτες Type 31, οι Ισπανοί τις F110 και οι Ιταλοί τις FREMM, σχεδίασης της εταιρείας Fincantieri. Όλα είναι εξαιρετικής ποιότητας πλοία, με το καθένα να έχει υπέρ και κατά. Αναφερθήκαμε στους Γάλλους γιατί προφανώς έχουν τον πιο ισχυρό οπλισμό, όμως και οι υπόλοιποι έχουν να παρουσιάσουν σκαριά πολύ ποιοτικά και προηγμένη τεχνολογία.

Για παράδειγμα, οι Ολλανδοί έχουν να προτείνουν, πέρα από την πανίσχυρη επίσης φρεγάτα Sigma 11515, εξαιρετικά πλοία για ενδιάμεση λύση, τις φρεγάτες «Μ», από το Ολλανδικό Ναυτικό, αφού πρώτα συντηρηθούν και αναβαθμιστούν. Πρόκειται για «σκαριά» γνώριμα στο Πολεμικό Ναυτικό, μιας και αποτελούν εξέλιξη των φρεγατών S, τις οποίες διαθέτει στο οπλοστάσιό του ο Ελληνικός Στόλος από τις αρχές της δεκαετίας του 80’. Επίσης οι Ολλανδοί φέρονται διατεθειμένοι να δώσουν στη χώρα μας σε εξαιρετική τιμή και δύο «φρεγατοκορβέτες» τις Sigma 11514 και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, πράγμα που δελεάζει πολύ την ηγεσία του Στόλου μας.

Στο Πολεμικό Ναυτικό επισημαίνουν πως δυνατότητες για καθυστερήσεις δεν υπάρχουν και πως τα σχέδια των Αμερικανών για Σεπτέμβρη δεν έχουν καμία απολύτως βάση. Ο Στόλος χρειάζεται ενίσχυση άμεσα και περιθώρια για αδράνεια δεν υπάρχουν. Για το λόγο αυτό το ΓΕΝ επικεντρώνεται στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης των προτάσεων τις οποίες ήδη έχει στα χέρια του, προκειμένου το συντομότερο να καταθέσει την σχετική έκεθση στα χέρια του υπουργού Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Σίγουρα, ικανοποιημένοι δεν μπορούν να μείνουν όλοι. Κάποιοι θα βρεθούν εκτός παιχνιδιού, κάποιος θα πάρει το «πακέτο» των 5 δισ. ευρώ και κάποιοι άλλοι ίσως μπορέσουν να πάρουν άλλες «δουλειές». Τα εξοπλιστικά του Πολεμικού Ναυτικού δεν τελειώνουν εδώ. Τα επόμενα χρόνια ο Στόλος θα αλλάξει ριζικά και πάλι υποψήφιοι «μνηστήρες» θα χτυπήσουν την πόρτα. Τώρα όμως, αυτό που προέχει είναι να πάρουμε το συντομότερο δυνατόν 4 νέες φρεγάτες, προηγμένης τεχνολογίας και με πανίσχυρο οπλισμό. Η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού το γνωρίζει αυτό και για το λόγο αυτό «τρέχει» τις διαδικασίες, με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ