Πώς να προφυλαχθείτε από τις πιο συχνές γυναικολογικές λοιμώξεις στη θάλασσα

Αλλά και στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, στα οποία μάλιστα τα περιστατικά που αφορούν στις φλεγμονές του γεννητικού συστήματος της γυναίκας απασχολούν και τις εφημερίες. Αν θέλαμε να κατατάξουμε τις παθολογικές καταστάσεις που προεξάρχουν την περίοδο του καλοκαιριού, θα τις χωρίζαμε σε:

  • Μυκητιάσεις
  • Μικροβιακές κολπίτιδες (κοινά παθογόνα μικρόβια, αιμόφιλος, τριχομονάδες, χλαμύδια)
  • Ιογενείς λοιμώξεις (HPV, έρπης γεννητικών οργάνωνν

Οι μυκητιάσεις

Οι μυκητιασικές κολπίτιδες οφείλονται συνήθως στον μύκητα Candida albicans. Η τοπικά αυξημένη υγρασία και η θερμοκρασία του καλοκαιριού δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για ανάπτυξη κολπικής μυκητίασης. Είναι λανθασμένη η εντύπωση ότι οι γυναίκες ‘κολλούν’ τους μύκητες από τη θάλασσα.

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει η περιοχή όπου κολυμπούν να είναι πολύ μολυσμένη, ουσιαστικά δηλαδή να απαγορεύεται η κολύμβηση. Υπάρχουν βέβαια και συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων, όπως η λήψη αντιβιοτικών ή αντισυλληπτικών.

Η διάγνωση της μυκητιασικής κολπίτιδας είναι εύκολη. Εκδηλώνεται με κνησμό στο αιδοίο και παχύρρευστο λευκωπό έκκριμα από τον κόλπο. Μόλις γίνουν αντιληπτά τα συμπτώματα αυτά, η γυναίκα πρέπει να επισκεφτεί τον γυναικολόγο. Η μυκητίαση αποτελεί την κυριότερη αιτία για την πρώτη γυναικολογική εξέταση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτείται θεραπεία τοπικά με διάφορες κολπικές αντιμυκητιασικές κρέμες, κολπικά υπόθετα, αλλά και αγωγή από το στόμα. Είναι καθοριστικό να γίνεται και θεραπεία του συντρόφου. Σε πολλές μυκητιάσεις που υποτροπιάζουν αποδεικνύεται ότι έχει γίνει πλημμελής θεραπεία ή ότι ο σύντροφος δεν συμμετείχε καθόλου σ’ αυτήν.

Η χρήση πάντως του προφυλακτικού είναι απαραίτητη. Προληπτικά, είναι χρήσιμη η τήρηση των κανόνων υγιεινής τοπικά, η διατήρηση των υγρών περιοχών του σώματος στεγνών και καθαρών (π.χ. αλλαγή βρεγμένου μαγιό στη θάλασσα). Χρειάζεται προσοχή όταν λαμβάνονται για κάποιο λόγο αντιβιοτικά.

Οι κολπίτιδες

Το καλοκαίρι επίσης βρίσκονται σε έξαρση, εκτός από τις μυκητιάσεις, οι κολπίτιδες από αιμόφιλο, τριχομονάδες, κοινά μικρόβια, μυκόπλασμα, χλαμύδια. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις η διάγνωση γίνεται με απλή γυναικολογική εξέταση, χωρίς να αποκλείεται η λήψη καλλιεργειών.

Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε τη σημασία της γυναικολογικής εξέτασης, όπου με την κατάλληλη θεραπεία δίνεται πολλές φορές άμεση λύση στο πρόβλημα. Τα συμπτώματα είναι ποικίλα, ανάλογα με το είδος του μικροβίου, και γι’ αυτό δεν πρέπει οι γυναίκες μόνες τους να λαμβάνουν πρωτοβουλία για αυτοσχέδιες θεραπείες. Και εδώ η θεραπεία του συντρόφου είναι καθοριστική, όπως και η χρήση προφυλακτικού.

Οι HPV λοιμώξεις κα ο έρπης

Όταν μιλάμε βέβαια για καλοκαίρι, για αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα μεταξύ των ζευγαριών, εφήμερες σχέσεις, σκεφτόμαστε τις HPV λοιμώξεις, οι οποίες είναι πάντα στην επικαιρότητα και έχουν αυτή την εποχή την τιμητική τους, εξαιτίας της παρουσίασης του εμβολίου για συγκεκριμένα στελέχη αυτών.

Η διάγνωση της HPV κολπίτιδας γίνεται με τη γυναικολογική εξέταση, οπότε είναι εμφανή τα κονδυλώματα, καθώς και με το Τεστ Παπανικολάου, το πολυτιμότερο εφόδιο της γυναίκας στην αντιμετώπιση των καλοκαιρινών προβλημάτων.

Μία άλλη λοίμωξη που μπορεί να ταλαιπωρήσει το γυναικείο γεννητικό σύστημα είναι ο έρπης των γεννητικών οργάνων. Η διάγνωση τίθεται από την κλινική εικόνα και τα συμπτώματα, αλλά υπάρχουν ευρήματα και στο Τest PAP. Θεραπευτικά υπάρχουν αξιόπιστες φαρμακευτικές αγωγές με καλά αποτελέσματα, οι υποτροπές όμως δεν είναι σπάνιες.

Ακολουθεί βίντεο:

 

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ