Κορωνοϊός Εμβόλιο Οξφόρδη: Εμβολιάστηκε ο πρώτος 82χρονος με AstraZeneca

Ο συνταξιούχος διευθυντής συντήρησης πήρε το εμβόλιο στις 7:30 GMT από τη νοσοκόμα Sam Foster στο νοσοκομείο Churchill της Οξφόρδης. Περισσότερες από μισό εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου είναι έτοιμες για χρήση τη Δευτέρα. Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ είπε ότι ήταν μια «κρίσιμη στιγμή» στον αγώνα του Ηνωμένου Βασιλείου κατά του ιού, καθώς τα εμβόλια θα βοηθήσουν στη μείωση των λοιμώξεων και στη συνέχεια θα επιτρέψουν την άρση των περιορισμών.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι “δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα πρέπει να λάβουμε αυστηρότερα μέτρα”, τα οποία θα ανακοινωθούν “εν ευθέτω χρόνω”, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο αγωνίζεται να ελέγξει μια νέα, ταχέως διαδεδομένη παραλλαγή του ιού.

Την Κυριακή περισσότερες από 50.000 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις Covid καταγράφηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο για έκτη ημέρα, με αποτέλεσμα η Labor να ζητήσει τρίτο εθνικό lockdown στην Αγγλία. Η Βόρεια Ιρλανδία και η Ουαλία έχουν σήμερα το δικό τους lockdown και ο πρώτος υπουργός της Σκωτίας, Νικόλα Στρουγκόν, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει ένα νέο lockdown στη Σκωτία από την Τρίτη από τις 00:01. Η ανάπτυξη έρχεται καθώς συνεχίζονται σειρές για το αν οι μαθητές πρέπει να επιστρέψουν στο σχολείο με τα τρέχοντα υψηλά επίπεδα μολύνσεων από Covid.

Έξι νοσοκομειακά καταστήματα – στην Οξφόρδη, το Λονδίνο, το Σάσεξ, το Λανκασάιρ και το Warwickshire – έχουν αρχίσει να χορηγούν το εμβόλιο Oxford-AstraZeneca, με 530.000 δόσεις έτοιμες για χρήση. Οι περισσότερες άλλες διαθέσιμες δόσεις θα σταλούν σε εκατοντάδες υπηρεσίες και κέντρα φροντίδας υπό την ηγεσία του GP στο Ηνωμένο Βασίλειο αργότερα μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας.

Ο κ. Pinker, ο οποίος κάνει αιμοκάθαρση για νεφρική νόσο στο Churchill Hospital για αρκετά χρόνια, είπε ότι ήταν «πραγματικά περήφανος» που το εμβόλιο αναπτύχθηκε στην Οξφόρδη. “Οι νοσοκόμες, οι γιατροί και το προσωπικό σήμερα ήταν όλοι εξαιρετικοί και τώρα μπορώ πραγματικά να ανυπομονώ να γιορτάσω την 48η επέτειο του γάμου μου με τη σύζυγό μου Shirley αργότερα φέτος”, είπε.

Ο δάσκαλος μουσικής και ο πατέρας των τριών Trevor Cowlett, 88 ετών, και ο καθηγητής Andrew Pollard, παιδίατρος που εργάζεται στο Oxford University Hospitals NHS Foundation Trust και επικεφαλής ερευνητής της δοκιμής εμβολίων στην Οξφόρδη, ήταν επίσης από τους πρώτους που εμβολιάστηκαν.

Η επικεφαλής νοσοκόμα κα Foster, η οποία χορήγησε την πρώτη δόση, δήλωσε ότι ήταν «τεράστιο προνόμιο», λέγοντας: «Κάθε ασθενής που εμβολιάσαμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει τις δικές του προσωπικές ιστορίες για τη διαφορά που πρόκειται να φτιάξτε, οπότε δεν είναι διαφορετικό σήμερα το πρωί.”

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here