Απάντηση ΥΠΕΞ στις προκλήσεις Τσαβούσογλου: Η Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες

Άμεση ήταν η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στις εμπρηστικές δηλώσεις Μεβλούτ Τσαβούσογλου επί ελληνικού εδάφους, κάνοντας λόγο για διαστρέβλωση της πραγματικότητας από πλευράς της Τουρκίας.

Στην αυστηρή του απάντηση το ΥΠΕΞ για τα περί τουρκικής μειονότητας αναφέρει συγκεκριμένα ότι η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους, ενώ καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

«Η Ελλάδα, κράτος δικαίου, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη.

Η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους.

Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους.

Η Ελλάδα θα επιθυμούσε την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου.

Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάννης την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ