Η ΕΕ στοχεύει σε δανεισμό 80 δισ. ευρώ μέσα στο 2021


Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να δανειστεί 80 δισ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές μέσα στο 2021 μέσω έκδοσης χρέους σε μακροπρόθεσμα ομόλογα, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν.

Ο δανεισμός αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Ιουνίου, στο πλαίσιο των πόρων του προγράμματος NextGenerationEU για την ανάκαμψη της οικονομίας μετά από την κρίση του κορονοϊού.

Το πλάνο χρηματοδότησης και εξόδων στις αγορές θα επαναξεταστεί τον Σεπτέμβριο.

«Η Κομισιόν θα μπορεί να χρηματοδοτήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2021 τα σχεδιασμένα προγράμματα στο πλαίσιο του NextGenerationEU» σημειώνεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν.

Παράλληλα, η Κομισιόν σήμερα υιοθέτησε την απόφαση ετήσιου δανεισμού για το 2021. Η απόφαση αυτή περιλαμβάνει τα ανώτατα ποσά που η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να δανειστεί έως το τέλος του έτους. Η Επιτροπή θα ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για την πρώτη έκδοση NextGenerationEU που αναμένεται αργότερα τον Ιούνιο. Το πρώτο χρεόγραφο (EU-Bills) θα εκδοθεί τον Σεπτέμβριο όταν τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα δημοπρασιών της ΕΕ.

Ο Επίτροπος αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό, Γιοχάνες Χαν, δήλωσε: «Σήμερα, κάνουμε ένα ακόμη βήμα μπροστά στις προετοιμασίες για την πρώτη πράξη δανεισμού για τη χρηματοδότηση της συλλογικής ανάκαμψης μέσω του NextGenerationEU. Εκδίδοντας περίπου 80 δισεκατομμύρια ευρώ μακροπρόθεσμων ομολόγων και χρησιμοποιώντας πρόσθετους βραχυπρόθεσμους λογαριασμούς φέτος, θα καταφέρουμε να καλύψουμε τις πιο επείγουσες ανάγκες των κρατών μελών και να τα θέσουμε στο δρόμο προς μια βιώσιμη ανάκαμψη και μια πράσινη, ψηφιακή και ανθεκτική Ευρώπη


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ