Η Λευκορωσία απαγόρευσε την έξοδο στους περισσότερους πολίτες της


Η Λευκορωσία επέβαλε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα στους περισσότερους πολίτες της- περιλαμβανομένων πολλών ξένων κατόχων άδειας διαμονής.

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του BBC, υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα για δημοσίους υπαλλήλους σε επίσημα ταξίδια και προσωπικό σε κρατικά μέσα μεταφοράς.

Η αυστηροποίηση των κανόνων από την Κρατική Επιτροπή Συνόρων λαμβάνει χώρα στον απόηχο των έντονων διεθνών αντιδράσεων για την πρόσφατο εξαναγκασμό αεροσκάφους της Ryanair σε προσγείωση στο Μινσκ, και τη σύλληψη ενός αντικαθεστωτικού και της φίλης του, που επέβαιναν σε αυτό.

Πολλοί αντιφρονούντες έχουν εγκαταλείψει τη Λευκορωσία από τις αμφισβητούμενες περσινές εκλογές και μετά.

Σε ανακοίνωση στο Telegram, η επιτροπή λέει ότι έχει λάβει «πολλά αιτήματα για έξοδο από τη Λευκορωσία, με βάση άδειες διαμονής από ξένες χώρες».

Μόνο αυτοί με μόνιμη κατοικία σε ξένες χώρες- όχι προσωρινή- μπορούν αυτή τη στιγμή να φύγουν από τη Λευκορωσία. Η επιτροπή απέδωσε τα μέτρα στην πανδημία του κορονοϊού.

Η σκληρή καταστολή από τον πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο στους αντιπάλους του από τις εκλογές της 9ης Αυγούστου και μετά είχε ως αποτέλεσμα πολλοί να βρεθούν στη φυλακή ή να φύγουν εκτός χώρας.

Η κύρια αντίπαλός του Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, που επιμένει ότι κέρδισε, μετακόμισε στη γειτονική Λιθουανία μαζί με την ομάδα της. Πολλοί Λευκορώσοι έχουν επίσης καταφύγει στη γειτονική Λιθουανία.

Ο σύμβουλος θεμάτων εξωτερικής πολιτικής της, Βαλερί Κοβαλέφσκι, προέβη σε ένα οργισμένο tweet, όπου έλεγε ότι ο Λουασένκο έχει «περιορίσει σημαντικά τη δυνατότητα των Λευκορώσων να ταξιδεύουν, υποστηρίζοντας πως συγκεκριμένες βάσεις για αυτό δεν επαρκούν για να φύγει κάποιος από τη Λευκορωσία».

«Ωστόσο το Σύνταγμα δεν παραθέτει καθόλου όρους. Ξεκάθαρη παραβίαση του νόμου» είπε σχετικά.

Με πληροφορίες από BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ