Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Δίνει ονόματα από την ελληνική αλφάβητο στις παραλλαγές του κορωνοϊού

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε ότι οι άνθρωποι συχνά ονομάζουν τις  παραλλαγές από τα μέρη που αυτές εντοπίζονται, “κάτι που στιγματίζει και εισάγει διακρίσεις”. Ο πρώην διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων Δρ Tom Frieden λέει ότι οι παραλλαγές COVID-19  “είναι πραγματικά προβληματικές”. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) παρουσίασε ένα νέο σύστημα ονομασίας για την παρακολούθηση παραλλαγών COVID-19 που σύμφωνα με το πρακτορείο δημιουργεί “εύκολες στην προφορά και μη στιγματικές” ετικέτες για τις νέες μεταλλάξεις.

Από εδώ και στο εξής το πρακτορείο θα χρησιμοποιεί γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου όταν συζητά για τις παραλλαγές και όχι την ονομασία της καταγωγής τους, τα επιστημονικά ονόματα ή τη χώρα στην οποία εντοπίστηκαν, στην οποία ο ΠΟΥ λέει ότι δημιουργείται “στιγματισμός και διακρίσεις”.

“Ενώ έχουν τα πλεονεκτήματά τους, αυτά τα επιστημονικά ονόματα μπορεί να είναι δύσκολο να τα πούμε και να τα θυμηθούμε και είναι επιρρεπή σε αναφορές”, ανέφερε ο οργανισμός. “Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι συχνά καταφεύγουν σε ονομασίες παραλλαγών από τα μέρη όπου εντοπίζονται, κάτι που είναι στιγματιστικό και μεροληπτικό.

Για να αποφευχθεί αυτό και να απλοποιηθεί η δημόσια επικοινωνία, ο ΠΟΥ ενθαρρύνει τις εθνικές αρχές, τα μέσα ενημέρωσης και άλλους να υιοθετήσουν αυτές τις νέες ετικέτες.” Ως εκ τούτου, η παραλλαγή B.1.1.7, η οποία αρχικά εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα αναφέρεται πλέον από τον ΠΟΥ ως Alpha.

Η παραλλαγή B.1.351, που αρχικά εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, θα αναφέρεται τώρα ως Beta από τον οργανισμό και η παραλλαγή P.1., που εντοπίστηκε αρχικά στη Βραζιλία, έχει την ετικέτα Gamma.

Η παραλλαγή B.1.617.2, η νεότερη προσθήκη στη λίστα, που είχε αρχικά εντοπιστεί στην Ινδία, έχει την ονομασία Delta.

“Αυτές οι ετικέτες δεν αντικαθιστούν τα υπάρχοντα επιστημονικά ονόματα (π.χ. αυτά που εκχωρούνται από το GISAID, Nextstrain και Pango), τα οποία μεταφέρουν σημαντικές επιστημονικές πληροφορίες και θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται στην έρευνα”, δήλωσε ο ΠΟΥ.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here