Το πρόγραμμα στήριξης του τουρισμού και το μήνυμα Μητσοτάκη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις 


Ένα νέο πρόγραμμα στήριξης του κλάδου του τουρισμού, ύψους 420 εκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, στη χθεσινή σύσκεψη που είχε με τους εκπροσώπους τουριστικών επιχειρήσεων, με αντικείμενο την στήριξη του κλάδου, κατά τους πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους.

Η νέα πρωτοβουλία για τη στήριξη του τουρισμού όπως επεσήμανε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αφορά στην παροχή κεφαλαίου κίνησης για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών τους, τους επόμενους μήνες.

Απευθύνεται σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια και camping, αλλά και σε τουριστικά γραφεία -πρακτορεία και σε επιχειρήσεις εκμετάλλευσης τουριστικών λεωφορείων. Η δράση αυτή για τη στήριξη του κλάδου του τουρισμού, είναι ύψους έως 420 εκατ. ευρώ.
Η ενίσχυση θα ανέρχεται στο 5% επί του τζίρου στα καταλύματα και στο 2,5% στις υπόλοιπες επιχειρήσεις, με μέγιστο ποσό ενίσχυσης ανά ΑΦΜ τα 400.000 ευρώ. Το ποσό της ενίσχυσης είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο.

Πρόκειται για πρωτοβουλία στήριξης, που κατευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Η εφαρμογή της νέας δράσης συνιστά μια ακόμα έμπρακτη αναγνώριση και στήριξη ενός κλάδου ο οποίος χτυπήθηκε περισσότερο από άλλους το δεκαεξάμηνο της πανδημίας.

Η προϋπόθεση συμμετοχής είναι αντίστοιχη με τις προϋποθέσεις για το ανάλογο πρόγραμμα για την εστίαση, να υπάρχει μείωση τζίρου της τάξης του 30% και φυσικά οι επιχειρήσεις να απασχολούν, τουλάχιστον, έναν εργαζόμενο. Και, βέβαια, για επιχειρήσεις οι οποίες συστάθηκαν το 2020 αυτές -όπως και στην εστίαση- εντάσσονται αυτοδίκαια στο Πρόγραμμα. Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται στην ιστοσελίδα www.ependyseis.gr, η αξιολόγηση θα είναι άμεση και η καταβολή της επιχορήγησης θα πραγματοποιείται αμέσως μετά την ένταξη και την έγκριση της αίτησης.

Εν τω μεταξύ η πλατφόρμα αιτήσεων για τις επιχειρήσεις της εστίασης είναι σε λειτουργία από τις 14 Μαΐου. Έχουν, ήδη εκκαθαριστεί περίπου 8.000 αιτήσεις και εκκρεμεί η εκκαθάριση περίπου άλλων 12.000 που θα εκκαθαριστούν τις επόμενες ημέρες. Οι διαδικασίες προχωρούν με ταχύτητα για να πάρουν άμεσα οι δικαιούχοι τα ποσά που δικαιούνται. Το ίδιο θα γίνει και με τον τουρισμό. Άμεσα τις επόμενες ημέρες θα ανοίξει και η αντίστοιχη πλατφόρμα του τουρισμού.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός θα αξιοποιηθούν όλα τα έκτακτα χρηματοδοτικά εργαλεία σαν γέφυρα για να περάσει η οικονομία από τη φάση αναστολής λειτουργίας σε φάση κανονικής λειτουργίας και ανέφερε ότι αναμένεται εντός του Ιουνίου να εγκριθεί και και το ελληνικό σχέδιο για την άντληση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ