Εμβόλιο Sinovac: Επαναφέρει μια πόλη της Βραζιλίας στο σχεδόν φυσιολογικό


Εμβόλιο Sinovac: Τα εμβόλια έφτασαν πολύ αργά για μερικά από τα 463.000 άτομα που πέθαναν από την COVID-19 στη Βραζιλία. ΣΕΡΡΑΝΑ, Βραζιλία – Μόνο ένας ασθενής COVID-19 βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση στην κλινική του Dr. Geraldo Cesar Reis στη Serrana, μια πόλη σχεδόν 46.000 κατοίκων στην επαρχία του Σάο Πάολο. Μια 63χρονη γυναίκα απέρριψε το εμβόλιο που προσφέρθηκε σε κάθε ενήλικο κάτοικο της Σερράνα ως μέρος μιας μάχης. Οι γιατροί λένε ότι η γυναίκα περίμενε ένα από τα πλάνα της Pfizer, τα οποία παραμένουν σπάνια στη Βραζιλία. Αλλά αυτή είναι μια εξαίρεση. Οι περισσότεροι ενήλικες γύρισαν τα μανίκια τους όταν τους πρόσφεραν το εμβόλιο που έκανε η κινεζική φαρμακευτική εταιρεία Sinovac και το πείραμα μετέτρεψε την κοινότητα σε μια όαση σχεδόν κανονικότητας, σε μια χώρα όπου πολλές κοινότητες συνεχίζουν να υποφέρουν.

Οι γιατροί που έλαβαν θεραπεία COVID-19 στη Serrana είδαν τα φορτία των ασθενών τους να εξατμίζονται. Τώρα βοηθούν τους συναδέλφους με άλλες ασθένειες και πρόσφατα άρχισαν να τρώνε μεσημεριανό στο σπίτι.

Η ζωή επέστρεψε στους δρόμους: Οι γείτονες συνομιλούν και οι οικογένειες έχουν μπάρμπεκιου Σαββατοκύριακου.

Οι ξένοι που στο παρελθόν δεν είχαν κανένα λόγο να περπατήσουν στη Serrana έρχονται για διακοπές και εκδρομές στο εστιατόριο. “Είμαστε τώρα τόσο γεμάτοι όσο κάποτε”, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Rogério Silva, υπάλληλος σε ένα κατάστημα για φθηνά αναψυκτικά και σνακ. “Εβδομάδες πριν, οι άνθρωποι δεν θα έκαναν μια γραμμή εδώ, δεν θα έτρωγαν και δεν θα τους άφηνα να χρησιμοποιήσουν το μπάνιο. Τώρα είναι πίσω.”

Η ιστορία επιτυχίας εμφανίστηκε καθώς άλλα κέντρα πληθυσμού συνεχίζουν να αγωνίζονται με τον ιό, υπομένοντας σε αυξανόμενες λοιμώξεις και νέους περιορισμούς που επιβάλλονται από την κυβέρνηση.

Εν τω μεταξύ, το εμβόλιο φάνηκε ότι προορίζεται για ευρύτερη χρήση. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας χορήγησε την Τρίτη άδεια έκτακτης ανάγκης στο εμβόλιο Sinovac για άτομα άνω των 18 ετών, τη δεύτερη τέτοια άδεια που χορήγησε σε μια κινεζική εταιρεία.

Το πείραμα γνωστό ως “Project S” διήρκεσε τέσσερις μήνες και δοκίμασε τη λήψη του Sinovac σε πραγματικές συνθήκες. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα δείχνουν ότι η πανδημία μπορεί να ελεγχθεί εάν τα τρία τέταρτα του πληθυσμού εμβολιαστούν πλήρως με το Sinovac, δήλωσε ο Ricardo Palacios, διευθυντής στο Ινστιτούτο Butantan του Σάο Πάολο και συντονιστής της μελέτης, η οποία δεν αξιολογήθηκε από ομοτίμους.

“Το πιο σημαντικό αποτέλεσμα ήταν η κατανόηση ότι μπορούμε να ελέγξουμε την πανδημία ακόμη και χωρίς εμβολιασμό ολόκληρου του πληθυσμού”, δήλωσε ο Palacios. Τα αποτελέσματα προσφέρουν ελπίδα σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους, ειδικά σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Η Αίγυπτος, το Πακιστάν, η Ινδονησία, η Ζιμπάμπουε και άλλοι βασίζονται επίσης στην κινεζική λήψη, η οποία είναι φθηνότερη από τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna.

Ο πληθυσμός της πόλης χωρίστηκε σε τέσσερις γεωγραφικές περιοχές ανεξάρτητα από την ηλικία και το φύλο και οι περισσότεροι ενήλικες έλαβαν δύο λήψεις μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα έδειξαν ότι η πανδημία ελέγχθηκε μετά από τρεις εμβολιασμούς.

Δεν ήταν σαφές εάν η πρόσληψη του εμβολίου ήταν η ίδια σε κάθε περιοχή. Η Serrana σημείωσε τεράστιες βελτιώσεις: Οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 95%, οι νοσηλείες κατά 86% και οι συμπτωματικές περιπτώσεις κατά 80%. Το έργο “δείχνει ότι υπάρχει η προστασία και ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό. Χωρίς αμφιβολία”, δήλωσε στο The Associated Press ο Gonzalo Vecina, ένας από τους ιδρυτές της ρυθμιστικής αρχής υγείας της Βραζιλίας και καθηγητής ιατρικής σχολής.

Ομοίως, η Denise Garrett, αντιπρόεδρος του Sabin Vaccine Institute, η οποία υποστηρίζει την επέκταση της παγκόσμιας πρόσβασης στα εμβόλια, χαρακτήρισε τα αποτελέσματα «καλά και πολύ ενθαρρυντικά».

Τόσο η Vecina όσο και ο Garrett δήλωσαν ότι παραμένουν αναπάντητες ερωτήσεις και ότι χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για την σωστή ανάλυση των αποτελεσμάτων, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με άτομα που έλαβαν πλάνα αλλά δεν ανέπτυξαν ανοσία.

Η εξάπλωση του ιού στη Serrana επιβραδύνθηκε, ενώ γειτονικές κοινότητες όπως το Ribeirao Preto, μόλις 12 μίλια δυτικά, είδαν την COVID-19 να αυξάνεται.

Η ανοδική πορεία κατηγορήθηκε σε μεγάλο βαθμό για πιο μεταδοτικές παραλλαγές.

Τα νοσοκομεία στο Ribeirao Preto είναι τόσο γεμάτα ασθενείς με COVID-19 που ο δήμαρχος επέβαλε αυστηρά μέτρα κλεισίματος την περασμένη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής της δημόσιας συγκοινωνίας και του περιορισμού των ωρών για 700.000 κατοίκους της πόλης να αγοράζουν είδη παντοπωλείου. Μερικοί θα περιμένουν μήνες για τα εμβόλιά τους.

Σχεδόν όλα τα καταστήματα είναι κλειστά και το 95% των μονάδων εντατικής θεραπείας καταλαμβάνουν ασθενείς με ιούς.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ