Καθηλωμένος ο τζίρος στην αγορά, αν και οι καταναλωτές δηλώνουν αισιόδοξοι


Προβληματισμός υπάρχει στην αγορά καθώς πάρα τη σταδιακή άρση των περιορισμών η κίνηση παραμένει υποτονική, με τους καταναλωτές να αποταμιεύουν χρήματα και τις καταθέσεις τους στις τράπεζες να αυξάνονται, εν αντιθέσει με τα ταμεία των επιχειρήσεων που παραμένουν άδεια και με τη ζήτηση να κινείται σε χαμηλά επίπεδα.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2021, με σκοπό να καταγράψει την πραγματική κατάσταση της αγοράς την πρώτη περίοδο της επαναλειτουργίας της, έδειξε ότι για το 31,6% των λιανεμπορικών επιχειρήσεων οι πωλήσεις είναι μειωμένες από 31% έως 50%, ενώ μία στις πέντε καταγράφει μειωμένες πωλήσεις άνω του 51%.

Μάλιστα, πάνω από το 80% δήλωσαν πτώση τζίρου ενώ μόλις το 8,8% αύξηση. Από την αρχή του χρόνου και για το πρώτο πεντάμηνο του έτους πτώση τζίρου κατέγραψε το 68% των επιχειρήσεων, ενώ μόνο ένας στους δέκα (11,6%) είδε το ταμείο του να γεμίζει το ίδιο διάστημα.

Ανάλογη εικόνα και στον κλάδο της εστίασης καθώς, όπως λένε οι επιχειρηματίες, μόνο τα Σαββατοκύριακα κινείται η αγορά κυρίως σε παραλιακές περιοχές, με το κέντρο της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων να είναι έρημο και λόγω έλλειψης τουριστικής κίνησης.

Ενδεικτικό είναι ότι ο κλάδος της εστίασης το πρώτο τρίμηνο του 2021 είχε μείωση του κύκλου εργασιών κατά 52,5%, ποσοστό που μεταφράζεται σε απώλειες 510 εκατομμυρίων ευρώ, και παρόλο που πλέον το 80% των επιχειρήσεων του κλάδου είναι σε λειτουργία (με το 20% να παραμένει κλειστό λόγω αδυναμίας ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων σε εξωτερικούς χώρους), φαίνεται πως η κίνηση στα περισσότερα μαγαζιά ιδιαίτερα τις καθημερινές ημέρες είναι υποτονική, γεγονός που ανησυχεί τους ιδιοκτήτες για το μέλλον και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους αν σταδιακά αρθούν και τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την ενίσχυσή τους.

Όλα αυτά παρά το ότι οι εκτιμήσεις των καταναλωτών σε έρευνα του ΙΟΒΕ για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προηγούμενους 12 μήνες βελτιώθηκαν τον Μάιο, με το σχετικό ισοζύγιο να διαμορφώνεται στις –
28,1 (από -35,5) μονάδες. Το 40% των νοικοκυριών εκτίμησε ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 4% θεωρεί πως επήλθε μικρή βελτίωση.

Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προσεχείς 12 μήνες ενισχύθηκαν σημαντικά τον Μάιο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -8,5 (από -21,0) μονάδες. Το 25% (από 39%) των νοικοκυριών αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 17% (από 6%) προβλέπει μικρή βελτίωση.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ