Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει τις θέσεις του για το περιβάλλον – «Η Ελλάδα χρειάζεται μια πράσινη επανάσταση»

Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το περιβάλλον θα παρουσιάσει σήμερα, στις 20.00, ο Αλέξης Τσίπρας, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υποστηρίζει πως η μετάβαση σε ένα «πράσινο» αύριο θα πρέπει να συνδυαστεί με την οικονομική στήριξη των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.

Η άποψη που επικρατεί στη Κουμουνδούρου, αλλά στη πραγματικότητα μοιάζει με κοινή παραδοχή, είναι πως η κλιματική κρίση σαρώνει τον πλανήτη με εκτεταμένες φυσικές καταστροφές, υπονομεύοντας την ανθρώπινη ζωή, τις οικονομικές και κοινωνικές λειτουργίες, τα οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότηα, και προσθέτοντας μία ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα στη λειτουργία των κοινωνιών.

Με βάση τη παραπάνω παραδοχή, σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να μιλήσει για την ανάγκη μίας «πράσινης επανάστασης» στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια, η οποία όμως δεν θα περιορίζεται στους στόχους για την περιβαλλοντική ουδετερότητα και την αναστροφή της κλιματικής αλλαγής, αλλά θα συνδυάζεται με ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να υποστηρίξει ότι πρέπει να αλλάξει ριζικά το τρόπος που παράγουμε και καταναλώνουμε ως κοινωνία σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων μας.

Συγκεκριμένα:

 • Οφείλουμε να ανασχέσουμε ή να μετριάσουμε την κλιματική αλλαγή.
 • Οφείλουμε να δομήσουμε ανθεκτικές κοινωνίες και οικονομίες για τα μεγάλα προβλήματα που έρχονται
 • Οφείλουμε να παρέχουμε εγγύηση για την ποιότητα του περιβάλλοντος,
 • Οφείλουμε να εξασφαλίσουμε την πρόσβαση στα κοινά αγαθά της ενέργειας, του νερού, της υγείας κλπ.
 • Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε την πράσινη μετάβαση για να βελτιώσουμε την οικονομία μας, να δημιουργήσουμε νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας και να φτιάξουμε ένα βιώσιμο δίκαιο και διατηρήσιμο αναπτυξιακό μοντέλο.
 • Οφείλουμε να δημιουργήσουμε μια κοινωνία της ανακύκλωσης και της ποιότητας ζωής, με υγιείς πόλεις και δημιουργικές καινοτομίες

Στήριξη μικρομεσαίων

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνουν πως ασπάζονται το τρίπτυχο «Ποιότητα Περιβάλλοντος – Δίκαιη Κοινωνία – Ισχυρή Οικονομία», υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορούν παρά να γίνουν πραγματικότητα όλα μαζί και από κοινού. «Αν ένα από τα τρία λείπει θα αποτύχουμε σε όλα», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Το μεγάλο, όμως, ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας με οικονομικούς όρους, δεν είναι το αν θα πρέπει να υλοποιηθεί η πράσινη μετάβαση, αλλά πως αυτό θα γίνει πραγματικότητα.

Υποστηρίζουν ότι θα χρειαστεί να διασφαλιστεί ότι το εισόδημα των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων δεν θα μειωθεί. Αντίθετα, συνεχίζουν, η πράσινη μετάβαση πρέπει να αξιοποιηθεί για να βρουν περισσότερες και καλύτερες δουλειές οι εργαζόμενοι, περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες οι μικρομεσαίοι και οι αυτοαπασχολούμενοι. Θα πρέπει, δηλαδή, να αξιοποιηθεί η ευκαιρία -όπως τη χαρακτηρίζουν- που δίνεται στη χώρα με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, του νέου ΕΣΠΑ και της ΚΑΠ για ένα νέο «πράσινο» αναπτυξιακό μοντέλο για μα ισχυρότερη και ανθεκτικότερη οικονομία.

Νέος νόμος

Από τη Κουμουνδούρου τονίζουν πως για να πετύχει ο πράσινος μετασχηματισμός η χώρα μας χρειάζεται, το συντομότερο, ένα σαφή κλιματικό νόμο με συγκεκριμένα χρονικά βήματα που θα συνδέεται με τον προϋπολογισμό, θα εισάγει το κλιματικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε όλα τα χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά εργαλεία

Σε αυτή την κατεύθυνση, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ανακοινώσει ότι εκτιμά και στηρίζει την «από τα κάτω» προετοιμασία του κλιματικού νόμου, το έχει δηλώσει και στις περιβαλλοντικές ΜΚΟ και στη Βουλή, και θα υπερασπιστεί, όπως λένε τα κορυφαία του στελέχη, αυτή τη διαδικασία αναγνωρίζοντας τη μείζονα σημασία της.

Βασικοί άξονες της σημερινής εκδήλωσης θα είναι:

 • Ελληνική οικονομία και πράσινη μετάβαση
 • Η ευκαιρία για μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας
 • Κλιματικός Νόμος
 • Η ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης του νέου ΕΣΠΑ και της ΚΑΠ
 • Eξασφαλίζοντας τη Δίκαιη Μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών
 • Ο ρόλος της πολιτείας στην πράσινη μετάβαση
 • Προώθηση των ΑΠΕ και των νέων μορφών πράσινης ενέργειας
 • Η πορεία για μια κλιματικά ουδέτερη Ελλάδα έως το 2045
 • Μετασχηματισμός οικονομικού και παραγωγικού μοντέλου με άμβλυνση των ανισοτήτων
 • Προσαρμογή των δημοσιονομικών εργαλείων και των χρηματοδοτήσεων στις κλιματικές υποχρεώσεις
 • Νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα
 • Εξοικονόμηση Ενέργειας σε Κτίρια
 • Ενεργειακή δημοκρατία-Ενεργειακές Κοινότητες
 • Για μια κοινωνία της ανακύκλωσης

Η εκδήλωση

Στην εκδήλωση παρουσίασης των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για το Περιβάλλον, την Κλιματική Κρίση και την Πράσινη Μετάβαση που ονομάζεται «Ελλάδα + Περιβάλλον», ο Αλέξης Τσίπρας θα ακολουθήσει την πεπατημένη των αντίστοιχων εκδηλώσεων που προηγήθηκαν. Δεν θα έχει στο πλευρό του μόνο πολιτικά στελέχη του κόμματος, αλλά και ακαδημαϊκούς, ανθρώπους της αγοράς και ανθρώπους που ειδικεύονται σε θέματα περιβάλλοντος.

Θα ακολουθήσει τραπέζι διαλόγου στο οποίο θα συμμετέχουν και θα παρέμβουν οι παρακάτω ομιλητές με αλφαβητική σειρά:

Κατερίνα Ανδρικοπούλου- Σακοράφα, τ. Συνεκπρόσωπος Οικολόγων Πράσινων και Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων

Μανώλης Πλειώνης. Καθηγητής ΑΠΘ, Διευθυντής & Πρόεδρος ΔΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου

Μαρία Καμμά, Δήμαρχος Τήλου

Γιώργος Καρανίκας, Πρόεδρος ΕΣΕΕ (Ελληνική Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας)

Αθανάσιος Σαββάκης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος

Νίκος Χαραλαμπίδης, Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace

Νίκος Φαραντούρης, Καθηγητής της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ανταγωνισμού, Ενέργειας και Μεταφορών.

Σωκράτης Φάμελλος, πρώην Υπουργός, Τομεάρχης Περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Πέτη Πέρκα, Βουλευτής, Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος-ΠΣ

Ρένα Δούρου Τομεάρχισσα Κλιματικής Αλλαγής, Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Πέτρος Κόκκαλης, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here