MLB ALS: Αναφέρεται συχνά ως η νόσος του μπεϊζμπολίστα Lou Gehrig


MLB ALS: Η ALS αναφέρεται συχνά ως η νόσος του Lou Gehrig αφού αφαίρεσε τη ζωή του το 1941. Την Τετάρτη, η ομάδα μπέιζμπολ MLB θα γιορτάσει την Ημέρα του Lou Gehrig τιμώντας ένα από τα μεγαλύτερα του παιχνιδιού, ενώ ταυτόχρονα θα αυξήσει την ευαισθητοποίηση για την αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS), τη θανατηφόρα ασθένεια που διεκδίκησε τη ζωή του αυτή την ημερομηνία το 1941 στην ηλικία των 37 ετών και συχνά αναφέρεται ως όνομα.  ALS είναι μια προοδευτική νευροεκφυλιστική ασθένεια που επηρεάζει τα νευρικά κύτταρα και τον νωτιαίο μυελό.

Υπάρχουν δύο τύποι ALS, ο σποραδικός, ο οποίος είναι η πιο κοινή μορφή στις Η.Π.Α. και ο οικογενειακός, που σημαίνει ότι κληρονομείται, σύμφωνα με το ALS.org.

Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη προσδιορίσει ποια είναι η ακριβής αιτία της νόσου.

Η ασθένεια, η οποία είναι πάντα θανατηφόρα, προκαλεί στον εγκέφαλο των ασθενών να χάσει τη σύνδεση με τους μυς, ληστεύοντας την ικανότητα να περπατούν, να μιλούν, να τρώνε και τελικά να αναπνέουν.

Τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινούν με δυσκολία στο περπάτημα ή στο να κάνουν φυσιολογικές δραστηριότητες, με τους ασθενείς να πέφτουν ή να αισθάνονται αδυναμία στους μηρούς ή τα πόδια.

Μυϊκές συσπάσεις ή κράμπες ή δυσκολία στο να πιάσετε αντικείμενα μπορεί επίσης να αποτελούν ένδειξη. Η ασθένεια διαγιγνώσκεται συχνά αποκλείοντας άλλες αιτίες συμπτωμάτων, καθώς δεν υπάρχει ειδική εξέταση ALS.

Συνήθως χτυπάει μεταξύ 40 και 70 ετών, με μέσο προσδόκιμο ζωής δύο έως πέντε έτη μετά τη διάγνωση. Σύμφωνα με το ALS.org, περίπου 5.000 άτομα διαγιγνώσκονται με ALS κάθε χρόνο.

Παρά το ότι ανακαλύφθηκε το 1869, προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία για την ασθένεια και μόνο τέσσερα φάρμακα έχουν λάβει έγκριση από την FDA για τη θεραπεία της ALS.

Τα τελευταία χρόνια, έγιναν αρκετές προσπάθειες συγκέντρωσης χρημάτων όπως το «Ice Bucket Challenge», το οποίο συγκέντρωσε πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια για έρευνα, που ρίχνουν φως στη νόσο και τους χιλιάδες που ζουν μαζί της.

Την Τετάρτη, οι παίκτες του μπέιζμπολ θα φορέσουν ένα αναμνηστικό έμπλαστρο “4-ALS” στις στολές τους προς τιμήν του παίκτη με το ψευδώνυμο “Iron Horse”, ο οποίος φορούσε τον αριθμό 4 στο New York Yankees ξεκινώντας ως πρώτος βασικός παίκτης.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ