Μία στις πέντε μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποκλεισμένη από τον δανεισμό


Σε δυσχερή θέση βρίσκονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα σε σχέση με τον τραπεζικό δανεισμό, καθώς περισσότερες από μία στις πέντε λαμβάνουν απόρριψη για το αίτημα χρηματοδότησής τους, όταν στην Ευρωπαϊκή Ενωση το αντίστοιχο ποσοστό είναι μικρότερο από μία στις δέκα.

Αυτό δείχνει έρευνα που δημοσιοποίησε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η οποία πραγματοποιήθηκε το διάστημα Οκτωβρίου 2020 – Μαρτίου 2021 σε πάνω από 11.000 επιχειρήσεις στην ΕΕ.

Για την πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων η πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό παραμένει άπιαστο όνειρο παρά το γεγονός ότι η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών έχει βελτιωθεί σημαντικά δεδομένου ότι σύμφωνα και με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος έχουν λάβει από την ΕΚΤ επιδοτούμενη ρευστότητα περίπου 44,5 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις από και εντός πανδημίας αυξήθηκαν σχεδόν κατά 14 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ το δεύτερο εξάμηνο του 2020 στην ΕΕ κατά μέσο όρο το 12% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι χρειαζόταν περισσότερα δάνεια, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν σχεδόν τριπλάσιο φτάνοντας το 33% (38% το πρώτο εξάμηνο του 2021), το υψηλότερο στην ΕΕ. Μάλιστα στη χώρα μας, ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, καταγράφεται η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ ζήτησης για νέα δάνεια και προσφοράς τους από τις τράπεζες με ποσοστό 14%, όταν στην ΕΕ ο μέσος όρος είναι μόνο 4%.

Παράλληλα στην Ελλάδα εμφανίζεται και το υψηλότερο ποσοστό απόρριψης των αιτημάτων (22%), όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι μόλις 8%, ενώ τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ελλάδα μόνο το 3% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι βελτιώθηκε η διαθεσιμότητα των τραπεζικών δανείων τη χρονιά που πέρασε.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ