Αυστρία: Η πρώην ΥΠΕΞ που χόρεψε με τον Πούτιν στο γάμο της, στο ΔΣ ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας


Η πρώην ΥΠΕΞ της Αυστρίας Κάριν Κνάισλ έγινε μέλος του ΔΣ της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft που ελέγχεται απο το Κρεμλίνο.Οι φήμες για τη στενή της σχέση με τη ρωσική κυβέρνηση που οργιάζουν μετά τον χορό της με τον Βλαντιμίρ Πούτιν το 2018, επιβεβαιώνονται σύμφωνα με τους επικριτές της.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Κάριν Κνάισλ έγινε διάσημη όταν κάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο γάμο της. Οι φωτογραφίες της να χορεύει με τον Ρώσο ηγέτη στο Gamlitz στο κρατίδιο της Στυρίας κοντά στα σύνορα της Σλοβενίας, έκανε τον γύρο του κόσμου τον Αύγουστο του 2018.

Το βίντεο, στο οποίο εμφανίζεται με παραδοσιακά ρούχα να διασκεδάζει με τον «τσάρο», μεταδόθηκε αποκλειστικά από τον ρωσικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό Russia Today. Απέσπασε πλήθος αρνητικών σχολίων, καθώς το περιστατικό σημειώθηκε λίγους μήνες μετά τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, ως απάντηση στην επίθεση με νευροτιξικό παράγοντα ενάντια στον πράκτορα Σεργκέι Σκρίπάλ.

Η Αυστρία δεν ανήκε σε αυτές, τόνιζε την ουδετερότητά της και επικαλέστηκε τους στενούς δεσμούς της με τη Ρωσία. Πλέον η Κάριν Κνάισλ λοιπόν έγινε πλέον μέλος του διοικητικού Συμβουλίου της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft.

Η νέα σύνθεση του νέου ΔΣ ανακοινώθηκε από το γραφείο τύπου της εταιρείας. Οι μέτοχοι της εταιρείας στην ετήσια συνέλευση τους ενέκριναν ως μέλη του εκτός από την Κάριν Κνάισλ, τους εκπροσώπους της Qatar Investments Authority Φαϊζάλ Αλσουβαϊντι και Χαμάντ Ρασίντ Αλ Μοχαναντί, τον εκτελεστικό διευθυντή της εταιρείας Nord Stream 2 AG (διαχειρίστριας εταιρείας του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream-2) Ματίας Βάρινγκ (υπήρξε πρώην στέλεχος της ανατολικογερμανικής Stazi), τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Rosneft, πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, τον σύμβουλο της BP Russian Investments Limited Ρόμπερτ Ντάντλι και τον πρόεδρο του ΔΣ της Marcuard Holding Χανς Γιόργκ Ρούντολφ.

Μέλος του ΔΣ είναι επίσης ο κύριος εκτελεστικός διευθυντής της Rosneft Ίγκορ Σέτσιν, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, Μαξίμ Ορέσκιν και ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης και πρώην υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ.

Η Kνάισλ είχε την πρώτη της επαφή με τον Πούτιν κατά τη διάρκεια της θητεία της ως υπουργός Εξωτερικών της, μια θέση στην οποία βοήθησε το ακροδεξιό FPÖ. Η ίδια δεν συνδέεται επίσημα με κανένα κόμμα.

Αφού αποχώρησε από την κυβέρνηση το 2019, πέρυσι άρχισε να αρθρογραφεί περιστασιακά για τη Russia Today, η οποία πρόσκειται στο Κρεμλίνο.

Θα ενταχθεί στη Rosneft ως ανεξάρτητη διευθύντρια, ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση που έγινε μετά την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων την Τρίτη, μετά τον διορισμό της τον Μάρτιο.

Δεν είναι γνωστό πόσα χρήματα θα κερδίζει. Ακολουθεί όμως τα βήματα του Γερμανού πρώην καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος έγινε φίλος με τον Πούτιν κατά τη διάρκεια της θητείας του. Διετέλεσε μέλος και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Rosneft για τέσσερα χρόνια και επιβεβαιώθηκε ότι λάμβανε ετήσιο μισθό ύψους 600 χιλιάδων δολαρίων.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ