«Τρέχει» σε όλα τα μέτωπα η κυβέρνηση – Οι μεταρρυθμίσεις και το στοίχημα των επενδύσεων


Βάζει μπρος τις μηχανές σε όλα τα επίπεδα η κυβέρνηση

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να προχωρήσει με αμείωτο ρυθμό το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και παράλληλα το κυβερνητικό επιτελείο «τρέχει» στο μέτωπο των επενδύσεων, ώστε η χώρα να εισέλθει στο δρόμο της ουσιαστικής και βιώσιμης ανάπτυξης.

O πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες εδώ και μήνες δουλεύουν εντατικά για την επόμενη ημέρα από την πανδημία, προκειμένου να δημιουργηθούν στέρεες βάσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας και των επιχειρήσεων, τη διασφάλιση αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο πρωθυπουργός, στον χαιρετισμό του, που δημοσιεύεται στην ημερήσια εφημερίδα της Πάτρας, «Πελοπόννησος», με αφορμή το τριήμερο αναπτυξιακό συνέδριο που συνδιοργανώνει η εφημερίδα με την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, από σήμερα έως και το Σάββατο επεσήμανε μεταξύ άλλων πως «η Ελλάδα υποδέχεται το καλοκαίρι, θωρακισμένη με την ασπίδα του εμβολιασμού και οπλισμένη με το δόρυ του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης».

Υπογράμμισε επίσης πως όλο αυτό το διάστημα, παράλληλα με την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, η κυβέρνηση προετοίμασε μεθοδικά την επόμενη μέρα: Προωθώντας θεσμικές μεταρρυθμίσεις που απελευθερώνουν την επιχειρηματικότητα, ενισχύοντας τον κόσμο της εργασίας. Εξασφαλίζοντας νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την τόνωση της αγοράς. Αλλά και δρομολογώντας μεγάλες επενδύσεις, που θα φέρουν νέες θέσεις απασχόλησης.

Kαι δεν είναι καθόλου τυχαίο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες στο πλαίσιο της εκδήλωσης για το project στην Aστυπάλαια εκτίμησε πως θα υπάρχουν σύντομα και άλλες μεγάλες επενδύσεις από μεγάλους ομίλους που δραστηριοποιούνται στην πράσινη ενέργεια.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο εντός των καλοκαιρινών μηνών να υπάρξουν θετικές εξελίξεις στο μέτωπο των επενδύσεων, στις οποίες το Μέγαρο Μαξίμου ποντάρει πολλά, για τη μεγέθυνση της οικονομίας.

Hδη η κυβέρνηση έλαβε τα εύσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Συγκεκριμένα στις εκθέσεις της Κομισιόν και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου γίνεται λόγος για βιώσιμο χρέους και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει ότι, παρά τις όποιες καθυστερήσεις λόγω της πανδημίας, η ελληνική κυβέρνηση έχει επιτύχει επαρκή πρόοδο στο πακέτο των βασικών μεταρρυθμίσεων, ειδικότερα στον Πτωχευτικό Κώδικα.

Επιπλέον, η Ελλάδα αποσπά θετικές κριτικές στην εφαρμογή του προγράμματος τιτλοποίησης δανείων «Ηρακλής», βοηθώντας στην ταχύτερη εξυγίανση των τραπεζών.

Η Ε.Ε. θεωρεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, προβλέπει ανάπτυξη 4,1% φέτος και 6% το 2022 και επισημαίνει ότι πυλώνες της ανάκαμψης θα είναι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και ο τουρισμός. Στην έκθεση αναφέρεται η πρόβλεψη για μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος στο 0,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος το 2022 από 7,3% φέτος.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υιοθετεί πιο συντηρητικές προβλέψεις σε σχέση με την πορεία του ΑΕΠ, τοποθετώντας τον πήχη στο 3,3% φέτος και στο 5,4% την επόμενη χρονιά. Αυτό, όμως, που έχει μεγαλύτερη σπουδαιότητα είναι το γεγονός ότι το Ταμείο επικυρώνει τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους παρά το «ταβάνι» του 2020 λόγω ύφεσης. Η επισήμανση αυτή στέλνει ένα πολύ θετικό μήνυμα προς τους διεθνείς επενδυτικούς κύκλους, καθώς διευκολύνει την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων δανεισμού.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ