Εμμηνόπαυση Συμπτώματα: Αναγνωρίστε τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και ζητήστε την κατάλληλη θεραπεία ανακούφισης [vid]

Οι περίοδοι συνήθως αρχίζουν να γίνονται λιγότερο συχνές για λίγους μήνες ή ακόμη και χρόνια πριν σταματήσουν εντελώς. Μερικές φορές μπορεί ωστόσο να σταματήσουν ξαφνικά. Η εμμηνόπαυση είναι ένα φυσικό γεγονός της διαδικασίας γήρανσης της γυναίκας που εμφανίζεται συνήθως μεταξύ των 45 και 55 ετών, καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται. Ωστόσο, περίπου 1 στις 100 γυναίκες βιώνουν την εμμηνόπαυση πριν από την ηλικία των 40 ετών. Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως πρόωρη εμμηνόπαυση.

Ποια είναι τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Οι περισσότερες γυναίκες θα εμφανίσουν συμπτώματα εμμηνόπαυσης. Μερικά από αυτά μπορεί να είναι αρκετά σοβαρά και να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • εξάψεις
 • νυχτερινές εφιδρώσεις
 • κολπική ξηρότητα και δυσφορία κατά τη διάρκεια του σεξ
 • δυσκολία στον ύπνο
 • χαμηλή διάθεση ή άγχος
 • μειωμένη σεξουαλική επιθυμία (λίμπιντο)
 • προβλήματα με τη μνήμη και τη συγκέντρωση

 

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορεί να ξεκινήσουν μήνες ή ακόμη και χρόνια πριν σταματήσουν οι περίοδοι σας και να διαρκέσουν περίπου 4 χρόνια μετά την τελευταία σας περίοδο, αν και μερικές γυναίκες τα βιώνουν για πολύ περισσότερο.

Πότε συνίσταται να δείτε έναν γιατρό

Αξίζει να μιλήσετε με έναν γιατρό εάν έχετε συμπτώματα εμμηνόπαυσης που σας ενοχλούν ή εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα της εμμηνόπαυσης πριν από την ηλικία των 45 ετών. Συνήθως, οι ειδικοί γιατροί μπορούν να επιβεβαιώσουν εάν είστε σε εμμηνόπαυση με βάση τα συμπτώματά σας, αλλά μια εξέταση αίματος για τη μέτρηση των επιπέδων των ορμονών στο σώμα μπορεί επίσης να δώσει την απάντηση, εάν είστε κάτω των 45 ετών.

Θεραπείες για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Ο/Η γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει την κατάλληλη για εσάς θεραπεία και να προτείνει αλλαγές στον τρόπο ζωής σας εάν έχετε σοβαρά συμπτώματα εμμηνόπαυσης που επηρεάζουν την καθημερινή σας λειτουργικότητα.

Μεταξύ των πιο διαδεδομένων θεραπειών περιλαμβάνονται:

 • Θεραπεία υποκατάστασης ορμονών (HRT) – δισκία, επιθέματα δέρματος και εμφυτεύματα που ανακουφίζουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης αντικαθιστώντας τα οιστρογόνα.
 • Κολπικές κρέμες οιστρογόνων, λιπαντικά ή ενυδατικά για την αντιμετώπιση της κολπικής ξηρότητας.
 • Γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (CBT) – ένας τύπος θεραπείας που μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των αισθημάτων της χαμηλής διάθεσης και του άγχους.
 • Μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή και η τακτική άσκηση – διατηρώντας ένα υγιές βάρος και παραμένοντας σε φόρμα βοηθάτε το σώμα και τον εαυτό σας να διαχειριστεί αποτελεσματικά ορισμένα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

 

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here