«Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Αυτές είναι οι νέες αλλαγές – Όσα πρέπει να ξέρετε


«Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Το νέο  πρόγραμμα αναμένεται να ανοίξει το 3μηνο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου και θα περιλαμβάνει 4 αλλαγές.

Οι τέσσερις βασικές αλλαγές στο νέο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» «κλείδωσαν» και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρεί στη σύνταξη του προσχεδίου του οδηγού εφαρμογής, ο οποίος αναμένεται να δημοσιευτεί στο τέλος Ιουνίου.

Οι τέσσερις αλλαγές:

1. Το ύψος των επιδοτήσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών αναμένεται να είναι χαμηλότερο. Τα υψηλότερα ποσοστά ενίσχυσης θα αγγίζουν το 60% με 65%, ενώ στο τελευταίο πρόγραμμα έφταναν και το 90%. Σύμφωνα με πληροφορίες, το «ψαλίδισμα» των ποσοστών γίνεται προκειμένου να ενταχθούν περισσότεροι δικαιούχοι.

2. Ο στόχος για την υπαγωγή κατοικιών στον νέο κύκλο του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» είναι να ανέλθει στις 50.000. Πρόκειται για πρώτη φορά που ο πήχης της διάθεσης των ενισχύσεων ανεβαίνει σε αυτά τα επίπεδα. Στις προηγούμενες δράσεις του «Εξοικονομώ» υπάγονταν περί τις 25.000 με 36.000 κατοικίες.

3. Δικαιούχοι θα είναι μόνο οι ιδιοκτήτες κατοικιών που μένουν σε αυτές. Είτε είναι διαμερίσματα είτε είναι μονοκατοικίες.

4. Ο προϋπολογισμός του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» δεν θα κατανεμηθεί ανά περιφέρεια, αλλά ανά περιφερειακή ενότητα (νομός). Με τον τρόπο αυτόν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιδιώκει δικαιότερη συμμετοχή στο πρόγραμμα και συγκεκριμένα την ένταξη κατοικιών από όλες τις περιφερειακές ενότητες.

Στο νέο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» προτεραιότητα στην αξιολόγηση των αιτήσεων θα έχουν τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, τα κτίρια μεγάλης ηλικίας, ενώ καθιερώνεται κι ένα μοντέλο που θα χωρίζει τη χώρα σε ζώνες ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες. Έτσι οι κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με ακραίες καιρικές συνθήκες, δηλαδή με πολλές ημέρες ψύχους και υπερβολικής ζέστης, θα είναι εκείνες που θα έχουν προτεραιότητα.

Οι εργασίες που θα επιχορηγούνται

1. Τα κουφώματα/συστήματα σκίασης/αερισμός.

2. Η θερμομόνωση.

3. Τα συστήματα θέρμανσης – ψύξης.

4. Τα συστήματα ζεστού νερού χρήσης.

5. Εγκατάσταση νέου φωτοβολταϊκού (Φ/Β) σταθμού αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με ενεργειακό συμψηφισμό.

6. Εγκατάσταση τοπικού συστήματος αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (ηλεκτρικοί συσσωρευτές) που παράγεται από Φ/Β.

7. Εγκατάσταση «έξυπνων» οικιακών σημείων επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητου οχήματος.

8. Εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων διαχείρισης (smart home), τα οποία συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ