H Γαλλία «πάγωσε» τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στο Μάλι


Η Γαλλία «πάγωσε» τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξήγαγε από κοινού με δυνάμεις στο Μάλι την Πέμπτη, μετά το δεύτερο πραξικόπημα στην παλιά της αποικία εντός διαστήματος εννιά μηνών.

Το γαλλικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η απόφαση, η οποία ελήφθη κατόπιν συνεννόησης με τις αρχές και τις ένοπλες δυνάμεις του Μάλι, θα επανεξεταζόταν τις προσεχείς ημέρες.

«Απαιτήσεις και κόκκινες γραμμές έχουν τεθεί από την Οικονομική Κοινότητα Δυτικοαφρικανικών Κρατών και την Αφρικανική Ένωση για να διευκρινιστεί το πλαίσιο της πολιτικής μετάβασης στο Μάλι» αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Ενώ αναμένουμε αυτές τις εγγυήσεις, η Γαλλία έχει αποφασίσει να αναστείλει, προσωρινά, τις κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις με τις δυνάμεις του Μάλι».

Προς το παρόν είναι ασαφές εάν αυτό σημαίνει πως τα γαλλικά στρατεύματα θα παραμείνουν στη δυτικοαφρικανική χώρα, μέχρι να ληφθεί νέα απόφαση.

Την Κυριακή ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε προειδοποιήσει το Μάλι πως η Γαλλία θα απέσυρε τα στρατεύματά της από τη χώρα εάν συνεχιζόταν η πολιτική σταθερότητα εκεί και οδηγούσε σε αύξηση της ισλαμιστικής βίας.

Ο Μακρόν είχε πει στο Journal du Dimanche πως η δυτικοαφρικανική χώρα «κινείται προς την κατεύθυνση» της μεγαλύτερης ισλαμιστικής επιρροής.

Η Γαλλία έχει περίπου 5.000 στρατιώτες στο Σαχέλ, στο πλαίσιο μιας αντιτρομοκρατικής επιχείρησης κατά Ισλαμιστών μαχητών.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle, AFP, Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ