Καταφύγιο θαλάσσιας ζωής στους Λειψούς: Το ελληνικό εγχείρημα που ενθουσίασε την βασίλισσα Σοφία


Στους Λειψούς προετοιμάζεται ένα πρωτοπόρο για όλο τον κόσμο καταφύγιο θαλάσσιας ζωής που έκανε ακόμα και την βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας να ταξιδέψει στην Ελλάδα

Ένα ακριτικό ελληνικό νησί, οι Λειψοί, έχει συγκεντρώσει εδώ και λίγο καιρό τα φώτα όλου του κόσμου με την προσπάθεια που γίνεται εκεί για την προστασία της θαλάσσιας ζωής.

Για όλα όσα γίνονται σε έναν μικρό κόλπο του νησιού των Δωδεκανήσων έδειξε ενδιαφέρον ακόμα και η βασίλισσα της Ισπανίας, Σοφία, η οποία πριν από λίγες ημέρες βρέθηκε εκεί.

«Ψυχή» του εγχειρήματος το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος”, οι άνθρωποι του οποίου έψαχναν εδώ και χρόνια έναν χώρο στην Ελλάδα για να στεγάσουν το όνειρό τους.

«Χρειάστηκαν περισσότερα από 6 χρόνια για να εντοπίσουμε την κατάλληλη περιοχή για ένα τέτοιο εγχείρημα» λέει στο Newsbomb η διευθύντρια έρευνας της μη κυβερνητικής οργάνωσης, Αναστασία Μήλιου.

Εξηγώντας το τι ακριβώς γίνεται σε μια απομακρυσμένη περιοχή των Λειψών «κατ’ επιλογήν» η κυρία Μήλιου λέει ότι το καταφύγιο θαλάσσιας ζωής θα αποτελέσει το πρώτο στο είδος του κέντρο περίθαλψης για θαλάσσια ζώα (δελφίνια, χελώνες, φώκιες) «το οποίο θα συνδυάζει και μια κτηνιατρική κλινική που θα λειτουργεί με υψηλά στάνταρ για την περίθαλψη ζώων και παράλληλα θα λειτουργεί έναν θαλάσσιο χώρο περίθαλψης».

«Ένα ζώο που επανέρχεται είναι πολύ πιο σωστό για να επανέλθει να το βάλεις σε έναν φυσικό κόλπο αντί για μια δεξαμενή. Άρα θα προσφέρουμε περίθαλψη και στη στεριά και στη θάλασσα» εξηγεί η κυρία Μήλιου.

Η παγκόσμια πρωτιά

Η περίθαλψη των άγριων ζώων που απέκτησαν προβλήματα, τραυματίστηκαν ή επηρεάστηκε το περιβάλλον τους από την ανθρώπινη δραστηριότητα δεν είναι ο κορυφαίος στόχος των ανθρώπων από το «Αρχιπέλαγος».

«Το καταφύγιό μας στοχεύει να γίνει το πρώτο στην Ευρώπη και το πρώτο στον κόσμο – ελπίζουμε να ακολουθήσουν και άλλοι – που θα μπορεί να φιλοξενήσει μακροπρόθεσμα δελφίνια από τα δελφινάρια που κλείνουν» αποκαλύπτει η κυρία Μήλιου.

H βασίλισσα Σοφία στους Λειψούς

Όπως εξηγεί τα δελφινάρια ανά τον κόσμο κλείνουν «καθώς υπάρχει τάση του κόσμου να μην θεωρεί διασκέδαση να βλέπει ένα εγκλωβισμένο δελφίνι σε μια τσιμεντένια πισίνα να κάνει τούμπες για να το ταΐσουν».

«Ευτυχώς έχουμε φτάσει σε ένα σημείο ο κόσμος να μην το θεωρεί κάτι διασκεδαστικό και αποδεκτό. Άρα τα δελφινάρια κλείνουν αλλά λύσεις καταφυγίων δεν υπάρχουν παρά το γεγονός ότι υπάρχει μια φιλολογία εδώ και αρκετά χρόνια. Αντί να λέμε, λοιπόν, ότι δεν θέλουμε αιχμαλωσία, καιρός είναι να κάνουμε ένα καταφύγιο» προσθέτει η κυρία Μήλιου.

Η «συνταξιοδότηση» για τα δελφίνια

Παράδειγμα η Φινλανδία, λέει η κυρία Μήλιου. «Όταν έκλεισε λόγω πίεσης του κόσμου το δελφινάριο, τα δελφίνια τα πήρε το Αττικό Πάρκο και έκαναν τούμπες και το ένα πέθανε. Όταν έκλεισε της Ισπανίας το ίδιο συνέβη. Όταν έκλεισε ένα δελφινάριο στην Ολλανδία και ήθελαν να ξεφορτωθούν 8 δελφίνια τα δώσανε, τα πουλήσανε δεν ξέρω τι συμφωνία έγινε, στην Κίνα σε δελφίναριο Σίγουρα κάτω από το τραπέζι γίνονται πολλά»

«Το θέμα είναι να φτιάξουμε έναν χώρο σαν συνταξιοδότηση τα δελφίνια και ο κόλπος αυτός είναι κατάλληλος για εγχείρημα» συμπληρώνει.

Στην ερώτηση για το αν το καταφύγιο θα μπορούσε να αποτελέσει ενός είδους «σχολείο» η κυρία Μήλιου απαντά ότι «θέλουμε να αποτελέσει εργαλείο εκπαίδευσης για τα σχολεία και την ευαισθητοποίηση των παιδιών με συγκεκριμένους όρους από απόσταση να παρατηρούν με υποβρύχιες κάμερες ή υδρόφονα» διευκρινίζοντας, πάντως, ότι αυτό δεν αποτελεί τον πρώτο στόχο του συγκεκριμένου χώρου.

Η βασίλισσα Σοφία ενημερώνεται από τους επιστήμονες του «Αρχιπέλαγος»
Γιατί στους Λειψούς

Το καταφύγιο θα φιλοξενηθεί στον κόλπο Βρούλια στους Λειψούς με την κυρία Μήλιου να εξηγεί ότι η επιλογή της τοποθεσίας έγινε λόγω της γεωμορφολογίας της περιοχής και της ποιότητας των νερών.

«Είναι ένα φιόρδ πολύ καλά προστατευμένο στις καιρικές συνθήκες, έχει καλά βάθη και ποιότητα νερό, πολύ υγιές και παραγωγικό σαν κόλπος» διευκρινίζει και προσθέτει:

«Σημαντικό είναι ότι δεν μπορεί να οικοδομηθεί η γύρω περιοχή γιατί δεν θα θέλαμε ένα μπαράκι να πουλάει ποτά δίπλα μας».

«Και έχουμε και μια πολύ καλή συνεργασία με τον δήμο και την τοπική κοινωνία που είναι πολύ σημαντικός παράγοντας επιτυχίας» καταλήγει η κυρία Μηλιού εξηγώντας γιατί μετά από περισσότερα από έξι χρόνια έρευνα επελέγησαν οι Λειψοί.

Η ενθουσιώδης βασίλισσα Σοφία

Όσο για την επίσκεψη της βασίλισσας Σοφίας η κυρία Μήλιου λέει ότι έδειξε να την ενδιαφέρει πάρα πολύ αυτό που συμβαίνει στους Λειψούς.

«Ήταν θετική και ενθουσιώδης. Το ότι έκανε τον κόπο να έρθει από την Ισπανία για να δει το καταφύγιο αποδεικνύει το πραγματικό ενδιαφέρον της δεδομένου ότι έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα στην Ισπανία» προσθέτει η κυρία Μηλιου και εξηγεί:

«Στην Ισπανία είναι τα περισσότερα δελφίνια που είναι εγκλωβισμένα στην Ευρώπη σε δελφινάριο, συνολικά 101».

Σημειώνεται ότι σε όλη την Ευρώπη ο αριθμός των εγκλωβισμένων δελφινιών στις τσιμεντένιες πισίνες των δελφινάριων είναι περίπου 300.

«Την ενδιέφερε και το εγχείρημα και να γνωρίσει τους επιστήμονες, φάνηκε να έχει ειλικρινές ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος» καταλήγει η Αναστασία Μήλιου για την επίσκεψη της βασίλισσας Σοφίας της Ισπανίας.

H βασίλισσα Σοφία έδειξε ενδιαφέρον για όσα συμβαίνουν στους Λειψούς από την ομάδα των επιστημόνων του «Αρχιπέλαγος»
Η γραφειοκρατία

Στόχος και ελπίδα των ανθρώπων από το «Αρχιπέλαγος» που έχουν αφιερώσει την ψυχή και την καρδιά τους στο εγχείρημα των Λειψών είναι αυτό να λειτουργήσει πλήρως το 2022.

«Είναι ένα καινοτόμο σημαντικό ελληνικό εγχείρημα που δεν γίνεται με δημόσιους πόρους αλλά ιδιωτικούς με διαφάνεια προσθέτοντας καινοτομία σε μια απομακρυσμένη περιοχή της Ελλάδας» λέει η κυρία Μήλιου προσδοκώντας να ξεπεραστούν τα εμπόδια.

«Όλα, όμως, έχουν να κάνουν με την έκδοση των αδειών για τη λειτουργία του χώρου ως καταφυγίου και την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας» κλείνει τη συζήτησή μας η διευθύντρια ερευνών του «Αρχιπέλαγος».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ