Μουσική, θέατρο και συναυλίες: Ένα καλοκαίρι γεμάτο θεάματα – Ο απόλυτος οδηγός


Ποιες είναι οι πολυαναμενόμενες συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις του φετινού καλοκαιριού που έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα.

Άνοιξαν την Παρασκευή (28/5) μετά από έναν σχεδόν χρόνο οι συναυλιακοί χώροι και τα ανοιχτά θέατρα, ενώ ξεκίνησαν μετά από διάστημα αρκετών μηνών οι ζωντανές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Όπως και με τα θερινά σινεμά, οι οδηγίες είναι σαφείς και βασίζονται στις συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας.

  • Οι χώροι θα πρέπει να είναι διαμορφωμένοι έτσι ώστε να υποδέχονται μόνο καθήμενους και όχι όρθιους θεατές/ακροατές,
  • Η πληρότητα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσοστό 50%,
  • Θα πρέπει να υπάρχει κενό/κενή θέση ανά δύο καθήμενους. Άτομα τα οποία δεν έχουν προσέλθει μαζί, δεν θα πρέπει να τοποθετούνται σε θέσεις χωρίς κενό μεταξύ τους,
  • Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων δεν επιτρέπεται διάλειμμα τόσο προκειμένου να μην δημιουργείται συνωστισμός, όσο και για να εξοικονομείται χρόνος για την απολύμανση και τον καθαρισμό του χώρου,
  • Η λειτουργία κυλικείου/bar επιτρέπεται πριν και κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων προκειμένου να μην δημιουργείται συνωστισμός και οι θεατές/ακροατές να μπορούν να κατευθύνονται προς αυτό σε διαφορετικούς χρόνους κατά τη διάρκεια παραμονής τους,
  • Η ταξιθεσία είναι υποχρεωτική,
  • Απαγορεύεται ο συγχρωτισμός και η συγκέντρωση ατόμων οπουδήποτε στον χώρο,
  • Οι διοργανωτές των εκδηλώσεων θα πρέπει να μεριμνούν για την ασφαλή αναμονή σε ουρά του κοινού κατά την είσοδο και έξοδο στον χώρο της εκδήλωσης,
  • Υποχρεωτική είναι η χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Ας πάρουμε μια γεύση από τις πολυαναμενόμενες συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις που έχουν ανακοινωθεί για το φετινό καλοκαίρι.

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2021

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2021 θα παρουσιάσει πάνω από 80 παραγωγές, δίνοντας προτεραιότητα στους Έλληνες δημιουργούς. Συγκεκριμένα, οι ελληνικές παραγωγές ξεπερνούν τις 50, ενώ οι παραγωγές από το εξωτερικό είναι περίπου 30. Επιπλέον, το Φεστιβάλ επεκτείνει τις διεθνείς του συμπαραγωγές στον χώρο των παραστατικών τεχνών, παρουσιάζοντας φέτος 10 νέα έργα σε συνεργασία με κορυφαίους πολιτιστικούς οργανισμούς από τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Πολωνία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Ορισμένα από τα έργα αυτά είναι Ελλήνων δημιουργών τα οποία, μετά από την πρεμιέρα τους στην Αθήνα, θα φιλοξενηθούν ως συμπαραγωγές σε σκηνές του εξωτερικού, ενισχύοντας έτσι τον διάλογο ανάμεσα σε Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες.

Η Πειραιώς 260 ανοίγει φέτος για το κοινό, μετά από έναν χρόνο απουσίας, έχοντας προχωρήσει σε μία απαραίτητη αλλαγή στους δύο χώρους όπου θα πραγματοποιηθούν οι παραστάσεις: ο Χώρος Δ και ο Χώρος Ε ανοίγουν τις οροφές τους και μετατρέπονται σε θερινά θέατρα με φυσικό εξαερισμό. Οι χώροι θα απολυμαίνονται σύμφωνα με τις οδηγίες. Στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, όπως και πέρσι οι θέσεις θα είναι αριθμημένες τόσο στο Κάτω Διάζωμα όσο και στο Άνω Διάζωμα. Θα διατίθενται εισιτήρια αποκλειστικά σε δυάδες και μονάδες, ενώ ο μέγιστος αριθμός εισιτηρίων ανά αγορά δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τέσσερα.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά το πρόγραμμα.

«Parklife»: Συναυλίες και πάλι στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)

Η σειρά συναυλιών «Parklife» επιστρέφει ζωντανά στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, το ΚΠΙΣΝ υποδέχεται το κοινό στα Πανοραμικά Σκαλιά με ένα πολυσυλλεκτικό μουσικό πρόγραμμα με θέα το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.

Τον Ιούνιο o Τάκης Μπαρμπέρης με τον Πετρολούκα Χαλκιά και ο Φώτης Σιώτας με τη Νεφέλη Φασούλη εγκαινιάζουν το συναυλιακό πρόγραμμα, ενώ τους επόμενους μήνες -μεταξύ άλλων- ακολουθούν: ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στην Αρλέτα, σε επιμέλεια του συνεργάτη της, Βασίλη Ρακόπουλου, με την Μελίνα Τανάγρη, μια συναυλία των Human Touch -το σημαντικό συγκρότημα της τζαζ σε ένα πρόγραμμα φτιαγμένο ειδικά για το κοινό του ΚΠΙΣΝ-, δύο double bills με Τα Παιδιά της Παλαιότητας και το Παιδί Τραύμα και τη Sophie Lies και τη Danai Nielsen και, τέλος, ένα acoustic set των Whereswilder.

Όλες οι συναυλίες της σειράς «Parklife» πραγματοποιούνται χάρη στη δωρεά προγραμματισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά το πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου

Καλοκαιρινές παραστάσεις αρχαίου δράματος, θέατρο express που θα περιοδεύει σε δήμους της Αττικής, θερινό εργαστήριο για την επανεκπαίδευση της αναπνοής σε άτομα που προσβλήθηκαν από Covid-19, κλασικά και σύγχρονα έργα συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στον πολύπλευρο προγραμματισμό του Εθνικού Θεάτρου.

Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η νέα μεταβατική καλλιτεχνική διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου, Έρι Κύργια παρουσίασε τις καλοκαιρινές παραγωγές αλλά και ένα μέρος του προγράμματος της χειμερινής σεζόν της πρώτης κρατικής σκηνής (Οκτώβριος 2021- Φεβρουάριος 2022) το οποίο είναι ισόποσα μοιρασμένο «για πρώτη φορά» σε γυναίκες και άνδρες σκηνοθέτες.

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, σε συνέχεια της εμπειρίας «Το Θέατρο στο Νέο Σχολείο», στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, το Εθνικό Θέατρο αναλαμβάνει μια σειρά από εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες με στόχο την ενίσχυση της εφηβικής έκφρασης, με τίτλο «Νέες Φωνές».

Με δύο ενδιαφέρουσες παραγωγές κατεβαίνει το Εθνικό Θέατρο στα φετινά Επιδαύρια: τους «Ιππείς» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ρήγου και μια διανομή εκλεκτών πρωταγωνιστών και τις «Φοίνισσες» του Ευριπίδη, που παρουσιάζονται σε μια σύγχρονη παράσταση μ’ ένα ξεχωριστό επιτελείο ερμηνευτών και συντελεστών, που φέρει την υπογραφή του Γιάννη Μόσχου.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά το πρόγραμμα.

Το Ηρώδειο γεμίζει ξανά μουσική

Στο Ηρώδειο τη Δευτέρα 14 Ιουνίου το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών γιορτάζει τα 30 του χρόνια με μια μεγάλη συναυλία κλασικής μουσικής: Η Ορχήστρα του Μουσικού Φλωρεντινού Μαΐου, υπό τον θρυλικό μαέστρο Ζούμπιν Μέτα, ερμηνεύουν τη Δεύτερη συμφωνία του Μπραμς, ενώ ο βιολονίστας Πίνχας Ζούκερμαν είναι ο σολίστ στο μοναδικό Κοντσέρτο για βιολί του Γερμανού μουσουργού.

Στις 17 Ιουνίου ο κορυφαίος δεξιοτέχνης στο ούτι Ανουάρ Μπραχέμ έρχεται με το κουαρτέτο του για να παρουσιάσει ένα καινούργιο πρόγραμμα, που συνδυάζει αγαπημένα κομμάτια με την εκτέλεση νέων διασκευών.

Στο πλαίσιο της καθιερωμένης της εμφάνισης στο Ηρώδειο για την Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής (21/6, 21.00), η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ με τον Γιώργο Πέτρου στο πόντιουμ, παρουσιάζει δύο αριστουργήματα του ρομαντικού ρεπερτορίου: το δημοφιλές «Ειδύλλιο του Ζήγκφρηντ», που ο Βάγκνερ αφιέρωσε στον τελευταίο μεγάλο έρωτά του, την Κόζιμα φον Μπύλοου, για τη γέννηση του γιου τους, Ζήγκφρηντ και τη Δεύτερη Συμφωνία, που ο Σούμαν συνέθεσε ενώ είχε ήδη εμφανίσει συμπτώματα παράνοιας, γεγονός που καθυστέρησε την ολοκλήρωση του έργου, χωρίς ωστόσο να μειώνει στο ελάχιστο την ωριμότερη, πλέον, και λαμπερή γραφή του. Είσοδος ελεύθερη.

Επίσης η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό την μπαγκέτα του αρχιμουσικού Λουκά Καρυτινού, και με σολίστ τον πιανίστα Ντανιίλ Τρίφονοφ, παρουσιάζει έργα Ραχμάνινοφ, Σοστακόβιτς και Κουμεντάκη (24/6, 21.00).

Στις 29 Ιουνίου στο Ηρώδειο, η Ελευθερία Αρβανιτάκη με την Καμεράτα υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου παρουσιάζουν δύο προσωπικούς δίσκους της, που ξεχώρισαν στο πεδίο της μελοποιημένης ποίησης: τα Τραγούδια για τους μήνες, με ποίηση Σαπφούς, Μαρίας Πολυδούρη, Κώστα Καρυωτάκη, Οδυσσέα Ελύτη, Μιχάλη Γκανά και δημοτικά δίστιχα, σε μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου, και το Γρήγορα η ώρα πέρασε, με ποίηση Σαπφούς (σε απόδοση Ελύτη), Καρυωτάκη, Κ. Χ. Μύρη και Διονύση Καψάλη, σε μουσική Νίκου Ξυδάκη.

Οι συναυλίες στον κήπο του Μεγάρου επιστρέφουν

Με ένα πρόγραμμα που εκκινεί από την συμφωνική μουσική, περνάει από την τζαζ, την ρέγκε, την έθνικ, και την σημερινή τραγουδοποιία, οι βραδιές στον Κήπο του Μεγάρου καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα προτιμήσεων.

Δείτε το πρόγραμμα του Ιουνίου:

  • Στις 9/6, το διαχρονικό χιτ της μπαρόκ μουσικής «Τέσσερις εποχές» του Αντόνιο Βιβάλντι ερμηνευμένο από μουσικούς της Καμεράτας με όργανα εποχής, υπό την διεύθυνση του Μάρκελλου Χρυσικόπουλου.
  • Στις 11/6, η τραγουδοποιός Ειρήνη Σκυλακάκη (γνωστότερη ως Irini Skylakaki) παρουσιάζει κομμάτια από την τελευταία της δισκογραφική δουλειά «Souvenir», παρέα με την κιθάρα της.
  • Στις 17/6, ρέγκε και ηχοχρώματα Καραϊβικής με την φωνάρα της Sugahspank (Γεωργία Καλαφάτη), τους Roots Evolution, και τον παραγωγό-ντιτζέι Blend Mishkin.
  • Στις 21/6, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής, μια πρωτότυπη σύμπραξη μεταξύ του συνόλου εγχόρδων Athens Classical Players, των world-μεσογειακών μουσικών των encardia, και του γυναικείου φωνητικού συνόλου Chόres.
  • Στις 25/6, βωβό σινεμά με τον τρόπο τον παλιό: ενώ στην οθόνη θα προβάλλεται το ρομαντικό δράμα του Μούρναου «Η αυγή» (1927), ο Μάνος Κιτσικόπουλος θα αυτοσχεδιάζει στο πιάνο.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά το πρόγραμμα.

Ο Γιάννης Κότσιρας στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων

«Κοίτα Γύρω» ο τίτλος της φετινής καλοκαιρινής περιοδείας του Γιάννη Κότσιρα.

Φέτος το καλοκαίρι, ο αγαπημένος ερμηνευτής και η παρέα του, που αποτελείται όπως πάντα από εξαιρετικούς μουσικούς, σταθερούς συνεργάτες και φίλους του τα τελευταία χρόνια, έρχονται να μας χαρίσουν ξεχωριστές καλοκαιρινές βραδιές με αγαπημένα τραγούδια.

Τετάρτη 23 Ιουνίου Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων 21:00.

Ο Γιάννης Χαρούλης στο Κατράκειο Θέατρο της Νίκαιας

Ένας από τους πιο δημοφιλείς ερμηνευτές της νεότερης γενιάς, ο Γιάννης Χαρούλης, ετοιμάζεται με ενθουσιασμό να συναντήσει ξανά το κοινό του μετά από πολλούς μήνες και να μοιραστεί μαζί του τις όμορφες μουσικές ιστορίες του.

Τα πρώτα καλοκαιρινά συναυλιακά ραντεβού του οριστικοποιήθηκαν για τις 28 και 29 Ιουνίου, στο Κατράκειο Θέατρο της Νίκαιας, στο οποίο νωρίτερα, στις 12 Ιουνίου θα δούμε τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου σε μια μέχρι ώρας εμφάνιση.

Οι Πυξ Λαξ στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά

Οι ιστορικοί Πυξ Λαξ με μια πορεία τριάντα χρόνων μας συντροφεύουν με μοναδικό τρόπο σε κάθε στιγμή της ζωής μας και αποτελούν ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για τους νεότερους καλλιτέχνες.

Δέκα χρόνια μετά την πρώτη επανένωσή τους, μετά από αμέτρητες συναυλίες σε Ελλάδα, Κύπρο, Αμερική και τη θρυλική συναυλία στο ΟΑΚΑ οι Πυξ Λαξ ετοιμάζονται να μας υπενθυμίσουν γιατί άλλαξαν για πάντα την ελληνική μουσική σε μία συναυλία στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά στις 29 Ιουνίου.

Ο Μάριος Φραγκούλης στο Βεάκειο Θέατρο και στο Θέατρο Πέτρας

Ο Μάριος Φραγκούλης επιστρέφει αυτό το καλοκαίρι στις συναυλίες σε ανοιχτούς χώρους μαζί με μια παρέα νέων καλλιτεχνών. Με μια παράσταση που παρουσιάστηκε πρώτη φορά πέρυσι για λίγες παραστάσεις στην Ελλάδα και την Κύπρο, αγαπήθηκε πολύ και αγκαλιάστηκε από το κοινό αλλά λόγω της πανδημίας δεν μπόρεσε να ταξιδέψει αλλού. Φέτος, θα έχουμε την ευκαιρία να την απολαύσουμε ξανά, με ανανεωμένο πρόγραμμα και εξαιρετικούς μουσικούς σε μοναδικές βραδιές.

O Μάριος Φραγκούλης θα πραγματοποιήσει δυο συναυλίες στο Βεάκειο Θέατρο στις 8 Ιουλίου και στο Θέατρο Πέτρας στις 12 Ιουλίου.

Την ίδια ώρα, η Νατάσσα Μποφίλιου, ο Θέμης Καραμουρατίδης και ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος, ξεκινώντας από τον Πειραιά, ταξιδεύουν αυτό το καλοκαίρι την «Εποχή του Θερισμού» σε ολόκληρη την Ελλάδα και την Κύπρο. Η «Εποχή του Θερισμού», η νέα παράσταση της πλέον καταξιωμένης δημιουργικής ομάδας της ελληνικής μουσικής, μία παράσταση βασισμένη στον τελευταίο ομότιτλο δίσκο τους που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση και θεωρήθηκε το καλύτερο έργο τους έως τώρα, θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 30 Ιουνίου στο Βεάκειο Θέατρο του Πειραιά για πρώτη φορά ζωντανά μπροστά στο κοινό, ύστερα από το δύσκολο χειμώνα που προηγήθηκε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ