Μαριχουάνα Επιπτώσεις: Νέα μελέτη εντοπίζει επιβλαβείς τοξίνες

Τα άτομα που καπνίζουν μόνο μαριχουάνα, έχουν υψηλότερα επίπεδα στο αίμα και τα ούρα αρκετών τοξινών που σχετίζονται με τον καπνό, όπως το ναφθαλίνιο, το ακρυλαμίδιο και το ακρυλονιτρίλιο από τους μη καπνιστές, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό EClinicalMedicine.

Το κάπνισμα μαριχουάνας μπορεί να σας εκθέσει σε τοξικές χημικές ουσίες που σχετίζονται με νευρολογικές βλάβες, καρκίνο και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.  Το ναφθαλένιο σχετίζεται με αναιμία, ηπατική και νευρολογική βλάβη, ενώ το ακρυλαμίδιο και το ακρυλονιτρίλιο έχουν συσχετιστεί με καρκίνο και άλλα θέματα υγείας.

“Η χρήση μαριχουάνας αυξάνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες με έναν αυξανόμενο αριθμό κρατών να το νομιμοποιούν για ιατρικούς και μη ιατρικούς σκοπούς – συμπεριλαμβανομένων πέντε επιπλέον πολιτειών στις εκλογές του 2020”, δήλωσε η  συγγραφέας Dr. Dana Gabuzda, κύρια ερευνήτρια στην ανοσολογία του καρκίνου στο Ινστιτούτο Καρκίνου Dana-Farber στη Βοστώνη. “Η αύξηση έχει ανανεώσει ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία του καπνού μαριχουάνας, ο οποίος είναι γνωστό ότι περιέχει μερικά από τα ίδια τοξικά προϊόντα καύσης που βρέθηκαν στον καπνό του τσιγάρου”, δήλωσε η Gabuzda.

Η νέα έρευνα παρουσίασε δεδομένα από τρεις μελέτες για 245 συμμετέχοντες HIV-θετικούς και HIV-αρνητικούς. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι επέλεξαν να μελετήσουν άτομα με λοίμωξη από HIV λόγω του υψηλού επιπολασμού του καπνίσματος καπνού και μαριχουάνας που βρίσκεται συνήθως σε αυτόν τον πληθυσμό.

Ενώ οι καπνιστές μαριχουάνας είχαν υψηλότερες ποσότητες ναφθαλενίου, ακρυλαμιδίου και ακρυλονιτριλίου στο αίμα και τα ούρα από τους μη καπνιστές, ακόμη και υψηλότερα επίπεδα βρέθηκαν σε άτομα που καπνίζουν καπνό ή συνδυασμό μαριχουάνας και καπνού.

Το ακρυλαμίδιο είναι μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται για την παραγωγή χαρτιού, πλαστικών και βαφών, αλλά παράγεται επίσης όταν λαχανικά όπως οι πατάτες θερμαίνονται σε υψηλές θερμοκρασίες. Είναι επίσης συστατικό του καπνού. “Οι άνθρωποι εκτίθενται σε πολύ περισσότερο ακρυλαμίδιο από τον καπνό από ό, τι από τα τρόφιμα. Οι άνθρωποι που καπνίζουν έχουν τρία έως πέντε φορές υψηλότερα επίπεδα δεικτών έκθεσης στο ακρυλαμίδιο στο αίμα τους από ό, τι οι μη καπνιστές”, δήλωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο χαρακτηρίζει το ακρυλαμίδιο ως «πιθανό καρκινογόνο για τον άνθρωπο», ενώ το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας των ΗΠΑ λέει ότι «λογικά αναμένεται να είναι καρκινογόνο στον άνθρωπο», με βάση μελέτες σε ζώα. Το ακρυλονιτρίλιο χρησιμοποιείται συνήθως στον κατασκευαστή πλαστικών και ινών. «Το κάπνισμα τσιγάρων μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή ρύπανσης του αέρα στο εσωτερικό του ακρυλονιτριλίου», σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από ακρυλονιτρίλιο περιλαμβάνουν «αδυναμία στα άκρα, κόπωση και ακανόνιστη αναπνοή, ζάλη και εξασθενημένη κρίση, κυάνωση, ναυτία, κατάρρευση και σπασμούς», ανέφερε η Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος. Και «στατιστικά σημαντική αύξηση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα έχει αναφερθεί σε αρκετές μελέτες για χρόνια εκτεθειμένους εργαζόμενους». Η EPA ταξινομεί το ακρυλονιτρίλιο ως «πιθανό καρκινογόνο για τον άνθρωπο».

Το ναφθαλένιο μπορεί να προκαλέσει «πονοκέφαλο, ναυτία, έμετο, διάρροια, αδιαθεσία, σύγχυση, αναιμία, ίκτερο, σπασμούς και κώμα», σύμφωνα με την EPA. Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις ναφθαλενίου στον εσωτερικό αέρα εμφανίζονται στα σπίτια των καπνιστών τσιγάρων, ανέφεραν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here