Ξεκινά σε έξι μηνες η online καταγραφή ωρών εργασίας και υπερωρίων


Η υλοποίηση της ψηφιακής κάρτας εργασίας από 1/1/2022 τέθηκε χθες επί τάπητος στη συνάντηση των υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκου Πιερρακάκη. 

Ειδικότερα συζητήθηκαν όλες οι τεχνικές διαδικασίες που αφορούν το νέο λογισμικό και τις διαλειτουργικότητες προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσει η διαδικασία από τις επιχειρήσεις, ώστε να ισχύσει από τις μεγάλες εταιρείες στις αρχές του 2022. Τονίζεται ότι η εφαρμογή του μέτρου θα είναι σταδιακή, θα ξεκινήσει από τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις (π.χ. τράπεζες, τηλεπικοινωνιακούς παρόχους κ.λπ.), ενώ στη συνέχεια θα εφαρμοστεί και από τις μικρότερες (μέσω του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ).
Η ψηφιακή κάρτα χαρακτηρίστηκε ως η πιο σημαντική αλλαγή-«κλειδί» για την προστασία του εργαζομένου. Η χρηματοδότησή της έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και αναμένεται η σχετική έγκριση.

Οπως ανακοινώθηκε, η ΕΡΓΑΝΗ θα αποκτήσει από το τέλος Ιουνίου νέο προφίλ (ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ) που θα αποτελέσει τη γέφυρα για την υποδοχή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η οποία χρησιμοποιείται ήδη σε συγκεκριμένους κλάδους στη χώρα μας και αναμένεται να επεκταθεί, με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις να κάνουν την αρχή.

Με την ψηφιακή κάρτα εργασίας η ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για το ωράριο εργασίας των εργαζομένων και θα χαρακτηρίζει αυτόματα κάθε ώρα εργασίας ως κανονικό ωράριο – υπερεργασία, υπερωρία ή διευθέτηση, όπως επίσης τα διαλείμματα, τις ώρες και ημέρες απουσίας, τις άδειες κ.λπ.

Αναλυτικότερα, ο εργαζόμενος θα «χτυπά» την κάρτα του όταν ξεκινά και όταν τελειώνει την εργασία του. Η κάρτα θα συνδέεται απευθείας με online σύστημα της ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και έτσι με τον τρόπο αυτόν θα καταγράφεται άμεσα η απασχόλησή του.

Η ψηφιακή κάρτα θα είναι εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο ή η υφιστάμενη κάρτα εργασίας που χρησιμοποιούν ήδη πολλές επιχειρήσεις. Αποτελεί πρωτοποριακό εργαλείο ελέγχου και πάταξης της αδήλωτης, υποδηλωμένης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής.

Ο λόγος είναι ότι τα στελέχη της Επιθεώρησης Εργασίας πριν μπουν σε μια εγκατάσταση θα γνωρίζουν πόσους και ποιους εργαζομένους πρέπει να βρουν εκεί.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ