Καιρός: Ποιες περιοχές θα «σαρώσει» η κακοκαιρία σήμερα


Καιρός σήμερα: Άστατος καιρός με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται τη Τρίτη 8 Ιουνίου 2021, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα – Ποιες περιοχές βρίσκονται στο επίκεντρο της κακοκαιρίας 

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, έντονη αστάθεια αναμένεται να επικρατήσει την Τρίτη 8 Ιουνίου στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, όπου μετά το μεσημέρι θα εκδηλωθούν κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες. Οι καταιγίδες θα συνοδεύονται από αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα, ενισχυμένους ριπαίους ανέμους και σε ορισμένες περιπτώσεις χαλαζοπτώσεις.

Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνεται ο νομός Αττικής (κυρίως τα βόρεια και δυτικά) και ενδεχομένως η πόλη της Αθήνας.

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται τα εκτιμώμενα αθροιστικά ύψη υετού (βροχές/καταιγίδες) έως τις βραδινές ώρες της Τρίτης, ενώ επισημαίνονται οι περιοχές όπου εντοπίζεται η μεγαλύτερη πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων

Σύμφωνα με την πρόγνωση του κ. Καλλιάνου η κακοκαιρία θα διαρκέσει πέντε με έξι ημέρες. Ειδικότερα από αύριο Τετάρτη μέχρι και την Κυριακή θα έχουμε βροχές και καταιγίδες, από το μεσημέρι μέχρι και το απόγευμα. Όσο πιο ορεινά τόσο πιο έντονα θα είναι τα φαινόμενα. Ενώ αντίστοιχα στα πεδινά και παραθαλάσσια τόσο θα μικραίνει η πιθανότητα για έντονες καταιγίδες χωρίς να αποκλείεται να έχουμε μπουρίνια.

«Κυρίως στα ηπειρωτικά τμήματα, από την Πελοπόννησο μέχρι και τη Θράκη, αναμένονται αυτή τη βδομάδα μπόρες, βροχές, και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες, τις θερμές ώρες της ημέρας. Σήμερα τα φαινόμενα αναμένονται στη Στερεά Ελλάδα και βορειότερα, ενώ από την Τετάρτη τα φαινόμενα θα επεκταθούν σχεδόν σε όλα τα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, μέχρι και την Κυριακή», εξήγησε ο Γιάννης Καλλιάνος.

«Όσο πιο ορεινά, τόσο πιο έντονα θα είναι τα φαινόμενα. Στα πεδινά και παραθαλάσσια, μικραίνει η πιθανότητα για έντονες καταιγίδες. Αυτές οι καταιγίδες ονομάζονται θερμικές. Ακόμα οι θάλασσες δεν έχουν ζεστάνει πολύ και έχουμε μεγάλη θερμοκρασιακή διαφορά ανάμεσα στα στρώματα της ατμόσφαιρας και στη θάλασσα, και είναι αυξημένοι οι δείκτες αστάθειας», συνέχισε ο ίδιος.

Στην Αττική σήμερα, στα δυτικά και βόρεια ίσως έχουμε τοπικές μπόρες, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 22 έως 30 βαθμούς Κελσίου, με νοτιάδες έως και 4 μποφόρ στις γύρω θαλάσσιες περιοχές.

Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι άστατος σήμερα, με βροχές, μπόρες και τοπικές καταιγίδες. Η θερμοκρασία από 17 – 29 βαθμούς Κελσίου.

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις, σήμερα Τρίτη στη βόρεια Ελλάδα, καθώς και στην κεντρική και τη βόρεια χώρα. Την Τετάρτη σε όλα σχεδόν τα ηπειρωτικά.

Πιο αναλυτικά, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

  • Σήμερα, Τρίτη (08-06-2021), κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, στη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ήπειρο και τη Θεσσαλία. Τις βραδινές ώρες τα ισχυρά φαινόμενα πρόσκαιρα θα εξασθενήσουν.
  • Αύριο, Τετάρτη (09-06-2021) τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κατά τόπους στα ηπειρωτικά. Επισημαίνεται πως τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα στην Πελοπόννησο.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία οι κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν κατά διαστήματα και τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας.

Ο καιρός σήμερα

Στη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ήπειρο και τη Θεσσαλία, προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες, κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις.

Τις βραδινές ώρες τα ισχυρά φαινόμενα πρόσκαιρα θα εξασθενήσουν.

Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες τοπικές νεφώσεις, οι οποίες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές, κυρίως στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα θα πνέουν βορείων διευθύνσεων τοπικά έως 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα κεντρικά και τα βόρεια.

Ο καιρός, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS

Ο χάρτης των θερμοκρασιών από την ΕΜΥ για σήμερα Τρίτη 8 Ιουνίου

Ο χάρτης των θερμοκρασιών από την ΕΜΥ για την Παρασκευή 11 Ιουνίου

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για την Τρίτη 8 Ιουνίου

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος. Μετά το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι, κυρίως στα δυτικά και βόρεια.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα από το μεσημέρι ισχυρές.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από τις βραδινές ώρες βόρειοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στη δυτική Πελοπόννησο και τα νησιά του Ιονίου γενικά αίθριος, με λίγες παροδικές νεφώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται νεφώσεις, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Ήπειρο και τοπικούς όμβρους στη δυτική Στερεά, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από τις μεσημβρινές ώρες δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στην ανατολική Πελοπόννησο ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ορεινά.
Στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες και από το μεσημέρι στη Θεσσαλία ισχυρές βροχές και καταιγίδες και στα υπόλοιπα τοπικοί όμβροι.
Άνεμοι: Στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 πρόσκαιρα τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα Δωδεκάνησα γενικά αίθριος.
Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα βορειότερα τμήματα, όπου πιθανώςνα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα Δωδεκάνησα τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα νέα του καιρού

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ