Covid-19-Έρευνα:Μειωμένα επίπεδα αντισωμάτων από το εμβόλιο της Pfizer απέναντι στην παραλλαγή Delta


Τα επίπεδα αντισωμάτων ικανών να αναγνωρίσουν και να αντιμετωπίσουν την παραλλαγή Delta (ινδική) του κορονοϊού SARS-CoV-2 στο αίμα των εμβολιασμένων με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι κατά μέσο όρο χαμηλότερα από αυτά που παρατηρούνταν ενάντια σε παραλλαγές που κυκλοφορούσαν προηγουμένως στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με νέα εργαστηριακά δεδομένα από το Francis Crick Institute και το National Institute for Health Research (NIHR) UCLH Biomedical Research Centre που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Lancet.

Σύμφωνα με τα εν λόγω αποτελέσματα, τα επίπεδα αυτών των αντισωμάτων είναι χαμηλότερα όσο αυξάνεται η ηλικία και πέφτουν στο πέρασμα του χρόνου, κάτι που, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, παρέχει επιπλέον στοιχεία υπέρ νέου εμβολιασμού σε ευπαθείς ομάδες το φθινόπωρο.

Επίσης, οι ερευνητές υποστηρίζουν τα σχέδια για μείωση του χρονικού διαστήματος μεταξύ των εμβολιασμών, καθώς διαπιστώθηκε πως, μετά από μία δόση του εμβολίου των Pfizer-BioNTech, οι άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανόν να αναπτύξουν επίπεδα αντισωμάτων ενάντια στην παραλλαγή Delta (B.1.617.2) αντίστοιχα αυτών που παρατηρούνταν απέναντι στην, προηγουμένως επικρατούσα, παραλλαγή Alpha (B.1.1.7) που είχε εντοπιστεί αρχικά στο Κεντ.

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν πως τέτοια στοιχεία χρειάζονται για να εξαχθούν συμπεράσματα ως προς το πώς ο ιός μπορεί να εξελίσσεται για να ξεφύγει από την πρώτη γενιά εμβολίων.

Αναλυτικότερα, οι ερευνητές ήταν σε θέση να εξετάσουν αντισώματα στο αίμα 250 υγιών ανθρώπων που είχαν λάβει είτε μία είτε δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, μέχρι και τρεις μήνες μετά την πρώτη τους δόση. Έγιναν δοκιμές με πέντε διαφορετικές παραλλαγές του SARS-CoV-2: Την αρχική της Γουχάν, την παραλλαγή D614G που κυριαρχούσε στην Ευρώπη στο πρώτο κύμα, την Β.1.1.7 που είχε πρωτοεντοπιστεί στο Κεντ (Alpha), την B.1.351 (Beta- Νότια Αφρική) και την πρόσφατη Β.1.617.2 (Delta- Ινδία).

Μετά σύγκριναν τις συγκεντρώσεις εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Όπως διαπιστώθηκε, σε άτομα που ήταν πλήρως εμβολιασμένα με δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, τα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων ήταν πάνω από πέντε φορές χαμηλότερα απέναντι στην Β.1.617.2 συγκριτικά με το αρχικό στέλεχος. Επίσης, η αντίδραση αυτή ήταν ακόμα χαμηλότερη σε άτομα που είχαν λάβει μόνο μια δόση: Μετά από μία δόση του εμβολίου, το 79% είχαν ποσοτικοποιήσιμη ανοσολογική αντίδραση ενάντια στο αρχικό στέλεχος, μα αυτό έπεσε στο 50% για τη Β.1.1.7, 32% για τη Β.1.617.2 και 25% για τη Β.1.351.

Σημειώνεται πως, όπως έγραψε ο Independent, ο επιδημιολόγος Νιλ Φέργκιουσον του Imperial College London είπε την Παρασκευή στο BBC ότι η παραλλαγή Delta ήταν μάλλον κατά 60% πιο μεταδοτική από την παραλλαγή Alpha. Επίσης, η Public Health England ανέφερε πως η παραλλαγή Delta φαίνεται να είναι δύο φορές πιθανότερο να οδηγήσει σε νοσηλεία συγκριτικά με την παραλλαγή Alpha. Ωστόσο η πλειονότητα αυτών που εισήχθησαν σε νοσοκομεία ήταν μη εμβολιασμένοι.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ