Σύνοδος G7: Οι ηγέτες θα ζητήσουν νέα έρευνα για την προέλευση του κορονοϊού


Οι ηγέτες των 7 ισχυρότερων οικονομιών στον κόσμο θα ζητήσουν νέα έρευνα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) σχετικά με την καταγωγή της Covid-19, σύμφωνα με προσχέδιο ανακοινωθέντος που διέρρευσε.

Η G7 αναμένεται να δεσμευτεί επίσης για τη χορήγηση 1 δισεκατομμυρίου δόσεων εμβολίου όπως επίσης και για την αντιμετώπιση της καταναγκαστικής εργασίας.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου οι συμμετέχοντες θα απαιτήσουν μια νέα, διαφανή έρευνα από τους εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ. Το εν λόγω αίτημα φέρεται να ξεκίνησε από την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν και αποτελεί συνέχεια της απόφασής του Αμερικανού προέδρου να επεκτείνει την αμερικανική έρευνα σχετικά με την προέλευση της πανδημίας.

Τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι έρευνες και οι πληροφορίες που κλίνουν προς τη θεωρία ότι ο φονικός ιός δραπέτευσε από το εργαστήριο ιολογίας της Ουχάν.

Η επικρατούσε θεωρία πάντως μεταξύ των επιστημόνων είναι ότι η Covid-19 μεταπήδησε πιθανότατα στους ανθρώπους από τα ζώα μέσω ενός ενδιάμεσου ξενιστή. Μια επιτόπια έρευνα από εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ νωρίτερα αυτό το έτος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι «εξαιρετικά απίθανο» η πανδημία να ξεκίνησε σε εργαστήριο.

Σύμφωνα με το Bloomberg News, το οποίο δήλωσε ότι έχει στην κατοχή του το προσχέδιο ανακοινωθέντος, η G7 θα δεσμευτεί επίσης να παραδώσει 1 δισεκατομμύριο επιπλέον δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 το επόμενο έτος για να επιταχύνει την παγκόσμια προστασία από την ασθένεια.

Πριν από την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα δεσμευτούν να αγοράσουν 500 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου για διανομή σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Το ανακοινωθέν, το οποίο συχνά διαρρέει πριν από τη σύνοδο κορυφής της G7, πρόκειται να οριστικοποιηθεί την Κυριακή. Σύμφωνα με το Bloomberg, το φετινό ανακοινωθέν θα περιέχει επίσης μια υπόσχεση για την αντιμετώπιση της καταναγκαστικής εργασίας σε παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, με έμφαση στον τομέα των ενδυμάτων και την εκμετάλλευση μειονοτήτων.

Θα περιλαμβάνει τέλος δέσμευση για τον τερματισμό των περιττών εμπορικών περιορισμών στις εξαγωγές εμβολίων, καθώς και δεσμεύσεις για μετάβαση σε οχήματα μηδενικών εκπομπών καθώς επίσης και την υπόσχεση επιπλέον χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ