Covid-19: H EE φέρεται να λέει όχι σε επιπλέον 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Johnson& Johnson


Η ΕΕ αποφάσισε να μην αξιοποιήσει την επιλογή αγοράς επιπλέον 100 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της Johnson & Johnson για την Covid-19, και εξετάζει το ενδεχόμενο να προβεί σε δωρεάν άλλων 100 εκατ. δόσεων, εάν παραγγελθούν τελικά, μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Οι συζητήσεις αυτές ενδεχομένως να υποδεικνύουν μια πτώση εμπιστοσύνης στο εν λόγω μονοδοσικό εμβόλιο, που είχε αρχικά παρουσιαστεί ως κρίσιμης σημασίας για την εκστρατεία εμβολιασμών στην Ευρώπη, μα φαίνεται πλέον να υποβαθμίζεται σε εφεδρική περισσότερο επιλογή λόγω προβληματισμών ως προς την ασφάλεια και τις προμήθειές του.

Τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με γνώση επί των συμβολαίων με τους κατασκευαστές εμβολίων είπαν στο Reuters ότι στα τέλη του Μαρτίου η ΕΕ άφησε να περάσει η προθεσμία για παραγγελία 100 εκατ. επιπλέον δόσεων, αποκαλύπτοντας μια εμπιστευτική ρήτρα στο συμβόλαιο με τη J&J η οποία δεν είχε γίνει γνωστή στο παρελθόν.

Στο πλαίσιο του συμβολαίου η ΕΕ παρήγγειλε 200 εκατ. δόσεις του εμβολίου και είχε επιλογές για την αγορά επιπλέον 200 εκατ. σε δύο ξεχωριστές δόσεις.

Η προθεσμία για τη δεύτερο option, για τα υπόλοιπα 100 εκατ. δόσεις, εκπνέει στο τέλος του Ιουνίου, μα δεν έχει ληφθεί ακόμα απόφαση σχετικά με το αν θα αξιοποιηθεί, είπαν οι αξιωματούχοι. Όπως λέει το Reuters, εκπρόσωπος της Κομισιόν αρνήθηκε να προβεί σε σχόλια.

Στο πλαίσιο της αρχικής παραγγελίας η J&J είχε δεσμευτεί να παραδώσει 55 εκατ. δόσεις στην ΕΕ ως το τέλος του Ιουνίου, μα ως τώρα έχει διαθέσει 12 εκατ., σύμφωνα με αξιωματούχο της Κομισιόν με πρόσβαση σε στοιχεία περί παραδόσεων.

Εκπρόσωπος της ΕΕ είπε ότι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν εκφράσει τους προβληματισμούς τους για τις υπάρχουσες καθυστερήσεις.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ